Dobré jídlo musí nejprve lahodit oku a poté zaplavit
chutěmi. Leckdy stačí jen lžička koření, stroužek česneku,
pár kapek citronu, kousek parmazánu nebo lžíce smetany,
aby se z obyčejného jídla stalo skvělé. Uvidíte, že s těmito pokrmy zabodujete u celé rodiny.
PONDĚLÍ: Mediteránská polévka s toasty
4 porce, příprava 20 minut
Suroviny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 mrkve
- 1 červená paprika
- 4 hrsti kadeřávku
- olivový olej
- 150 g sterilované kukuřice
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky provensálských bylin
- 1 menší bageta
- 80 g parmazánu
- sůl a pepř
Postup: Zeleninu očistěte, cibuli nasekejte nadrobno, česnek a řapíkatý celer pokrájejte na plátky, mrkev na kolečka, papriku na malé kostičky, kadeřávek natrhejte na kousky. V hrnci na lžíci oleje zpěňte cibuli, asi po 3 minutách přidejte česnek, řapíkatý celer, mrkev a papriku. Restujte asi 5 minut. Přidejte kukuřici, zalijte rajčaty a vývarem, ochuťte bylinkami a vařte asi 5 minut. Bagetu pokrájejte na plátky, zakápněte je olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C opečte takřka dozlatova. Nastrouhejte parmazán, polovinu ho nasypte na toasty a dopečte dozlatova. Polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do talířů, přidejte parmazán a podávejte s toasty.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Nebo můžete připravit hráškovou smetanovou polévku podle videa.
Pokračování 2 / 5
ÚTERÝ: Losos s restovanou zeleninou
4 porce, příprava 30 minut
Suroviny
- 600 g lososa s kůží
- olivový olej
- 1 brokolice
- 1 červená paprika
- 2 bulvy fenyklu
- 1–2 citrony
- sůl a pepř
Postup: Lososa nakrájejte na 4 porce, ze všech stran ho potřete olejem, osolte, opepřete a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Zeleninu očistěte, brokolici rozeberte na malé růžičky, papriku a fenykl nakrájejte na proužky. Brokolici dejte do hrnce s vroucí vodou, povařte 3 minuty, slijte a zchlaďte ledovou vodou. Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte papriku s fenyklem, stačí 3 minuty. Přidejte brokolici, už jen prohřejte, dochuťte solí, pepřem a šťávou z poloviny citronu. Lososa položte na suchou rozpálenou pánev kůží dolů, opékejte asi 2 minuty, poté každou porci otočte a pečte asi 1 minutu. Rybu podávejte se zeleninou a citronem na dochucení.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Jana Vašáková, vas
6. května 2024
Pokračování 3 / 5
STŘEDA: Těstoviny se sušenými rajčaty
4 porce, příprava 20 minut
Suroviny
- 300 g těstovin
- 3 stroužky česneku
- 150 g sušených rajčat
- 300 g mozzarelly (2 balení)
- olivový olej
- 200 ml smetany 12 %
- 150 ml mléka
- 1 lžička sušené bazalky
- chilli vločky podle chuti
- čerstvá bazalka k podávání
Postup: Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Česnek očistěte a nasekejte nadrobno, sušená rajčata pokrájejte na malé kousky, mozzarellu nastrouhejte nahrubo. Ve větší pánvi rozehřejte asi lžíci oleje, přidejte česnek a rajčata, asi minutu restujte. Přilijte smetanu, mléko a přiveďte k varu. Přidejte nastrouhanou mozzarellu, vařte na mírnějším plameni, dokud se nerozpustí. Ochuťte sušenou bazalkou, chilli vločkami, solí a pepřem. Těstoviny slijte a vmíchejte do omáčky. Můžete přidat pár lístků čerstvé bazalky.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Jana Vašáková, vas
5. května 2025
Pokračování 4 / 5
ČTVRTEK: Salát Caesar s kuřetem
4 porce, příprava 30 minut
Suroviny
- 3 kuřecí prsa
- olivový olej
- 1 lžička uzené papriky
- 100 g parmazánu
- ½ bagety
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- 1 lžíce změklého másla
- 2 hlávky římského salátu
dresink
- 6 ančoviček
- 2 lžíce kaparů
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 100 ml olivového oleje
Postup: Maso potřete olejem, ochuťte paprikou, rukama promněte a nechte odpočinout. Připravte krutony. Nastrouhejte najemno asi 1/3 parmazánu, bagetu natrhejte na kousky velikosti sousta a dejte do mísy, přidejte nasekanou petrželku,
změklé máslo a dvě lžíce oleje. Rukama promíchejte. Krutony rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a při 180 °C upečte. Horké krutony zasypte nastrouhaným parmazánem. Připravte dresink. Do mísy dejte nasekané ančovičky a kapary, přidejte žloutek, citronovou šťávu a hořčici, metličkou promíchejte a postupně tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte olej. Pořád míchejte, dokud nevznikne hladká emulze. Kuřecí prsa dejte na rozpálenou suchou pánev vhodnou do trouby, opečte 2 minuty z každé strany a dejte na 5 minut dopéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Mezitím nakrájejte salát, rozdělte ho na talíře a zalijte dresinkem. Hotové maso nechte alespoň 2 minuty odpočinout, poté ho nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přidejte krutony a hoblinky parmazánu.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Pokračování 5 / 5
PÁTEK: Indický špenát se sýrem halloumi
4 porce, příprava 30 minut
Suroviny
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 500 g špenátu
- olivový olej
- 2 lžičky koření garam masala
- ½ lžičky kurkumy
- ½ plechovky drcených rajčat
- 4 lžíce zakysané smetany
- 400 g sýra halloumi
- sůl a pepř
- dušená rýže basmati k podávání
Postup: Cibuli nasekejte nadrobno, česnek nakrájejte na plátky, zázvor nastrouhejte najemno (loupat ho nemusíte), špenát vyperte, osušte a nasekejte nahrubo.
Ve velké hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej, zpěňte cibuli a asi 3 minuty restujte. Přidejte česnek, zázvor a po minutě koření. Míchejte a restujte další minutu, aby se koření rozvonělo. Přidejte rajčata a přiveďte k varu, postupně přidávejte nasekaný špenát a míchejte, jeho velký objem se bude teplem redukovat. Jakmile všechen špenát
zavadne, přidejte smetanu a dochuťe solí a pepřem. Halloumi nakrájejte na kostky nebo plátky, na pánvi rozehřejte asi půl lžíce oleje a sýr zprudka opečte dozlatova. Podávejte se špenátem a dušenou rýží.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
Darina Křivánková, vas
30. prosince 2024
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.
Chci Premium a Maminka.cz bez reklam
Od 41 Kč měsíčně