[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte. Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut. Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.
Tip: Zelňačku můžete připravit i s uzeným masem, nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 20 minut
krutony
polévka
Chleba nakrájejte na kostičky, na pánvi rozpusťte máslo a kousky chleba opečte dozlatova. Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vývarem a vařte takřka doměkka. Mezitím oloupejte a utřete česnek. K bramborám přidejte česnek, polévku osolte, ochuťte majoránkou a už jen krátce dovařte. Do misek rozdělte krutony, zalijte je polévkou, přidejte na kostičky pokrájený sýr a nasekanou petrželku.
Houby dejte do misky, zalijte asi 250 ml horké vody a nechte nasáknout. Mezitím očistěte zeleninu. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na malé kostičky, brambory na kostky. Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte kořenovou zeleninu a restujte dozlatova, pak přimíchejte cibuli a ještě chvíli restujte. Základ zaprašte moukou a 2 minuty restujte. Vlijte houby i s vodou, přidejte brambory, zalijte asi 750 ml vody, osolte a ochuťte kmínem. Vařte asi 20 minut. Přidejte nasekaný česnek, majoránku a už jen nechte přejít varem. Na talířích posypte nasekanou petrželkou.
Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpusťte sádlo a zeleninu na něm asi 5 minut restujte. Přidejte koření, česnek posekaný nadrobno a ještě asi dvě minuty restujte. Do hrnce vmíchejte rajský protlak, uzené pokrájené na kousky a propláchnutou čočku, vše zalijte asi 750 ml vody. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte plamen a vařte doměkka. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Už jen krátce povařte a podávejte s nasekanou petrželkou.
4 porce, příprava: 20 minut + 1 hodina vaření
Žebra dejte do většího hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu vařte alespoň hodinu. Hotový vývar sceďte, žebra nechte trochu vychladnout a pak oberte maso z kostí. Kroupy zalijte v hrnci vodou a uvařte doměkka. Uvařené kroupy sceďte, vraťte do hrnce, zalijte asi litrem uzeného vývaru, přidejte hrášek, utřený česnek a obrané maso. Polévku ještě pár minut provařte, dochuťte ji solí a majoránkou.