[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut
Croissanty natrhejte na větší kusy, dejte je do zapékací mísy, zalijte dvěma lžícemi rozpuštěného másla a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 7 minut. Pečivo bude díky předpečení křupavé. Žampiony očistěte a pokrájejte na plátky, cibuli na tenké klínky. Kadeřávek zbavte tuhých stonků, natrhejte na kousky, propláchněte a dobře osušte. V pánvi rozehřejte lžíci másla, orestujte cibuli a žampiony. Jakmile jsou houby opečené, přidejte kadeřávek a nechte ho maximálně dvě minuty zavadnout. Směs z pánve dobře promíchejte v zapékací míse s předpečenými croissanty, zalijte rozšlehanými vejci ochucenými solí a pepřem a zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Vraťte do trouby a pečte ještě 10 minut.
Recept: časopis F.O.O.D.
Těstoviny vsypte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Poté sceďte. Rajčata zakápněte olivovým olejem a dejte na 10 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Cibuli pokrájejte na půlkolečka, žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, česnek také na plátky. Na lžíci olivového oleje orestujte cibuli, žampiony a česnek, osolte, opepřete a zalijte smetanou. Přiveďte k varu a na mírném ohni prohřívejte 2–3 minuty, omáčka bude rychle houstnout. Přidejte špenát, promíchejte a nechte listy jen minutu zavadnout. Omáčku dochuťte citronovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou. Do hotové omáčky vmíchejte uvařené těstoviny, dobře promíchejte, aby se obalily a servírujte na talíře. Na každou porci přidejte pečená rajčata a strouhaný parmazán.
4 porce, příprava: 30 minut + 30 minut marinování
Kuřecí prsa nakrájejte na kostky velikosti sousta. Římský kmín nadrťte v hmoždíři a spolu s kurkumou, citronovou šťávou a jemně nastrouhanou citronovou kůrou vmíchejte do jogurtu. Marinádu osolte a v míse promíchejte s pokrájeným masem. Nechte 30 minut stát při pokojové teplotě. Čočku dobře propláchněte a v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala alespoň 2 cm nad čočku. Dejte vařit. Čočku uvařte na skus, bude to trvat 20–25 minut. Hotovou ji sceďte, promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje a nasekanou jarní cibulkou, osolte a opepřete. Odleželé maso napíchejte na špejle, naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 20 minut. Podávejte s čočkou a skrojky citronu.
Tip: Maso můžete naložit do marinády den předem a uložit do ledničky. Večeře pak bude na stole ještě o něco dříve.
Květák rozeberte na růžičky, cibuli pokrájejte nadrobno, římský kmín nadrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpalte 2 lžíce olivového oleje, nechte na něm zesklovatět cibuli, po chvíli přidejte římský kmín a nechte ho rozvonět. Přidejte květák a pár minut vše restujte. Zalijte vývarem a vařte, dokud není květák zcela měkký. Rozmixujte dohladka. Zalijte kokosovým mlékem, přidejte povolený hrášek, osolte ji, opepřete, přiveďte k varu a krátce prohřejte. Porci na talíři dochuťte pár kapkami olivového oleje a trochou limetové šťávy a červeného pepře.
4 porce, příprava: 15 minut + 30 minut pečení
Brambory pečlivě umyjte a pokrájejte na menší měsíčky, kapie očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta, stejně tak cuketu, cibuli nakrájejte na klínky. Vše dejte do zapékací mísy, osolte, opepřete, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, přidejte snítky rozmarýnu a dobře promíchejte. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Bůček nakrájejte na plátky silné asi ½ cm a osolte je. Zavařeninu promíchejte s několika lžícemi teplé vody a chilli vločkami, poté směs štětcem či mašlovačkou rozetřete na plátky bůčku. Maso rovnoměrně naskládejte na předpečenou zeleninu. Pekáč vraťte do trouby a společně pečte dalších 15–20 minut. Maso by mělo být vypečené dozlatova a zelenina upečená na skus. Pokud je třeba, dopečte vše ještě pár minut pod grilem.