[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 15 minut + 15 minut pečení
Zeleninu očistěte a pokrájejte na tenká kolečka, ta pak překrojte na půlkolečka. Do kuřecích prsou udělejte 5–6 zářezů, ty veďte tak, abyste zakrojili asi do dvou třetin masa. Ve třech lžících olivového oleje rozmíchejte provensálské bylinky a čerstvě namletý pepř a maso dobře potřete, nesolte. Zářezy naplňte pokrájenou zeleninou. Kuřecí prsa naskládejte do pekáče a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 10–15 minut, délka pečení závisí na velikosti masa, díky zářezům se propeče dříve. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka a vmíchejte do jogurtu spolu se lžící olivového oleje, solí a pepřem. Hotová kuřecí prsa osolte a podávejte s jogurtovou omáčkou a pečivem.
Tip: Zářezy v mase můžete naplnit také směsí bylin nasekaných a rozmíchaných v olivovém oleji, maso krásně provoní.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 30 minut
V kastrolu opečte dokřupava plátky slaniny. Tu vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce. Do výpeku ze slaniny přidejte lžíci oleje a mleté maso, osolte ho, opepřete a opečte ze všech stran dohněda. Během restování ho pečlivě rozmělněte vařečkou, aby se rozpadlo na kousky. Hotové maso vyndejte do mísy, výpek ponechte v hrnci. Do výpeku dejte nadrobno pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte nasekaný česnek, krátce orestujte a zaprašte moukou. Minutu restujte a stále míchejte, poté vlijte vývar. Přiveďte k varu, do hrnce přidejte oloupané a na kostky pokrájené brambory a uvařte je takřka doměkka. Do polévky vmíchejte smetanu, vraťte maso, přidejte na kousky natrhaný kadeřávek, dochuťte ji solí, pepřem a už jen krátce prohřejte. Polévku nalijte do talířů a každou porci bohatě zasypte kousky křupavé slaniny.
Kuřecí prsa potřete olejem a zasypejte paprikou a oreganem, dejte je na rozpálenou pánev a opečte z každé strany tak minutu či dvě dozlatova, poté je dejte do pekáče a dopečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Hotové kuře nechte pár minut odpočinout a poté pokrájejte na plátky. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Na pánev dejte do výpeku rajčata pokrájená na kousky, špenát a nasekaný česnek, minutu dvě restujte a pak zalijte smetanou. Osolte, opepřete, přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr, ztlumte plamen a dobře promíchejte, aby se sýr rozpustil a všechny chutě se spojily. Přidejte těstoviny, kousky kuřete a promíchejte. Těstoviny rozdělte na talíře, zasypte čerstvě mletým pepřem a parmazánem.
V pánvi zpěňte nadrobno posekanou cibuli, po chvíli přidejte nadrcený česnek a špenát, vše zalijte smetanou, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte nastrouhaný sýr, ztlumte plamen a umíchejte hustou směs. Ochuťte ji solí, pepřem a špetkou chilli. Nechte lehce vychladnout. Bagetu pokrájejte na plátky, polovinu krajíců bohatě potřete špenátovo-sýrovou směsí, přiklopte dalším krajícem a celé obalte v rozšlehaných vejcích. Smažte na přepuštěném másle ze všech stran dozlatova a odkládejte na papírové utěrky. Toasty podávejte ideálně ještě horké.
4 porce, příprava: 15 minut + 20 minut vaření
Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek nasekejte, zázvor nastrouhejte, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky velikosti sousta, květák rozeberte na růžičky, lilek pokrájejte na kolečka a ta pak na čtvrtiny. V hlubším hrnci nebo ve větší pánvi na dvou lžících oleje zpěňte cibuli, přidejte římský kmín, koriandr a asi 3 minuty restujte. Přidejte brambory, česnek, zázvor a všechno zbývající koření, dobře promíchejte a minutu dvě restujte. Rajčatový protlak promíchejte s 200 ml vody a vlijte do hrnce. Přidejte všechnu zeleninu, osolte, promíchejte, přiklopte a vařte asi 20 minut. Lilek by měl zcela změknout, květák zůstane lehce křupavý. Před podáváním ještě indické karí posypte černým sezamem.