Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: 5 oblíbených tradičních polévek. Zelňačka, bramboračka, česnečka, čočková nebo uzená

vas 11.  11.  2024
Naše tradiční polévky často musely vydat za hlavní jídlo. A nic se na tom nezměnilo. Pořád platí, že uvařit si kotel čočkovky, bramboračky nebo zelňačky může být hotové blaho a ještě dobře nakrmíte celou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Zelňačka s klobásou

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • olej
  • 2 ks klobása
  • 1 lžička sladká paprika
  • 300 g kysané zelí
  • 1 l zeleninový vývar
  • 3 ks brambory varný typ B
  • 1 lžička kmín
  • 150 g zakysaná smetana
  • 1 hrst petrželová nať hladkolistá
  • sůl

Postup:

Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte. Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut. Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.

Tip: Zelňačku můžete připravit i s uzeným masem, nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.

Klepněte pro větší obrázek

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo si můžete uvařit dýňovou polévku podle videa.

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření, suroviny, polévka, Vaření pro rodinu, oběd, Sůl, Brambory, Hrnec, Majoránka, Cibule, Vývar, Bramboračka