[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut
Maso pokrájejte na kousky velké asi 3 x 3 cm, mrkev vydrhněte a pokrájejte na silnější kolečka, cibulky nasekejte na kolečka. V kastrolu se silným dnem nebo velké pánvi rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte maso a zprudka ho ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo a tučnější části se vypekly. Jakmile maso začne zlátnout, přidejte mrkev. Na prudším plameni vše restujte 10–12 minut. Průběžně míchejte. Přidejte malou naběračku vody, ta pomůže uvolnit přípečky na dně hrnce. Dobře je vařečkou odškrábněte, je v nich spousta chuti. Přimíchejte omáčku teriyaki a med, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte. Povařte ještě 2–3 minuty, a pokud se sos v kastrolu rychle redukuje, přidejte pár lžic vody, maso a zelenina by měly být obaleny lepkavou omáčkou. Nakonec přidejte nasekané cibulky a podávejte.
Ideální přílohou je rýže, ale asijské vepřové si můžete dát klidně po česku s pečivem, pokud netrváte na bezlepkové verzi.
Recept: časopis F.O.O.D.
Připravte chilli olej. Chilli papričky podélně rozkrojte, zbavte semínek a žeber. Pár papriček můžete pokrájet na půlkolečka. Do menší pánve s nepřilnavým dnem nalijte 150–200 ml nejlépe olivového oleje, přidejte papričky a na středním plameni je smažte asi 5 minut. Poté papričky vylovte, dejte do menší zavařovačky a opatrně zalijte olejem. Mezitím dejte ve velkém hrnci vařit vodu. Lilky podélně rozpulte, vložte do vroucí vody, přiklopte a 5 minut vařte. Vylovte je, nechte okapat na papírové utěrce a pokrájejte na kusy velké asi 3 x 3 cm. Vodu, v níž se vařily lilky, přiveďte opět k varu a vsypte do ní těstoviny, uvařte je podle návodu na obalu. Ve velké pánvi rozehřejte asi 3 lžíce chilli oleje, přidejte lilky, osolte je, opepřete a restujte, dokud nezačnou chytat barvu. Česnek pokrájejte na plátky a dejte k lilkům, po minutě přidejte rajčata a na mírném plameni nechte probublávat, dokud nebudou hotové těstoviny. Nakonec přidejte podle chuti připravené chilli papričky. Těstoviny smíchejte s omáčkou a podávejte.
2 porce, příprava: 30 minut
Brambory dejte vařit ve slupce, hrášek nechte povolit. Mezitím otrhejte lístky tymiánu z větviček a nastrouhejte parmazán najemno. Brambory oloupejte a ještě teplé nastrouhejte najemno. Dejte vařit vodu ve větším hrnci. K nastrouhaným bramborám přidejte mouku, osolte je a vypracujte pružné těsto. Pokud se bude hodně lepit, přidejte trošku mouky. Těsto rozdělte na poloviny, na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte dva válečky silné asi jako palec. Válečky těsta pokrájejte na špalíky 3 cm dlouhé. Rozehřejte pánev se lžící oleje a dejte do ní lístky tymiánu. Přidejte rozmražený a lehce osušený hrášek. Do vroucí vody dejte připravené noky, vařit se budou velmi krátce, asi minutu; jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Vylovte je děrovanou naběračkou a dejte do pánve. Přidejte polovinu nastrouhaného parmazánu, pár lžic vody, osolte, opepřete, jen půl minuty prohřejte a rozdělte na talíře. Zakápněte olivovým olejem a zasypte zbytkem parmazánu.
Květák rozeberte. Zhruba polovinu květákových růžiček pokrájejte na souměrné menší kousky. Zbytek dejte do mixéru či food processoru, přidejte i pokrájené košťály, a pokud je na květáku pár svěžích zelených listů, přidejte je také. Vše rozmixujte na kousky droboučké jako rýže. Přidejte třetinu lístků máty a ještě krátce promixujte. V kastrolu se silným dnem rozpalte asi 2 lžíce oleje, přidejte maso a orestujte ho tak, aby byl každý kousek hezky opečený. Vařečkou maso během restování rozmělněte, bude sypké. Vmíchejte kari pastu, asi třetinu nahrubo nasekaných mátových lístků, zbytek květáku, promíchejte, zalijte kokosovým mlékem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším plameni 8–10 minut, květák by měl být na skus. Podávejte s květákovou rýží a zbylou mátou.
2 porce, příprava: 15 minut + 50 minut pečení
Brambory vydrhněte, loupat je nemusíte, a ostrým nožem pokrájejte na tenké plátky (2–3 mm silné). Bramborové plátky dejte do pekáče, zalijte dvěma lžícemi oleje, osolte je, opepřete, rukama dobře promíchejte a rovnoměrně rozložte po dně pekáče, přidejte neoloupané stroužky česneku. Kuřecí stehna potřete olejem a důkladně osolte. Pekáč s bramborami dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, nad pekáč zasuňte do trouby rošt a položte na něj kuřecí stehna tak, aby tuk z masa skapával do pekáče. Pečte 40 minut. Mezitím otrhejte lístky rozmarýnu z větviček, škrabkou na zeleninu okrájejte kůru z citronu a vymačkejte šťávu. Maso dejte do pekáče k bramborám, přidejte rozmarýn, citronovou kůru i šťávu a pečte ještě 10 minut, dokud kůže kuřete nezezlátne.