[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 40 minut
Suroviny
Postup: Na oleji orestujte nahrubo nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte celá kuřecí prsa, citronovou kůru a papriku, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. Poté vmíchejte propláchnutý kuskus a vařte ještě 5 minut. Uvařené kuřecí maso vyjměte a polévku dochuťte solí i pepřem. Maso nakrájejte a vložte zpět. Podávejte s nasekanou pažitkou a rozdrobeným sýrem feta.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 45 minut
Postup: Nadrobno nakrájenou sušenou šunku orestujte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek a zaprašte moukou. Orestujte a zalijte vývarem. Přidejte na kousky nakrájené fazolové lusky, v citronové vodě povařené a probrané artyčoky a pokrájený chřest. Dochuťte solí a pepřem. Jakmile je zelenina měkká, za asi 15 minut, vsypte blanšírovaný nasekaný cukrový hrášek a podávejte.
Suroviny:
MAJONÉZA
POLÉVKA
Postup: Žloutek rozšlehejte s drceným česnekem, citronovou šťávou a solí, poté přidejte olivový olej a vyšlehejte majonézu. Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nadrobno nakrájená rajčata, pórek a koření. Orestujte, podlijte vínem a 10 minut redukujte. Přilijte vývar a povařte. Pak jej rozmixujte dohladka a přiveďte znovu k varu. Do polévky přidejte na menší kousky nakrájenou rybu a mořské plody, přisypte šafrán a vařte ještě 5 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a majonézou, zasypte jemně nasekanou petrželkou. Podávejte s bagetou orestovanou na olivovém oleji.
4 porce, příprava: 60 minut
Postup: V hrnci rozehřejte olivový olej, vmíchejte na kostičky nakrájené šalotky a mrkev. Osolte, opepřete a 5 minut restujte. Přidejte nasekaný česnek, podlévejte podle potřeby vývarem nebo vodou a při nižší teplotě a za občasného míchání redukujte, asi 20 minut. Poté přidejte slité fazole, na kousky nakrájená rajčata a kapustu, snítky rozmarýnu a tymiánu. Zalijte zbytkem vývaru a vařte dalších 15 minut. Dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem. Ozdobte parmazánem, lístky bylinek (oregano, nasekaná petrželka...) a podávejte s pečivem.
4–6 porcí, příprava: 80 minut
KNEDLÍČKY
GREMOLATA
Postup: Rozehřejte olej a nechte zesklovatět nasekanou cibuli, přidejte tymián. Celer nakrájejte na kostičky, mrkve na kolečka, obojí krátce orestujte. Přisypte nakrájený řapík celeru, po 2 minutách i proužky zelí. 5 minut duste, přidejte drcený česnek a vývar. Osolte, opepřete a vařte do změknutí zeleniny. Připravte knedlíčky. Maso rozmixujte s vejcem, česnekem, strouhaným sýrem, petrželkou a strouhaným parmazánem. Osolte a zahustěte strouhankou. Vytvarujte knedlíčky. Po 15 minutách odpočinku je orestujte na oleji. V robotu nasekejte petrželku s česnekem a promíchejte s olejem, citronovou šťávou a kůrou. V polévce nechte rozpustit parmazán, dosolte ji a podávejte s knedlíčky a gremolatou.