Maminka.czOd těhotenství k porodu

Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození, jak ho viděl známý fotograf

3.  3.  2021
Možná vám připadají tyto obrázky jak z učebnice anatomie, jde však o realistické fotografie zachycující život embrya v děloze matky. Autorem je průkopník lékařské fotografie Lennart Nilsson. Sérii snímků nazval "Drama života před narozením". A je to fascinující podívaná, co říkáte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Švéd Lennart Nilsson zaznamenával proces lidského zrození přes deset let. A díky jeho fotografiím, které vznikaly za pomoci mikroskopu, můžeme sledovat, co se odehrává během početí. Snímky zachycují okamžik oplodnění vajíčka spermií i vývoj embrya. 

Za fotografie nenarozeného lidského plodu sklidil Nilsson obrovský úspěch už v roce 1965. Tehdy je otiskl časopis Life a díky těmto snímkům se prodalo osm milionů výtisků během prvních čtyř dnů.

Právnička nechala praxe. Teď maluje snímky z ultrazvuku a má úspěch

Realistické snímky nenarozeného dítěte z matčina lůna poté publikovaly i německý časopis Stern, francouzský Paris Match, britské The Sunday Times a další periodika. Vznikla i kniha s názvem "A Child is Born" a stala se jednou z nejpopulárnějších fotografických knih všech dob. 

Barevné fotky nenarozených dětí proslavili Nilssona po celém světě. A staly se jeho vášní. K fotografování používal speciálně upravené velmi tenké endoskopy a mikroskopy. Detailnější záběry vytvořil díky cystoskopu, nástroje, který se používá k vyšetření močového měchýře. Na něj připevnil malou kameru a světlo, a zachytil tak tisíce fotek, na kterých je embryo v děloze.

Jak otěhotnět? Nejlepší babské rady i osvědčená doporučení lékařů

Podle některých lékařů však fotil hlavně potracené plody získané od žen, které se rozhodly ukončit těhotenství. To však Nilsson nikdy nepotvrdil. 

Lennart Nilsson také v 70. letech pořídil první obrázky viru HIV a v roce 2003 nafotografoval první obrázek viru SARS. Za svůj život získal řadu ocenění a uznání. Zemřel 28. ledna 2017 ve věku 94 let. 

Z těchto fotografií až mrazí. Něžné i mystické snímky dětí očima české fotografky
Pochovejte si své miminko ještě před jeho narozením jako 3D model
Ultrazvuk: Kolikrát vás v těhotenství čeká a co všechno zjistí?
Témata: Těhotenství, Porod, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Početí, fotograf, Mall.tv, Embryo, Zrození, Otisk, Měchýř, Foto, Obrázek, Pór, Proces, Děloha, Vid, První den, Úkon, Fotografie, Sunday, Nenarozené dítě, The Sun, Celý svět, Močový měchýř