[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, 30 minut
Potřebujeme: 2 větší morčáky (mořský vlk), zelený pepř ve slaném nálevu, koriandr, sůl a pepř, olivový olej, 500 g brambor typu A, 4 jarní cibulky, 250 g zelených fazolek, petrželka na ozdobu
Rybu očistěte, přendejte do pekáčku a svrchní část kůže zlehka nařízněte. Vetřete slitý a nadrcený zelený pepř, nasekaný koriandr, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Brambory i se slupkou vařte 15 minut. Pak slijte, nakrájejte na kolečka a na olivovém oleji je orestujte společně s nasekanou jarní cibulkou a zelenými fazolkami. Dochuťte solí a pepřem, na talíři ozdobte ještě petrželkou.
4 porce, 20 minut
Potřebujeme: Olivový olej, 8 toastových chlebů, 12 plátků anglické slaniny, 4 vejce, sůl a pepř, 2 lžíce dijonské hořčice, 4 jarní cibulky, rukola
Na grilovací pánvi rozehřejte trošku olivového oleje. Vložte na ni toastový chléb a ogrilujte jej z obou stran dozlatova. Na vedlejší pánvi orestujte plátky anglické slaniny a rozklepnutá vejce, osolte a opepřete. Toastový chléb potřete hořčicí, obložte orestovanou slaninou a vejci, zasypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte s rukolou.
Potřebujete: 3 vejce + 1 na potření, 200 g sýra feta, 1 lžička olivového oleje, 4 jarní cibulky, šalvěj, petrželka, oregano, sůl a pepř, 2 balení listového těsta
V míse rozšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte olivový olej, nasekané jarní cibulky a bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Listové těsto rozložte (nebo rozválejte) a vykrájejte čtverce o velikosti 10 x 10 cm, lžičkou klaďte náplň na střed a přeložte do trojúhelníku. Okraje pevně přimáčkněte. Šátečky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 minut. Náš TIP: Jako náplň můžete použít také směs ricotty s bylinkami, solí a pepřem. Zkuste do ní přidat ještě nasekaná sušená rajčata nebo chilli papričky.
Potřebujeme: 500 g gnocchi, 100 g sušených rajčat, 20 g bazalky, 1–2 chilli papričky, 40 g pecorina, 60 g parmazánu, 60 g nesolených kešú oříšků, 2 stroužky česneku, 100 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, jarní cibulka, oregano
Připravte si pesto: do mixovací nádoby přendejte sušená rajčata, omytou a osušenou bazalku, nakrájené chilli papričky, nastrouhané sýry, oříšky, česnek a vše zalijte olejem. Rozmixujte v pesto. Dochuťte. Ve vroucí vodě vařte 1 minutu gnocchi. Když vyplavou, jsou hotové. Slijte je, promíchejte s pestem a přendejte na talíře. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a lístky oregana.
NÁŠ TIP: Místo gnocchi můžete použít také jakékoli své oblíbené těstoviny. Nakonec je ještě ozdobte hoblinkami parmazánu.
4 porce, 25 minut
Potřebujeme: 1/2 hlávky menšího červeného zelí, 4 kuřecí prsa, olivový olej, sůl a pepř, 8 tortill, 80 g plátků mandlí, libeček
Červené zelí nasekejte na tenčí plátky a spařte vroucí vodou. Nechte okapat. Kuřecí prsa osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Maso dejte stranou a ještě krátce na pánvi poduste zelí. Připravte si tortilly, do jejich středu přendejte měkké zelí, navrch kuřecí steak (můžete jej i nakrájet na plátky), zasypte plátky mandlí, ozdobte libečkem, zakapejte olivovým olejem a zarolujte.