[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Hermelínová pomazánka je vydatná a má intenzivní chuť, odlehčete si ji zeleninou, hodí se k ní i slané pečivo.
4 porce, příprava 10 minut
Suroviny
Postup: Hermelín a šunkový salám nastrouhejte nahrubo, cibuli pokrájejte nadrobno. Vše dejte do mísy. Přidejte lučinu a majonézu a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem, opět promíchejte a dejte odležet do ledničky. Podávejte s pečivem a čerstvou zeleninou.
Recept: časopis F.O.O.D.
Postup: Zeleninu očistěte, nastrouhejte najemno, dejte do mísy a zalijte citronovou šťávou. Přidejte jogurt a majonézu, dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Dochuťte solí a pepřem, opět promíchejte a uložte do ledničky. Před podáváním ještě zkontrolujte, jestli pomazánka nepotřebuje doladit chuť. Podávejte ji s tmavým chlebem.
4–6 porcí, příprava 15 minut
Suroviny:
Postup: Sýr nastrouhejte najemno a dejte do mísy. Česnek utřete se špetkou soli na jemnou pastu. K sýru přidejte majonézu, jogurt a většinu česneku, dochuťte solí a chilli vločkami. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny a chutě spojily, a nechte chvíli odležet. Opět ochutnejte a dolaďte chuť i konzistenci přidáním česneku, ale i majonézy, jogurtu, chilli a soli. Podávejte s křupavými krekry a posypané špetkou chilli.
Krekry si snadno vyrobíte ze staršího pečiva. Ideální jsou na ně větší housky, třeba ty burgerové. Pečivo nakrájejte vroubkovaným nožem na velmi tenké plátky, 2–3 mm, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pomocí mašlovačky je lehce potřete olivovým olejem a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C, bude to trvat asi 5 minut.
4–6 porcí, příprava 10 minut
Postup: Ze sardinek slijte olej, dejte je do mísy a rozmačkejte vidličkou. Kostičky nevybírejte, rozsypou se na kousky a vstřebají se do pomazánky, navíc jsou výborným zdrojem vápníku. Cibuli a okurky pokrájejte na drobné kostičky a přidejte k sardinkám. Směs ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, přidejte lučinu a jogurt a vše dobře promíchejte. Ochutnejte a případně dolaďte pár kapkami citronu, solí či pepřem. Mažte na kváskový či tmavý chléb, ozdobte vejci, koprem a nakládačkami.
4 porce, příprava 15 minut + 15 minut pečení
Postup: Kapie dejte na plech nebo do pekáče a vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C nastavené na program grilování. Pečte je, dokud slupka nezačne černat, trvá to asi 15 minut. Opečené kapie dejte do igelitového sáčku, uzavřete ho a nechte pár minut zapařit. Poté z kapií sloupněte slupku a odstraňte semínka. Očištěné kapie pokrájejte na velmi drobné kousky a dejte do mísy. Změklé máslo prošlehejte s tvarohem, nejlépe elektrickým šlehačem, aby vznikla hladká kompaktní hmota. Přidejte ji do mísy spolu s cibulí nasekanou nadrobno a mletou paprikou. Pomazánku dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem a uložte do ledničky. Podávejte ji posypanou nadrobno nakrájenou pažitkou a s pečivem.