[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 25 minut
ZÁLIVKA
Quinou několikrát důkladně propláchněte a v osolené vodě ji uvařte doměkka, asi 15 minut. Sceďte ji a nechte okapat. V misce metličkou důkladně promíchejte suroviny na zálivku. Quinou dejte do mísy, přidejte na plátky nakrájené ředkvičky, podélně rozkrojené baby okurky a semínka z granátového jablka. Kopr nasekejte nadrobno a společně se zálivkou zlehka vmíchejte do salátu. Přidejte nakrájené kousky lososa a podávejte.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 20 minut
Brambory nakrájejte na plátky a cibulky rozkrojte podélně. Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte brambory s cibulkou i hráškem a společně restujte zhruba 5 minut. Vejce rozklepněte do mísy, osolte je, opepřete a lehce vyšlehejte vidličkou. Vlijte do pánve k zelenině. Posypte nadroleným kozím sýrem a na mírném plameni opékejte 15 minut.
4 porce, příprava: 15 minut + 20 minut pečení
PESTO
Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte 4 archy pečicího papíru (asi 35 x 35 cm) a provázek. Do mixéru vložte suroviny na pesto a mixujte, dokud se nespojí. Oba filety podélně rozřízněte na poloviny. Rajčata rozkrojte, cibuli, cukety i citrony nakrájejte na kolečka. Zeleninu s plátky citronu rozdělte na čtyři porce. Každou porci pak rozložte rovnoměrně na střed pečicího papíru a položte na ni rybu. Osolte, opepřete a zakápněte pestem, přidejte bazalku. Okraje pečicího papíru vždy přeložte přes sebe, konce pevně stáhněte provázkem jako bonbony. Balíčky rozložte na plech nebo do zapékací mísy a pečte 20 minut. Podávejte s chlebem a citronem.
4 porce, příprava: 30 minut
Čočku propláchněte a podle návodu uvařte doměkka. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi nebo kastrolu zahřejte olej a šalotku nechte zesklovatět. Snižte teplotu, přidejte česnek, po minutě koření a nechte ho rozvonět, asi 2 minuty. Pak zalijte kokosovým mlékem. Do pánve vmíchejte uvařenou čočku i špenát. Karí ochuťte limetovou šťávou, solí a podávejte s jasmínovou rýží.
ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA
Okurku podélně rozkrojte a pomocí lžíce z ní vydlabejte semínka. Pak ji společně s jarní cibulkou nakrájete na nudličky. Z avokáda vyndejte pecku, lžící vydlabejte dužninu a nakrájejte stejně jako ředkvičky na tenké plátky. Zelí nakrouhejte najemno. Do hlubšího talíře nebo do pánve vlijte vlažnou vodu, vložte do ní rýžový papír a nechte ho nasáknout. Papír položte na kuchyňskou desku nebo na vlhkou utěrku. Na spodní třetinu papíru dejte nakrájené zelí, okurku, cibulku a avokádo. Na střed papíru naskládejte pár plátků ředkviček a bylinky. Přes zeleninu přeložte spodní část papíru, pak ji přiklopte zprava i zleva, pevně uchopte a pečlivě zarolujte. V misce smíchejte suroviny na omáčku, posypejte ji nahrubo nasekanými arašídy a podávejte k závitkům.
Tip: Studené letní závitky jsou velmi osvěžující a můžete v nich využít spoustu bylinek, které máte rádi a rostou vám zrovna v květníku nebo na záhonu. Totéž platí i o čerstvé zelenině.