[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
(4 porce, 30 minut)
Potřebujeme: 300 g brambor typu B, 300 g zmraženého hrášku, 4 filety lososa, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 100 ml plnotučného mléka, petrželka
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.
Zdroj: recepty.cz, CNC
Potřebujeme: 250 g kuskusu, olivový olej, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 400 g krůtích prsou, 1 mrkev, 1/2 celeru, sůl a pepř, 1 celá skořice, 1 pomeranč, čerstvý koriandr nebo petrželka
Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.
(4 porce, 25 minut)
Potřebujeme: 400 g těstovin, 150 g dýně hokkaidó, 50 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 100 g hlávkové kapusty, 100 g čerstvého sýra, 50 g slunečnicových semínek
Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.
(4 porce, 20 minut)
Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, 4 lžíce sójové omáčky, 1 limetka, 1 chilli paprička (pro děti vynechejte), sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý koriandr, 4 bagety
Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.
Potřebujeme: 2 balení čerstvého sýra, hrst vlašských ořechů a lněných semínek 1 balení slaných sušenek, 2 červené řepy předvařené, rukola, balzamikový ocet olivový olej, sůl a pepř
Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.
Recepty: časopis FOOD, Foto: Ondřej Košík