[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
2 porce, příprava: 30 minut
Suroviny
Omáčka
Postup: Krůtí prsa pokrájejte na nudličky. Dejte do misky a promíchejte se dvěma lžícemi sójové a lžící rybí omáčky. Nechte asi 15 minut odležet při pokojové teplotě. Suroviny na omáčku dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Konzistenci upravte přidáním pár lžic vody, záleží na vás, jak chcete mít omáčku hustou. Kukuřici lehce potřete olejem a opečte na pánvi ze všech stran. Poté zprudka na lžíci oleje orestujte maso. Nudle uvařte podle návodu na obalu a ještě teplé promíchejte s omáčkou. Kukuřici postavte svisle na prkénko a ostrým nožem několika tahy odkrojte zrna, promíchejte je s nudlemi, přidejte maso, na tenké plátky pokrájenou okurku, nasekané arašídy, podle chuti chilli papričku, koriandr a na dochucení kousek limety.
Recept: časopis F.O.O.D.
2 porce, příprava: 20 minut
Postup: Orzo uvařte podle návodu na obalu. Rajčata pokrájejte na poloviny a dejte je na plech nebo do zapékací mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Brokolici rozeberte na růžičky a 2 minuty je vařte v osolené vodě, slijte, důkladně zchlaďte ledovou vodou a dejte do mixéru. Pinie nasucho opražte na pánvi, stačí pár minut, jen co se zbarví dozlatova a rozvoní. Pak dvě třetiny nasypte do mixéru. Do mixéru přidejte pokrájené stroužky česneku, citronovou šťávu, asi 80 ml olivového oleje, sůl a pepř. Vše důkladně promixujte, konzistenci můžete upravit přidáním trochy oleje – pesto by nemělo být příliš husté. Orzo promíchejte s pestem, přidejte pečená rajčata a mozzarellu, zakápněte olivovým olejem, zasypte zbylými piniemi a podle chuti dosolte a opepřete.
Postup: Dýni dobře omyjte, zbavte semínek a pokrájejte na měsíčky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 20 minut. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte do misky nebo zavařovací sklenice. V kastrůlku svařte ocet a cukr, cibuli zalijte a nechte odležet asi 20 minut, ale klidně i déle. Kuřecí prsa očistěte, dejte do misky, zalijte dvěma lžícemi oleje, opepřete a nechte chvíli odležet při pokojové teplotě. Povolený hrášek propláchněte vodou a nahrubo rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte ricottu, nasekanou mátu, osolte a opepřete a dobře promíchejte. Kuřecí prsa dejte na rozpálenou pánev a z obou stran je asi 2 minuty zprudka opečte, pak je dejte dopéct do trouby k dýni asi na 5 minut (přesný čas závisí na velikosti masa). Hotové maso nechte pár minut odpočinout, poté ho pokrájejte na plátky a pak osolte. Kuře podávejte s pečenou dýní, mačkaným hráškem a marinovanou cibulí.
1 forma ø 24 cm, příprava: 40 minut + 60 minut pečení
Těsto 250 g celozrnné mouky 1 lžička soli 1 40 g změklého másla
Postup: Do mísy robotu dejte mouku, sůl a změklé máslo, pomocí háku umíchejte drobenku. Jakmile se suroviny přestanou spojovat, vysypte je na pracovní plochu a prsty spojte v těsto. Zabalte ho do fólie a dejte vychladit alespoň na 30 minut do ledničky. Řepu pokrájejte na kostičky, eidam nastrouhejte nahrubo. V misce prošlehejte vejce, přidejte otrhané lístky tymiánu, vlijte smetanu, osolte, opepřete a opět prošlehejte. Těsto rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na tenkou placku o něco větší, než je průměr formy. Formu zlehka vymažte máslem, z těsta sundejte vrchní papír a překlopte ho do formy. Stáhněte druhý papír a těsto vtlačte do formy; co přečnívá přes okraj, odřízněte. Těsto párkrát propíchněte vidličkou, zakryjte čistým pečicím papírem, zasypte zátěží (ideální jsou suché luštěniny) a dejte péct na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Z předpečeného těsta odstraňte papír se zátěží. Rozložte na něj řepu, zalijte ji vaječnou směsí, rozdrobte fetu a nasekané vlašské ořechy, vraťte do trouby a pečte 45–50 minut.
příprava: 30 minut + pečení 40 minut
Postup: Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Cibulky nakrájejte na kolečka, šunku na malé kousky, česnek prolisujte, sýr nastrouhejte, petrželku nasekejte nadrobno. Vše dejte do mísy, přidejte mouku, prášek do pečiva a vejce. Osolte, opepřete a vařečkou spojte v těsto. Formu (30 x 20 cm) vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vlijte těsto, uhlaďte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 30 minutách rozložte na povrch cukeťáku kousky másla a ještě 10 minut dopečte dozlatova.