Maminka.czNovorozenec

Od plínky k plínce

Judita Traubová 25.  11.  2009
Od plínky k plínce
Generace našich babiček to měly s rozhodováním jednoduché – nic jiného než klasickou látkovou plenu na výběr neměly. Dnes jsme plínkami nejrůznějšího druhu doslova zahrnutí. Jak zvolit ty nej?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přebalování je malý obřad. Některé, zvláště novopečené maminky nakukují do plínky co deset minut s předsevzetím, že miminko budou udržovat v naprostém suchu a čistotě.
Zkušené matadorky na druhou stranu občas nechají vláčet batole dvoukilovou plínku a s uspokojením konstatují, že zadeček má stále suchý. Každopádně jako prevence podráždění kůže neboli opruzení má být plenka vyměněna co nejdříve po ušpinění, ať už saje jakkoli dobře.

Co člověk, to názor

Dnešní plenky bývají vyráběné z absorbujících vrstev látky nebo ručníkové tkaniny či z jednorázových absorbujících materiálů. Výběr jejich použití bývá individuální. A byť ty jednorázové nadále prožívají boom a spousta maminek si nedokáže představit, že by měly vyprat použitou plenu, stále větší oblibě se začínají těšit i plínky látkové. Karolína Veselá, matka dvouleté Natálky, říká: „Jednou jsem byla na návštěvě u rodičů a zapomněla jsem doma plínky pro malou. Naši mi dali klasickou látkovou plenu se slovy, že se svět nezboří, že já na nich vyrostla taky. Mamka Natálku šikovně přebalila, jenže doma jsem najednou měla v ruce pokakanou plenu. Asi jsem nemožná, ale vůbec jsem nevěděla, co s ní. Nakonec jsem ji hodila do koše…“

Jiný přístup k věci má ovšem Jitka Kasalová: „Neodsuzuji lidi, kteří používají jednorázové plínky, ale přijde mi, že šetrnější k miminku i k přírodě jsou látkové. Používám je od prvního dne, nejvíc jsem si oblíbila ty z jemného bambusového flauše a praní mi nevadí. Každopádně nejsem žádný ekoterorista, a když jsme jeli na dovolenou, vezla jsem si s sebou balíček ,pampersek´.“ Vzrůstající oblibu látkových plen potvrzuje i Andrea Lippová z portálu www.plinky.cz. Tvrdí: „Zájem o látkové pleny rapidně vzrostl, vidíme to na vlastním podílu na trhu, ale také přibylo dovozců látkových plen a zájem na veletrzích je enormní. I v zahraniční se na veletrzích s novými výrobci látkových plen přímo roztrhl pytel, takže rodiče budou mít opravdu z čeho vybírat. Dalším trendem je návrat ke zdravému životnímu stylu, proto zájem o přírodu, eko - a biostále vzrůstají…“

Dětská zdravotní sestra Jana Volfová, toho času na mateřské, je jiného názoru: „Mně přijdou látkové plínky v dnešní době jako výstřednost. Nedovedu si představit, že bych ke vší té práci, kterou mám se svými dvojčaty, ještě musela prát plínky. Navíc často jezdíme na návštěvu k rodičům, chodíme na dlouhé vycházky a u jednorázových plínek mám jistotu, že nějakou dobu vydrží být opravdu suché a pokožku miminek nijak nedráždí…“ Co člověk, to názor. Při rozhodování hraje roli mnoho faktorů a priorit. Jisté je jen jedno – ze současné nabídky si vybere určitě každý.

Jaké plenky jsou na trhu?

Látkové pleny mohou být klasické čtvercovky nebo moderní látkové pleny: vícevrstvé a tvarované, kalhotkové plenky a přes ně navlékané svrchní kalhotky či plenky all-in-one neboli „vše v jednom“. Většinou se vyrábějí z bavlny, k dostání jsou i látkové pleny z biobavlny, froté či flanelu, bambusu a konopí, na patentky nebo suchý zip. Rodiče si mohou koupit sadu jednovelikostní nebo vícevelikostní. Rozhodnete-li se pro pratelné pleny, usnadní vám práci i používání mnoha doplňků k nim: vkládací plenečky či separační pleny, síťka na použité pleny (vyložíte jí kyblík, do něhož pak ukládáte použité pleny, nakonec síťku zavážete a s obsahem vložíte do pračky), sponka Snappi (gumová sponka, držící tvar plen a zamezující sklouzávání z tělíčka dítěte) atd.

Jednorázových plen je na výběr také bezpočet. Různých velikostí, s různými obrázky, na noc, na první krůčky i do bazénu… Před časem prováděl deník Dnes nezávislý test většiny jednorázových plenek a došel k závěru, že situace není vůbec špatná. „Jakost plenek šla hodně dopředu, podstatně se zlepšily. Platí to zejména o těch levnějších,“ řekla Markéta Mezuláníková, která vedla chemické analýzy v Národním referenčním centru pro kosmetiku Státního zdravotního ústavu v Praze. A jak poznáte dobrou jednorázovou plenu? Savý polštář musí být měkký na dotek a nepropouštět vlhkost. Ideální je plenka, která zůstává suchá i po celé noci a její obsah nehrudkuje. Materiál by měl být prodyšný, igelit zrovna nejvhodnější volbou není. Plena musí odpovídat velikosti dítěte – nesmí ani příliš svírat, ani moc odstávat. Pozor na suché zipy – nedají-li se po prvním odlepení přilepit zpět, je plena na nic!


Věděli jste že…

Dítě spotřebuje denně průměrně 5–6 jednorázových plenek, a to za zhruba dva roky, kdy dítě plenky potřebuje, činí 4000 plenek, které v nasáklém stavu váží kolem 1 tuny? Takové množství odpadu vyprodukují za stejnou dobu 2 dospělí! I když téměř vše z papírové plenky nakonec na skládce zetlí, její plastové části se budou rozkládat ještě několik stovek let. Protože jednorázové plenky odvádějí vlhkost od těla dítěte, děti někdy nepoznají, že jsou vlhké, což může být důvod, proč se tyto děti učí na toaletu až od 3 let. Mohou proto potřebovat až 8000 jednorázových plenek.

(ne)Výhody látkových plen

  • Největší práce – žehlení u moderních látkových kalhotkových plen odpadá.
  • Nejsou mokré hned, mají sací jádro, stačí přebalovat jednou za 3 hodiny.
  • Některé jsou opravdu prodyšné, takže se v nich dítě nezapařuje a neopruzuje.
  • Jsou vyráběné z přírodních materiálů, nezatěžují životní prostředí. Perou-li se v ekologických šetrných prostředcích, pak je ekologická i jejich údržba.
  • Finanční investice je nižší než při používání jednorázových plenek. Výhoda se projeví zejména při druhém dítěti, kdy jsou pořizovací náklady takřka nulové.
  • Nevytvářejí žádný tuhý domovní odpad.

-

  • Zaberou vám zhruba hodinu práce týdně navíc – vkládání plenek do pračky a jejich věšení.
  • Použité se musí někde skladovat.
  • Je nutné časté praní.
  • Na novorozenci mohou působit objemně.
  • Přebalování je komplikovanější.
  • Při používání levnějších typů neprodyšných plínek či nevhodného pracího prostředku hrozí riziko opruzenin.
  • Horší fixace a savost.

(ne)Výhody jednorázových plen

  • Šetří čas a energii matky, jsou méně objemné.
  • Dobře sají.
  • Lze se jich okamžitě zbavit vyhozením do koše.
  • Na trhu se objevily i jednorázové ekoplenky, které jsou z větší části recyklovatelné.
  • Manipulace s nimi je jednodušší.
  • Dítě má možnost svobodnějšího pohybu.

-

  • Představují velkou zátěž pro životní prostředí.
  • Obsahují umělé materiály na bázi ropy.
  • U neprodyšných plenek hrozí riziko opruzenin, zvyšuje se v nich teplota, někteří odpůrci jednorázových plenek hovoří i o riziku poškození plodnosti u chlapečků.
  • Jsou finančně náročnější.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Sponka, All In One, Největší práce