Od pondělí do pátku: 5 rychlých a chutných večeří nejen z cukety

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com

Foto: iStock.com
Foto: iStock.com
Foto: iStock.com
Foto: iStock.com
6
Fotogalerie

Letní zelenina, sýry, drůbež, bylinky… Letní večeře budou lehké, snadné, plné přímočarých chutí. Ať už se budete slunit u vody, nebo vám na chalupě proprší den, vždycky vás čeká vítězné finále.

PONDĚLÍ: Cuketové balíčky na pečené zelenině 

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny

  • 2 lilky
  • 2 červené cibule
  • 2 velké papriky
  • olivový olej
  • 2 menší cukety
  • 400 g sýra feta
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • sůl a pepř

Postup: Lilky pokrájejte na kousky o velikosti většího sousta, dejte do cedníku, dobře osolte a nechte asi 5 minut vypotit. Mezitím očistěte zbylou zeleninu, cibule pokrájejte na osminky a papriky na proužky. Z lilků důkladně odsajte vodu papírovou utěrkou, rozložte je spolu s cibulí a paprikou na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Z cukety nakrouhejte škrabkou na zeleninu „pentle“. Fetu rozkrojte na čtyři stejně velké části a každou posypte tymiánem, omotejte pruhy cukety a zajistěte párátkem. Rozpalte pánev lehce vytřenou olejem a balíčky opečte z obou stran, vždy 2 až 3 minuty. Upečenou zeleninu dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji na talíře a přidejte cuketové balíčky. 

iStock-915988912.jpg

 

 

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

VIDEO:  Margit Slimáková o oblíbené cuketě: Jak poznat, kdy je jedovatá?

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ: Cuketové placky s fetou

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 

  • 2 střední cukety
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 3 jarní cibulky
  • 150 g sýra feta
  • 3 vejce
  • 6–8 lžic hladké mouky
  • olivový olej
  • ½ svazku kopru
  • 200 g řeckého jogurtu
  • sůl a pepř

Postup: Cuketu nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte asi 5 minut odležet, pak dobře vymačkejte, abyste se zbavili tekutiny. Cuketu dejte do mísy, přidejte kukuřici, nasekané jarní cibulky, na malé kousky rozdrobenou fetu, vejce a mouku. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Rozehřejte pánev nebo lívanečník, lehce vytřete olejem a smažte placky dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Odkládejte je na papírovou utěrku. Nasekejte kopr, promíchejte ho s jogurtem, lžící oleje, solí a pepřem. Placky podávejte s koprovým dipem.

iStock-510568382.jpg

 

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 3 / 5

STŘEDA: Kuřecí Saltimbocca

4 porce, příprava 15 minut

Suroviny: 

  • 4 kuřecí prsa
  • olivový olej
  • 4 plátky sušené šunky
  • 4 velké listy šalvěje
  • 3 lžíce másla
  • 150 ml suchého bílého vína
  • bageta k podávání
  • sůl a pepř

Postup: Kuřecí prsa očistěte a přes mikrotenový sáček jemně naklepejte, aby byl každý plátek rovnoměrně silný. Maso lehce potřete olejem a opepřete. Na každý kus položte plátek sušené šunky, na něj list šalvěje a vše spojte párátkem, jako byste chtěli maso prošít stehem. V pánvi rozehřejte máslo, maso vložte do pánve šalvějí dolů a smažte 2 minuty, otočte a smažte další 2 minuty. Přilijte víno a asi 2 minuty nechte provařit. Kuře lehce osolte a podávejte s bagetou a výpekem. Určitě přijde k chuti i čerstvá zelenina nebo salát.

iStock-952734748.jpg

 

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK: Letní bramborový salát se sýrem halloumi

4 porce, příprava 30 minut

  • 800 g malých nových
  • brambor
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená cibule
  • 2 saláty little gem
  • ½ svazku hladkolisté petrželky
  • 4–5 lžic olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 400 g sýra halloumi
  • 2 předvařené kukuřice
  • 2 hrsti oliv kalamata
  • sůl a pepř

Postup: Brambory vydrhněte a dejte je vařit ve slupce tak, aby byly na skus. Mezitím omyjte a očistěte zeleninu. Okurku pokrájejte na kolečka, cibuli na tenké klínky, salát na kousky velikosti sousta, petrželku nasekejte. Ve velké míse prošlehejte olej s citronovou šťávou, solí a pepřem, vmíchejte petrželku. Brambory slijte, větší pokrájejte na poloviny či čtvrtky a ještě teplé přidejte do mísy se zálivkou. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte lehce zchladnout. Halloumi pokrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. V pánvi rozehřejte velmi malé množství oleje, plátky sýra opečte z obou stran dozlatova. Současně opečte kukuřici dozlatova. Kukuřici postavte na prkénko a ostrým nožem několika řezy okrájejte zrna. Přidejte ji spolu s připravenou zeleninou a olivami k bramborám a promíchejte. Rozdělte na talíře a podávejte s opečeným sýrem.

iStock-862800854.jpg

 

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 5 / 5

PÁTEK: Bulgurový salát s cizrnou

4 porce, příprava 20 minut

  • 200 g bulguru
  • 1 salátová okurka
  • 1 paprika
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 2 hrsti oliv kalamata
  • 1 hrst lístků máty
  • 1 hrst lístků hladkolisté petrželky
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 5–6 lžic olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř

Postup: Bulgur uvařte podle návodu na obalu. Mezitím omyjte a očistěte zeleninu. Okurku a papriku pokrájejte na kostičky, rajčata na poloviny či čtvrtiny, olivy na kolečka, mátu a petrželku nasekejte. Vše dejte do větší mísy. Slijte cizrnu, propláchněte ji v cedníku a přidejte k zelenině. Hotový bulgur slijte a propláchněte v cedníku studenou vodou, aby rychleji vychladl. V misce prošlehejte olej s citronovou šťávou, zálivku osolte, opepřete a přilijte k zelenině. Dobře vmíchejte zchladlý bulgur a salát dochuťte solí a pepřem.

iStock-1490276629.jpg

 

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů