Od pondělí do pátku: Chutné večeře pro celou rodinu, které zvládnete do 30 minut

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.
Foto: časopis F.O.O.D.
Foto: časopis F.O.O.D.
Foto: časopis F.O.O.D.
5
Fotogalerie

Dobré jídlo musí nejprve lahodit oku a poté zaplavit chutěmi. Leckdy stačí jen lžička koření, stroužek česneku, pár kapek citronu, kousek parmazánu nebo lžíce smetany, aby se z obyčejného jídla stalo skvělé. Uvidíte, že s těmito pokrmy zabodujete u celé rodiny.

PONDĚLÍ: Mediteránská polévka s toasty

4 porce, příprava 20 minut

Suroviny

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 1 červená paprika
  • 4 hrsti kadeřávku
  • olivový olej
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžičky provensálských bylin
  • 1 menší bageta
  • 80 g parmazánu
  • sůl a pepř

Postup: Zeleninu očistěte, cibuli nasekejte nadrobno, česnek a řapíkatý celer pokrájejte na plátky, mrkev na kolečka, papriku na malé kostičky, kadeřávek natrhejte na kousky. V hrnci na lžíci oleje zpěňte cibuli, asi po 3 minutách přidejte česnek, řapíkatý celer, mrkev a papriku. Restujte asi 5 minut. Přidejte kukuřici, zalijte rajčaty a vývarem, ochuťte bylinkami a vařte asi 5 minut. Bagetu pokrájejte na plátky, zakápněte je olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C opečte takřka dozlatova. Nastrouhejte parmazán, polovinu ho nasypte na toasty a dopečte dozlatova. Polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do talířů, přidejte parmazán a podávejte s toasty.

polévka nová.jpg

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Nebo můžete připravit hráškovou smetanovou polévku podle videa. 

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ: Losos s restovanou zeleninou 

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny

  • 600 g lososa s kůží
  • olivový olej
  • 1 brokolice
  • 1 červená paprika
  • 2 bulvy fenyklu
  • 1–2 citrony
  • sůl a pepř

Postup: Lososa nakrájejte na 4 porce, ze všech stran ho potřete olejem, osolte, opepřete a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Zeleninu očistěte, brokolici rozeberte na malé růžičky, papriku a fenykl nakrájejte na proužky. Brokolici dejte do hrnce s vroucí vodou, povařte 3 minuty, slijte a zchlaďte ledovou vodou. Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte papriku s fenyklem, stačí 3 minuty. Přidejte brokolici, už jen prohřejte, dochuťte solí, pepřem a šťávou z poloviny citronu. Lososa položte na suchou rozpálenou pánev kůží dolů, opékejte asi 2 minuty, poté každou porci otočte a pečte asi 1 minutu. Rybu podávejte se zeleninou a citronem na dochucení.

losos.jpg

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Pokračování 3 / 5

STŘEDA: Těstoviny se sušenými rajčaty

4 porce, příprava 20 minut

Suroviny

  • 300 g těstovin
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g sušených rajčat
  • 300 g mozzarelly (2 balení)
  • olivový olej
  • 200 ml smetany 12 %
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička sušené bazalky
  • chilli vločky podle chuti
  • čerstvá bazalka k podávání

Postup: Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Česnek očistěte a nasekejte nadrobno, sušená rajčata pokrájejte na malé kousky, mozzarellu nastrouhejte nahrubo. Ve větší pánvi rozehřejte asi lžíci oleje, přidejte česnek a rajčata, asi minutu restujte. Přilijte smetanu, mléko a přiveďte k varu. Přidejte nastrouhanou mozzarellu, vařte na mírnějším plameni, dokud se nerozpustí. Ochuťte sušenou bazalkou, chilli vločkami, solí  a pepřem. Těstoviny slijte a vmíchejte do omáčky. Můžete přidat pár lístků čerstvé bazalky.

testoviny.jpg

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK: Salát Caesar s kuřetem

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny

  • 3 kuřecí prsa
  • olivový olej
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 g parmazánu
  • ½ bagety
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce změklého másla
  • 2 hlávky římského salátu

dresink

  • 6 ančoviček
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 100 ml olivového oleje

Postup: Maso potřete olejem, ochuťte paprikou, rukama promněte a nechte odpočinout. Připravte krutony. Nastrouhejte najemno asi 1/3 parmazánu, bagetu natrhejte na kousky velikosti sousta a dejte do mísy, přidejte nasekanou petrželku,
změklé máslo a dvě lžíce oleje. Rukama promíchejte. Krutony rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a při 180 °C upečte. Horké krutony zasypte nastrouhaným parmazánem. Připravte dresink. Do mísy dejte nasekané ančovičky a kapary, přidejte žloutek, citronovou šťávu a hořčici, metličkou promíchejte a postupně tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte olej. Pořád míchejte, dokud nevznikne hladká emulze. Kuřecí prsa dejte na rozpálenou suchou pánev vhodnou do trouby, opečte 2 minuty z každé strany a dejte na 5 minut dopéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Mezitím nakrájejte salát, rozdělte ho na talíře a zalijte dresinkem. Hotové maso nechte alespoň 2 minuty odpočinout, poté ho nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přidejte krutony a hoblinky parmazánu.

salát.jpg

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Pokračování 5 / 5

PÁTEK: Indický špenát se sýrem halloumi

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 500 g špenátu
  • olivový olej
  • 2 lžičky koření garam masala
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ plechovky drcených rajčat
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 400 g sýra halloumi
  • sůl a pepř
  • dušená rýže basmati k podávání

Postup: Cibuli nasekejte nadrobno, česnek nakrájejte na plátky, zázvor nastrouhejte najemno (loupat ho nemusíte), špenát vyperte, osušte a nasekejte nahrubo.
Ve velké hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, zpěňte cibuli a asi 3 minuty restujte. Přidejte česnek, zázvor a po minutě koření. Míchejte a restujte další minutu, aby se koření rozvonělo. Přidejte rajčata a přiveďte k varu, postupně přidávejte nasekaný špenát a míchejte, jeho velký objem se bude teplem redukovat. Jakmile všechen špenát
zavadne, přidejte smetanu a dochuťe solí a pepřem. Halloumi nakrájejte na kostky nebo plátky, na pánvi rozehřejte asi půl lžíce oleje a sýr zprudka opečte dozlatova. Podávejte se špenátem a dušenou rýží.

špenát.jpg

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů