Dopřejte si tepelně upravenou zeleninu spolu s těstovinami, kuřecím masem nebo rýží. I večeře v pracovní dny mohou být důvodem k radosti.
PONDĚLÍ: Těstoviny s hráškovo-mátovým pestem a chřestem
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny:
- 1 cibule
- olivový olej
- 1 svazek chřestu
- 300 g povoleného mraženého hrášku
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst lístků máty + na dokončení
- šťáva z 1 citronu
- 300 g těstovin
- parmazán a růžový pepř k podávání
- sůl a pepř
Postup:
Cibuli nasekejte nadrobno a zpěňte na pánvi na lžíci oleje. Chřestu odlomte dřevnaté konce, stonky pokrájejte, přidejte k cibuli, hlavičky zatím ponechte stranou, a dvě minuty restujte. Povolený hrášek dejte do mixéru, přidejte orestovaný chřest, česnek, hrst mátových lístků a citronovou šťávu. Směs osolte, opepřete a nahrubo rozmixujte. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, slijte a vmíchejte je do hráškového pesta. Na pánvi krátce orestujte hlavičky chřestu. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte hlavičky chřestu, lístky máty, zasypte je parmazánem, dochuťte růžovým pepřem a zakápněte olivovým olejem.

ÚTERÝ: Salát s kuřecím masem a krutony
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa
- olivový olej
- 1 menší bageta
- 2 hrsti cherry rajčat
- 2 avokáda
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky medu
- 4 saláty little gem
- 2 hrsti směsi listových salátů
- sůl a pepř
Postup:
Kuřecí prsa potřete olejem, zasypte hrubě mletým pepřem a nechte asi 10 minut odležet při pokojové teplotě. Bagetu natrhejte na kousky velikosti sousta, dejte do pánve, promíchejte se 2 či 3 lžícemi olivového oleje a opečte dozlatova. Rajčata pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, avokáda rozkrojte, zbavte pecky, dužninu vydloubněte lžící a pokrájejte na kousky. Hořčici, med, asi 100 ml olivového oleje, trochu soli a pepře dejte do malé zavařovací sklenice, uzavřete ji víčkem a důkladně protřepejte, dokud se suroviny nespojí v hladkou emulzi. Maso opečte na pánvi asi 2 minuty z každé strany a pak ještě 5 minut dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte asi 2 minuty odpočinout a pak pokrájejte na plátky. Na talíř rozdělte salátové listy, rajčata, avokádo, kuře a krutony, vše osolte a zalijte dresinkem.

STŘEDA: Asijské nudle s restovanou zeleninou
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny:
- 300 g vaječných nudlí
- 1 brokolice
- 3 mrkve
- 2 hrsti hráškových lusků
- slunečnicový olej
- 2 vejce
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 3 jarní cibulky
Postup:
Nudle uvařte podle návodu na obalu. Brokolici rozeberte na růžičky, ty větší překrojte, mrkev očistěte a pokrájejte na kolečka, lusky podélně překrojte. V pánvi nebo woku rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte zeleninu tak, aby chytla barvu. V misce vidličkou prošlehejte vejce, vlijte je k zelenině a umíchejte dotuha. Do pánve přidejte nudle, vše dobře promíchejte a zalijte směsí ze sójové a ústřicové omáčky. Teď už jen krátce prohřejte, rozdělte na talíře a bohatě posypte nakrájenou jarní cibulkou.

ČTVRTEK: Rychlé kuřecí tacos
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny:
- 400 g kuřecích prsou
- olivový olej
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička hrubě mletého pepře
- 2 hrsti cherry rajčat
- 2 saláty little gem
- 1 avokádo
- 150 g řeckého jogurtu
- 8 kukuřičných placek
- čerstvý koriandr a limeta k podávání
- sůl
Postup:
Kuřecí prsa podélně přepulte osolte, potřete olejem a obalte ve směsi uzené papriky a pepře. Nechte odležet po dobu, než připravíte další ingredience. Rajčata pokrájejte na měsíčky, salát rozeberte na listy, avokádo rozkrojte, zbavte pecky, dužninu pokrájejte na kostičky a poté opatrně vydloubněte lžící. Jogurt promíchejte se lžící oleje, osolte a opepřete. Kukuřičné placky nahřejte v troubě. Kuřecí maso dejte na rozpálenou pánev a z každé strany ho opečte 2–3 minuty, mělo by být propečené, ale stále šťavnaté. Odložte ho tak na 2 minuty na prkénko, pak nakrájejte na plátky a osolte. Nahřáté placky naplňte salátem, rajčaty, kousky avokáda a kuřecího masa. Zakápněte jogurtem, přidejte lístky koriandru a podávejte s kousky limety na dochucení.

PÁTEK: Zelené karí s mrkví a cizrnou
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny:
- 1 velká cibule
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 600 g mrkve
- 400 g sterilované cizrny
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 svazek koriandru + k podávání
- 1 zelená chilli paprička
- 1 svazek jarních cibulek
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- sezam a rýže k podávání
Postup:
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na pánvi na troše oleje, zhruba po 2 minutách přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Restujte asi 3 minuty. Mrkev očistěte, pokrájejte na kolečka a přidejte do základu. Restujte další 3 minuty, přidejte cizrnu bez
nálevu, kokosové mléko a vývar. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 5 minut.
Mezitím umixujte koriandr, chilli papričku a jarní cibulky se sezamovým olejem, rybí a sójovou omáčkou. Pastu vmíchejte do pokrmu a už jen krátce provařte. Karí rozdělte do misek, zasypte sezamem a zbylým koriandrem. Podávejte s rýží.

Zdroj: F.O.O.D.
Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ
foto a dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ
VIDEO: Babka bulky pizza & pesto
Zdroj: Videohub/recepty