[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
asi 40 kusů, příprava: 40 minut + odležení těsta přes noc + 10 minut pečení
Krém
Mouku, cukr, ořechy a kakao promíchejte v míse. Přidejte máslo a vypracujte těsto. Bude poměrně drobivé. Zabalte ho do fólie, nechte minimálně přes noc, ale klidně i 2 dny v ledničce. Z těsta odkrajujte kousky a prsty je natlačte do vymazaných formiček. Těsta by nemělo být moc, pečením nabude, takže jen jako „skořápku ořechu“. Pečte je na plechu v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 8 až 10 minut. Nechte trochu vychladnout a ještě teplé vyklepněte. Ořechové korpusy nechte zcela vychladnout a než je budete plnit, naskládejte je do krabice. Připravte krém. Kokos zalijte horkou vodou a nechte asi 30 minut nasáknout, poté vodu přeceďte přes utěrku a kokos v utěrce dobře vyždímejte. Máslo vyšlehejte s cukrem pomocí robotu nebo ručního šlehače na krémovou konzistenci. Vmíchejte kokos, krém naplňte do sáčku s širší řezanou špičkou, naplňte polovinu ořechových korpusů a přiklopte je těmi zbylými. Naplněné ořechy naskládejte do krabice a uložte v chladu.
Recept: časopis F.O.O.D.
asi 4–5 plechů, příprava: 30 minut + odležení těsta přes noc + 15 minut pečení
Mouku, cukr a mleté ořechy promíchejte v míse, přidejte pokrájené změklé máslo a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a uložte minimálně přes noc do ledničky. Těsto rozdělte na několik částí, každou vyválejte do válečku, odkrajujte kousky a na pracovní ploše tvarujte malé rohlíčky. Pracujte rychle, těsto má tendenci měknout a potom se hůře zpracovává. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut. V mělké míse promíchejte cukr na obalování s vanilkovým cukrem. Ještě horké rohlíčky sundejte pomocí špachtle z pečicího papíru, přendejte do mísy a obalujte v cukru. Pracujte opatrně, rohlíčky jsou velmi křehké. Cukroví nechte vychladnout, naskládejte do krabice a uložte v chladu.
asi 20 kusů, příprava: 20 minut + 12 minut pečení
Formy na madlenky vymažte máslem a vysypte moukou. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte. Do jiné mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a pomocí robotu ušlehejte do pěny. Přidejte suchou směs, rozpuštěné máslo, med, vanilku, citronovou kůru a vše vařečkou dobře promíchejte. Těsto po lžících nalijte do forem, počítejte s tím, že nabude, plňte tedy každou formičku tak do tří čtvrtin. Madlenky pečte 10 až 12 minut – v plechové formě budou hotové dříve než v silikonové, tam pár minut přidejte. Ještě teplé je vyklopte. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem.
asi 30 kusů, příprava: 30 minut + chlazení přes noc + 15 minut pečení
Mleté mandle promíchejte v míse s moukou a cukrem. Přidejte na kostičky pokrájené studené máslo, žloutek a citronovou kůru. Ingredience rychle zpracujte prsty na drobenku a tu pak rukama spojte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte minimálně přes noc do ledničky. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto asi na tloušťku 5 mm. Vykrajujte tvary a pomocí špachtle je skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pracujte rychle a opatrně, těsto bude mít tendenci rychle měknout. Sušenky pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut, měly by jen lehce zezlátnout. Opatrně je vyndejte a nechte vychladnout. Do misky nalámejte čokoládu, postavte ji na hrnec s vodou, vodu přiveďte k jemnému varu a nechte čokoládu rozpustit. Pistácie nasekejte na kousky. Sušenky pocákejte čokoládou a hned posypte nasekanými ořechy, aby se na rozehřátou čokoládu přilepily. Nechte ztuhnout.
asi 50 kusů, příprava: 30 minut + odležení těsta přes noc
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte máslo a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidávejte tuzemák. Vypracujte hladké těsto, které bude dobře držet pohromadě, nebude se lepit ani drolit. Zabalte ho do fólie a uložte do ledničky. Odležet by se mělo minimálně přes noc, ale klidně i dva dny. Z těsta odtrhujte kousky, dobře je zmáčkněte v dlani, aby hmota držela pohromadě, a tvarujte kuličky. Každou hned, dokud je vláčná, obalte v kokosu. Nechte je chvíli zaschnout, uložte do krabice a skladujte v chladu.
Tip: Rumové kuličky jsou klasika, když ale do části hmoty zapracujete místo tuzemáku třeba vaječný či irský likér, máte další báječnou variantu nepečeného cukroví.