[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 20 minut + marinování
DIP:
Kuřecí maso nakrájejte na proužky asi 1 cm silné, osolte je, opepřete, naložte do jogurtu (postačí 4 lžíce) a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Nechte odležet minimálně hodinu, klidně přes noc. Každý kuřecí kousek obalte v sezamu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Quinou uvařte podle návodu na obalu a sceďte. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku na kolečka, avokádo na kousky. Quinou propláchněte studenou vodou, promíchejte s pokrájenou zeleninou a rukolou, dochuťte solí, pepřem, limetkovou šťávou a lžící olivového oleje. Podávejte s jogurtem promíchaným s nasekanou pažitkou, solí, pepřem a olivovým olejem. Tip: Maso si naložte den předem, hezky zkřehne a pak ho už jen obalíte a upečete.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 30 minut
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji, přidejte maso a krátce orestujte. Osolte, opepřete, přidejte nasekaný česnek, chilli, protlak a duste asi 5 minut. Kukuřičné chipsy rozložte na plech. Promíchejte je s masem a kukuřicí, přidejte rajčátka a vše zasypte nahrubo nastrouhaným čedarem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 minut. Podávejte s čerstvým koriandrem a nasekanými chilli papričkami.
Tip: Chilaquiles je výraz pro tradiční mexický pokrm – kukuřičné chipsy zapečené se sýrem a lecčím dalším. Přidat můžete maso, zeleninu, fazole, kousky ryby… Podstatná je spousta sýra, kterým se vše krásně spojí dohromady
Šalotky nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte k šalotkám. Restujte, dokud nezačne mrkev chytat barvu. Potom přidejte oloupaný a na malé kousky pokrájený zázvor, zalijte vývarem a vařte, dokud mrkev nezměkne. Uvařenou mrkev rozmixujte dohladka tyčovým mixérem a přilejte kokosové mléko. Dochuťte solí a pepřem a nechte přejít varem. Polévku podávejte s nasekanou chilli papričkou, lístky koriandru a plátky zázvoru opečeného na oleji.
Toastový chleba opečte nasucho a rozmixujte na drobky. Přidejte parmazán, nadrcené ančovičky, nasekanou petržel, lístky tymiánu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Rybu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Na rybí filety navršte směs a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Brambory uvařte skoro doměkka. Sceďte, nakrájejte na měsíčky a opečte dozlatova. Rybu podávejte s citronem a bramborami. Tip: Pro tento recept je vhodný i losos nebo filety ze pstruha. Dobu pečení upravte podle velikosti filetu, ryba by se neměla dlouhou tepelnou úpravou vysušit.
4 porce, příprava: 30 min
Květák rozeberte na růžičky a uvařte doměkka. Sceďte ho, dejte do mixéru a rozmixujte s mlékem, máslem a česnekem na hladký krém. Dochuťte ho solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte a ještě horké promíchejte s květákovou omáčkou. Přidejte nasekanou petržel a ještě jednou promíchejte. Porce na talíři také zasypte petrželí a trochou růžového pepře. Tip: Místo petržele můžete do těstovin nasekat rukolu, její lehce peprná chuť květák výborně doplní.