Přichází to už na cestě v autě plném prázdninových zavazadel. Chalupářské chutě, na které jsme navyklí: lečo, buřtguláš, zapečené brambory, plněné papriky nebo kulajda. Tohle vaření je na pohodu.
PONDĚLÍ: Francouzské brambory
4–6 porcí, příprava: 20 minut + 40 minut pečení
Suroviny:
- 1 kg brambory typ B uvařené ve slupce
- 250 g uzené maso
- 1 ks cibule velká
- máslo na vymazání pekáče
- 4 ks vejce
- 400 ml smetana 30%
- sůl a pepř
Postup: Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky asi 1 cm silné. Uzené maso pokrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací formu nebo pekáč vymažte máslem, na dno naskládejte vrstvu brambor, ty dobře osolte a opepřete. Pokračujte vrstvou masa, pak cibule a nakonec opět brambor, osolte a opepřete. Pekáč dejte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. V misce rozmíchejte vejce, přilijte smetanu, vše prošlehejte, osolte a opepřete. Vaječnou směsí rovnoměrně zalijte předpečené brambory a pekáč vraťte na 30 minut do trouby.

ÚTERÝ: Krémové lečo
4 porce, příprava 30 minut
Suroviny:
- 6 ks rajčata
- 2 ks cibule
- 4 ks paprika zelená
- olej na smažení
- 2 lžíce rajský protlak
- 4 ks vejce
- 1 hrst pažitka nakrájená
- sůl a pepř
Postup: Rajčata dejte do mísy, zalijte vroucí vodou, do každého lehce píchněte nožem, aby se narušila slupka, a nechte asi 10 minut odstát. Poté rajčata slijte, oloupejte, zbavte dužniny a pokrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na tenké klínky, papriky očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Na pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a začněte restovat cibuli a papriku na mírnějším ohni, asi 8 minut, zelenina by měla lehce změknout. Přidejte protlak a restujte asi 2 minuty, aby se rozvoněl. Teď vmíchejte rajčata a směs duste asi 5 minut, aby se zbavila přebytečné vody. V misce vidličkou dobře rozmíchejte vejce, vlijte je k zelenině a pánev odstavte z ohně. Vejce pomalu vmíchejte do zeleninového základu, postačí jim teplo z horké zeleniny. Směs míchejte, dokud nebude krémová, kompaktní a vejce se nespojí se zeleninovým základem. Dochuťte solí a pepřem, ozdobte pažitkou.

Nebo můžete vyzkoušet recept na klasické lečo se špekáčkem podle videa.
Zdroj: Videohub/recepty
STŘEDA: Plněné papriky
4 porce, příprava: 30 minut + 30 minut vaření
Suroviny:
- 4 plátky tmavého toastového chleba
- 2–8 lžic mléka
- 2 cibule
- 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 vejce
- 8–10 zelených paprik
- slunečnicový olej
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 500 g rajčat
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- sůl a pepř
Postup: Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Přidejte jednu cibuli pokrájenou nadrobno, mleté maso, nasekanou petrželku a vejce. Směs ochuťte solí, pepřem a dobře zpracujte rukama, aby byla hladká a kompaktní. Paprikám odřízněte vršky, odstraňte semínka a naplňte je masovou směsí. V širším kastrolu zpěňte na lžíci oleje nadrobno posekanou cibuli, zasypte ji mletou paprikou a pár minut restujte. Přidejte pokrájená rajčata, asi 400 ml vody, koření a přiveďte k varu. Do směsi naskládejte naplněné papriky, přiklopte a duste asi 30 minut. Papriky vyndejte z hrnce, vylovte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. V misce rozmíchejte smetanu s moukou a vlijte ji do omáčky, metličkou dobře promíchejte, krátce prohřejte a dochuťte cukrem a solí. Papriky podávejte přelité omáčkou a s pečivem.

ČTVRTEK: Jihočeská kulajda
4 porce, příprava 30 minut
- 2 hrsti sušených hub
- 400 g brambor typu B
- 750 ml zeleninového vývaru
- 4 vejce
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 250 ml smetany 30%
- hrst nasekaného kopru
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2–3 lžíce octa
- sůl a pepř
Postup: Houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. V rendlíku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce a vařte 8 minut. Poté je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a umíchejte jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte vodu z hub a metličkou vše dobře rozmíchejte, aby se jíška rovnoměrně rozpustila. Přidejte brambory, houby a koření, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud nejsou brambory takřka hotové. Vlijte smetanu, polévku ochuťte solí a pepřem, přidejte většinu nasekaného kopru. Už nevařte a chuť dolaďte cukrem a octem, dochucujte postupně podle toho, jak kyselou polévku máte rádi. Tu nalijte do talířů, přidejte vejce a zbylý kopr.

Darina Křivánková, vas
8. července 2024
PÁTEK: Buřtguláš
4–6 porcí, příprava: 30 minut
- 1 kg brambor typu B
- 6 špekáčků
- 2 cibule
- slunečnicový olej
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 750 ml vody nebo vývaru
- 1 lžička kmínu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- sůl a pepř
- kváskový chléb k podávání
Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno. Na dvou lžících oleje osmažte cibuli, přidejte papriku, špekáčky a asi 5 minut restujte. Základ zalijte vodou nebo vývarem, přidejte brambory, kmín, přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte plamen a vařte, dokud nejsou brambory takřka hotové. Guláš dochuťte solí, pepřem, nadrceným česnekem a majoránkou. Podávejte ho s kváskovým chlebem.

Zdroj: F.O.O.D.
Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ, foto: ŠÁRKA BABICKÁ, dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ