[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 50 minut
Oloupané nakrájené brambory uvařte v jemně osolené vodě doměkka, slijte a vodu nevylévejte. Zaprašte moukou, zalijte asi 200 ml scezené vody, přiklopte a nechte asi 15 minut odstát. Vodu, která se nevsákla, slijte. Z brambor a mouky propracujte vláčné pevné těsto. Rozehřejte sádlo, lžící vykrajujte škubánky, namáčejte je v sádle a klaďte na talíře. Posypte mákem, cukrem a zalijte rozpuštěným máslem.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 40 minut
Chlebový kvásek osolte a opepřete. Zalijte vodou a vařte asi 30 minut. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte houby. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a restujte do změknutí. V polovině hub usmažte vejce a odložte ji na dokončení, polovinu povařte v polévce. Nakonec do polévky přidejte smetanu a uvařené nakrájené brambory, vše nechte prohřát. Ozdobte orestovanou cibulkou, houbami a vejci.
1 pekáč, příprava: 60 minut + namočení
Kroupy den předem namočte do vody, pak je properte, osolte a vařte do změknutí, asi 30 minut. Houby zalijte horkou vodou a počkejte, dokud nezměknou. Na másle nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli, vsypte na kostičky nakrájenou krkovici a orestujte. Přidejte houby, kmín, drcený česnek. Osolte a opepřete podle chuti a krátce poduste. Smíchejte se scezenými kroupami, rozložte v pekáčku, navrch poklaďte zbylými plátky másla a pečte v troubě při 180 ºC, dokud se nevytvoří tenká křupavá kůrka, asi 20 minut.
4 porce, příprava: 35 minut
Oloupané brambory nastrouhejte najemno, osolte a nechte 5 minut odpočinout. Pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte pepř, kmín, majoránku, drcený česnek, vejce a mouku. Důkladně promíchejte. Na suché pánvi opékejte z obou stran tenké slabé bramboráky.
1 plech, příprava: 50 minut
V mléce rozšlehejte vejce a osolte. Vmíchejte mouku, cukr a skořici. Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pokryjte je švestkami. Upečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 ºC, asi 35 minut. Koláč pocukrujte.