[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut + 1 hodina kynutí těsta + 25 minut pečení
Suroviny:
Šodó:
Postup: Smíchejte mouku se špetkou soli, cukrem a vejcem. Nahoru rozdrobte droždí a vše zalijte vlažným mlékem a 100 g rozpuštěného másla. Vypracujte vláčné těsto, které se ale nelepí na stěny mísy. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, minimálně 1 hodinu. Troubu předehřejte na 160 °C, pekáč vymažte máslem. Z těsta vyválejte váleček o průměru 2–3 cm a odkrajujte z něj stejně velké kousky. Z těch vyválejte kuličky, potřete je mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle a naskládejte do pekáče. Pečte je 20–25 minut dozlatova. Mezitím připravte krém. Do hrnce vlijte mléko, přidejte polovinu cukru, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a škrob. Přiveďte k varu a za stálého míchání 5 minut povařte. Žloutky vyklepněte do žáruvzdorné misky, přidejte zbytek cukru a ve vodní lázni šlehejte, dokud se žloutky neprohřejí. Pak po částech přilévejte mléčnou směs a šlehejte do zhoustnutí. Nakonec do krému vmíchejte smetanu. Krém rozdělte do talířů, přidejte buchtičky a ozdobte ovocem.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 45 minut
Postup: Kuřecí maso nakrájejte na menší plátky, lehce naklepejte a osolte. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a 10 minut je pečte. Pak je nahrubo rozmixujte na strouhanku. Promíchejte ji s jemně nasekanou petrželí a plátky mandlí. Maso obalte v mouce, pak ve vyšlehaných vejcích a nakonec v bylinkové strouhance. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni smažte řízečky. Podávejte je s bramborovou kaší.
4 porce, příprava: 15 minut
Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sušená rajčata slijte a dejte do mixéru, přidejte rajský protlak, oloupaný česnek a jogurt. Vše rozmixujte na pastu, podle potřeby přidejte lžíci či dvě vody. Omáčka by měla být hustá tak, aby pomalu stékala ze lžíce. Omáčku dejte do mísy. Těstoviny sceďte, přidejte k omáčce a dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nastrouhaným parmazánem a bazalkou.
2 porce, příprava: 15 minut + 50 minut pečení
Postup: Brambory vydrhněte, loupat je nemusíte, a ostrým nožem pokrájejte na tenké plátky (2–3 mm silné). Bramborové plátky dejte do pekáče, zalijte dvěma lžícemi oleje, osolte je, opepřete, rukama dobře promíchejte a rovnoměrně rozložte po dně pekáče, přidejte neoloupané stroužky česneku. Kuřecí stehna potřete olejem a důkladně osolte. Pekáč s bramborami dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, nad pekáč zasuňte do trouby rošt a položte na něj kuřecí stehna tak, aby tuk z masa skapával do pekáče. Pečte 40 minut. Mezitím otrhejte lístky rozmarýnu z větviček, škrabkou na zeleninu okrájejte kůru z citronu a vymačkejte šťávu. Maso dejte do pekáče k bramborám, přidejte rozmarýn, citronovou kůru i šťávu a pečte ještě 10 minut, dokud kůže kuřete nezezlátne.
Postup: Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a po vychlazení oloupejte. V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a na středním plameni umíchejte světlou jíšku, pak ji zalijte vývarem. Důkladně rozmíchejte metlou, osolte a na mírném plameni alespoň 25 minut povařte. Do základu omáčky vmíchejte smetanu a dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou, všeho přidejte podle vlastní preference. Na závěr vmíchejte najemno nasekaný kopr. Omáčku podávejte s bramborami a vejci.