Od pondělí do pátku: 5 klasických chalupářských receptů, na kterých si zaručeně pochutnáte

Francouzské brambory  Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Francouzské brambory  | Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Krémové lečo Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Krémové lečo | Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Plněné papriky Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Plněné papriky | Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Jihočeská kulajda Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Jihočeská kulajda | Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Buřtguláš Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Buřtguláš | Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.

Krémové lečo Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.
Plněné papriky Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.
Jihočeská kulajda Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.
Buřtguláš Foto: Šárka Babická, F.O.O.D.
5
Fotogalerie

Přichází to už na cestě v autě plném prázdninových zavazadel. Chalupářské chutě, na které jsme navyklí: lečo, buřtguláš, zapečené brambory, plněné papriky nebo kulajda. Tohle vaření je na pohodu.

PONDĚLÍ: Francouzské brambory 

4–6 porcí, příprava: 20 minut + 40 minut pečení

Suroviny: 

  • 1  kg brambory typ B uvařené ve slupce
  • 250 g uzené maso
  • 1 ks cibule velká
  • máslo na vymazání pekáče
  • 4 ks vejce
  • 400  ml smetana 30%
  • sůl a pepř

Postup: Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky asi 1 cm silné. Uzené maso pokrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací formu nebo pekáč vymažte máslem, na dno naskládejte vrstvu brambor, ty dobře osolte a opepřete. Pokračujte vrstvou masa, pak cibule a nakonec opět brambor, osolte a opepřete. Pekáč dejte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. V misce rozmíchejte vejce, přilijte smetanu, vše prošlehejte, osolte a opepřete. Vaječnou směsí rovnoměrně zalijte předpečené brambory a pekáč vraťte na 30 minut do trouby.

brambory.jpg

ÚTERÝ: Krémové lečo

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny: 

  • 6 ks rajčata
  • 2 ks cibule
  • 4 ks paprika zelená
  • olej na smažení
  • 2 lžíce rajský protlak
  • 4 ks vejce
  • 1 hrst pažitka nakrájená
  • sůl a pepř

Postup: Rajčata dejte do mísy, zalijte vroucí vodou, do každého lehce píchněte nožem, aby se narušila slupka, a nechte asi 10 minut odstát. Poté rajčata slijte, oloupejte, zbavte dužniny a pokrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na tenké klínky, papriky očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Na pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a začněte restovat cibuli a papriku na mírnějším ohni, asi 8 minut, zelenina by měla lehce změknout. Přidejte protlak a restujte asi 2 minuty, aby se rozvoněl. Teď vmíchejte rajčata a směs duste asi 5 minut, aby se zbavila přebytečné vody. V misce vidličkou dobře rozmíchejte vejce, vlijte je k zelenině a pánev odstavte z ohně. Vejce pomalu vmíchejte do zeleninového základu, postačí jim teplo z horké zeleniny. Směs míchejte, dokud nebude krémová, kompaktní a vejce se nespojí se zeleninovým základem. Dochuťte solí a pepřem, ozdobte pažitkou.

lečo.jpg

Nebo můžete vyzkoušet recept na klasické lečo se špekáčkem podle videa.

Zdroj: Videohub/recepty

STŘEDA: Plněné papriky

4 porce, příprava: 30 minut + 30 minut vaření

Suroviny:

  • 4 plátky tmavého toastového chleba
  • 2–8 lžic mléka
  • 2 cibule
  • 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 vejce
  • 8–10 zelených paprik
  • slunečnicový olej
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 500 g rajčat
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • sůl a pepř

Postup: Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Přidejte jednu cibuli pokrájenou nadrobno, mleté maso, nasekanou petrželku a vejce. Směs ochuťte solí, pepřem a dobře zpracujte rukama, aby byla hladká a kompaktní. Paprikám odřízněte vršky, odstraňte semínka a naplňte je masovou směsí. V širším kastrolu zpěňte na lžíci oleje nadrobno posekanou cibuli, zasypte ji mletou paprikou a pár minut restujte. Přidejte pokrájená rajčata, asi 400 ml vody, koření a přiveďte k varu. Do směsi naskládejte naplněné papriky, přiklopte a duste asi 30 minut. Papriky vyndejte z hrnce, vylovte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. V misce rozmíchejte smetanu s moukou a vlijte ji do omáčky, metličkou dobře promíchejte, krátce prohřejte a dochuťte cukrem a solí. Papriky podávejte přelité omáčkou a s pečivem.

plnené papriky.jpg

ČTVRTEK: Jihočeská kulajda

4 porce, příprava 30 minut

  • 2 hrsti sušených hub
  • 400 g brambor typu B
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 250 ml smetany 30%
  • hrst nasekaného kopru
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2–3 lžíce octa
  • sůl a pepř

Postup: Houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. V rendlíku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce a vařte 8 minut. Poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a umíchejte jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte vodu z hub a metličkou vše dobře rozmíchejte, aby se jíška rovnoměrně rozpustila. Přidejte brambory, houby a koření, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud nejsou brambory takřka hotové. Vlijte smetanu, polévku ochuťte solí a pepřem, přidejte většinu nasekaného kopru. Už nevařte a chuť dolaďte cukrem a octem, dochucujte postupně podle toho, jak kyselou polévku máte rádi. Tu nalijte do talířů, přidejte vejce a zbylý kopr.

kulajda.jpg

PÁTEK: Buřtguláš

4–6 porcí, příprava: 30 minut

  • 1 kg brambor typu B
  • 6 špekáčků
  • 2 cibule
  • slunečnicový olej
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 750 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžička kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl a pepř
  • kváskový chléb k podávání

Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno. Na dvou lžících oleje osmažte cibuli, přidejte papriku, špekáčky a asi 5 minut restujte. Základ zalijte vodou nebo vývarem, přidejte brambory, kmín, přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte plamen a vařte, dokud nejsou brambory takřka hotové. Guláš dochuťte solí, pepřem, nadrceným česnekem a majoránkou. Podávejte ho s kváskovým chlebem.

buřtguláš.jpg

Zdroj: F.O.O.D.
Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ, foto: ŠÁRKA BABICKÁ, dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů