[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 20 minut + 20 minut pečení
Z kuřecích prsou oddělte malé filetky a maso pokrájejte podélně na 4–5 proužků. Všechno maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte jogurt, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut odležet při pokojové teplotě. Mezitím oloupejte brambory, pokrájejte je na kostky a dejte vařit. Cibule pokrájejte na tenké klínky a nechte pomalu restovat na lžíci oleje, průběžně míchejte, cibule by měla změknout a lehce zkaramelizovat. V mixéru nadrťte toastový chleba na drobky a dejte je do ploché misky. Petrželku nasekejte nadrobno, polovinu přidejte k toastovým drobkům a promíchejte, zbytek si nechte do brambor. Kousky kuřete obalte v toastové strouhance, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte dvěma lžícemi rozpuštěného másla a dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Brambory slijte, rozšťouchejte, promíchejte s nasekanou petrželkou, orestovanou cibulí a pokrájeným máslem. Dobře promíchejte, dochuťte solí a podávejte se stripsy.
Recept: časopis F.O.O.D.
4–6 porcí, příprava: 30 minut
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a vypečte dozlatova. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky a přidejte ke slanině. Krátce poduste a nechte vychladnout. Mezitím oloupejte brambory a nastrouhejte je nahrubo. Dejte je do cedníku a důkladně vymačkejte, aby se zbavily přebytečné tekutiny. Brambory přendejte do větší mísy, přidejte vychladlé zelí se slaninou, mouku, vejce, utřený česnek a majoránku. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Pánev nebo lívanečník vytřete olejem, rozpalte, lžící tvořte placičky a smažte je z obou stran dozlatova, vždy tak minutu až dvě. Hotové placky odkládejte na papírovou utěrku. Zbylé zelí promíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a nasekaným koprem. Placky podávejte se zelným salátem.
4 porce, příprava: 30 minut
Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek a řapíkatý celer na plátky, mrkev na kolečka, brambory na kostičky. Rozpalte hrnec a opečte slaninu dozlatova. Přidejte lžíci oleje a orestujte cibuli dosklovata, poté přidejte řapíkatý celer, mrkev a restujte asi 3 minuty. Nakonec přidejte česnek, tomu postačí asi minuta. Nyní přilijte rajčata, vývar a přidejte pokrájené brambory. Vše přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte, dokud brambory nebudou takřka měkké. Fazole slijte a propláchněte, polovinu jich rozmixujte a vmíchejte do polévky, fazolové pyré ji zahustí. Přidejte zbylé fazole a natrhané listy kadeřávku, polévku dochuťte solí, pepřem a už jen krátce prohřejte. Podávejte s nastrouhaným parmazánem.
Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Cibuli s česnekem nasekejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. Batáty oloupejte a pokrájejte na kostky velikosti sousta. V kastrolu rozehřejte olej, cibuli, česnek a zázvor restujte na středním plameni asi 3 minuty. Přidejte koření a restujte další 3 minuty. Přidejte slitou cizrnu a batáty, promíchejte a minutu dvě opékejte. Zalijte rajčaty a trochou vody tak, aby batáty jen lehce vykukovaly nad hladinu. Osolte, přiklopte a vařte 10 až 15 minut, batáty by měly být na skus. Vmíchejte jogurt, už nevařte, jen nechte chvíli odstát. Karí podávejte s rýží, posypané černým sezamem a lístky koriandru.
4 porce, příprava: 20 minut
Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Česnek pokrájejte na plátky, rajčata na poloviny. Jakmile začne voda na těstoviny vřít a vsypete je do hrnce, rozehřejte v pánvi dvě lžíce oleje. Do pánve dejte česnek, rajčata a sušenou bazalku, restujte asi dvě minuty. Přidejte špenát, zalijte asi naběračkou vody z těstovin, špenát nechte zavadnout a tekutinu zredukovat. Vmíchejte slité fazole a scezené těstoviny. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte. Na talíři těstoviny zakápněte trochou oleje a zasypte nastrouhaným parmazánem.