[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut
Kuřecí prsa dejte do misky, zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, přidejte sůl, pepř a uzenou papriku. Maso ve směsi dobře obalte. Rozpalte pánev a prsa zprudka opečte z každé strany asi 2 minuty. Přendejte je do zapékací mísy a dejte dopéct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 5–6 minut. Do výpeku v pánvi přidejte lžíci oleje, vsypte nasekaný česnek, sušená rajčata pokrájená na kousky, hořčici a krátce orestujte. Vlijte smetanu, přidejte špenát (pokud máte větší listy, natrhejte je a zbavte tuhých stonků) a omáčku přiveďte k varu. Pouze krátce prohřejte, vmíchejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem. Kuřecí prsa dejte do omáčky a podávejte s pečivem.
Recept: časopis F.O.O.D.
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte mleté maso, vařečkou ho důkladně rozmělněte, aby se každý kousek opekl. Poté maso zalijte vývarem, přidejte kukuřici, rajčata, podle chuti chilli, nadrcený česnek, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vsypte rýži. Opět přiveďte k varu, přiklopte a na mírnějším plameni vařte 15 až 20 minut. Rýže by měla být lehce na skus. Nandejte na talíře, bohatě zasypte nastrouhaným čedarem a přidejte čerstvý koriandr.
12–14 placek, příprava: 30 minut
Jarní cibulky a špenát nasekejte nadrobno a dejte do mísy. Kukuřici slijte a přidejte do mísy spolu s nahrubo nastrouhaným čedarem, sýrem cottage a rozšlehanými vejci. Směs dobře promíchejte, přisypte mouku a opět promíchejte, měla by být kompaktní a dobře držet pohromadě, podle potřeby přidejte o něco více mouky. Směs dobře ochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, lžící tvarujte placičky a smažte je dozlatova, 1-2 minuty z každé strany. Odkládejte je na papírové ubrousky a podávejte se zakysanou smetanou, trochou chilli omáčky a čerstvým koriandrem.
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, cibuli a česnek očistěte a nasekejte nadrobno, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. V hrnci opečte dozlatova slaninu, vylovte ji a odložte na papírový ubrousek. Do výpeku přidejte máslo, zpěňte cibuli, přidejte česnek, ten orestujte jen velmi krátce, aby nezačal hnědnout. Zasypte moukou a 1 až 2 minuty restujte na středním plameni. Zalijte vývarem, dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte brambory, vlijte smetanu, osolte, opepřete, přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte plamen a vařte asi 15 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, podle potřeby dosolte a ochuťte sušeným chilli. Nalijte do misek a dokončete opečenou slaninou, nasekanou pažitkou, nastrouhaným čedarem a pár kapkami olivového oleje.
Očistěte zeleninu. Cibuli pokrájejte na klínky, celer na plátky, papriku na kousky velikosti sousta, petrželku nasekejte. Ve větší pánvi nebo woku rozehřejte asi lžíci oleje, přidejte papriku a restujte asi 3 minuty, pak přidejte celer a cibuli a pomalu restujte další 3 minuty. Zelenina by měla zůstat křupavá. Nakonec přidejte propláchnutou čočku a už jen lehce prohřejte. Směs osolte, opepřete a dochuťte asi dvěma lžícemi citronové šťávy. Rybí filety osušte papírovou utěrkou, můžete je nechat v celku, nebo rozkrojit na porce. Ve větší pánvi rozehřejte máslo, vložte kusy ryby kůží dolů a nechte asi 2 minuty opékat. Přidejte neoloupané jen lehce rozmáčknuté stroužky česneku. Nyní pánev chytněte za rukojeť, nakloňte a lžící přelévejte horké napěněné máslo přes rybu. Vždy asi půl minuty přes každý filet, rybí maso bude postupně měnit barvu podle toho, jak se bude na povrchu tepelně upravovat. Čočkový salát rozdělte na talíře, přidejte rybí filety, ty osolte a opepřete. Vše zakápněte výpekem z pánve a citronovou šťávou a zasypte nasekanou petrželkou.