Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Máte úrodu rajčat? Vyzkoušejte těchto 5 receptů na skvělé letní večeře

vas 19.  8.  2024
Stále vám na zahradě dozrávají rajčata? Připravte z nich rychlá jídla, kterými nasytíte celou rodinu. Léto ještě nekončí, minimálně na talíři ne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Pizza s ovčím sýrem a rajčaty  

1 pizza příprava: 45 minut + 1 hodina kynutí + 10 minut pečení

Suroviny

Těsto

  •  2 lžičky sušeného droždí
  •  ½ lžičky krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 lžička soli
  • olivový olej

Náplň

  • olivový olej
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 400 g ovčího sýra
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 300 g cherry rajčat
  • 1 hrst mladých lístků řepy (nebo druhu podle chuti) na dokončení
  • sůl a pepř

Postup: Droždí, cukr a 180 ml teplé vody promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Mouku se solí prosejte, vmíchejte kvásek a rukama vypracujte těsto. Na pomoučněném válu hněťte asi 10 minut, musí být pružné a hladké. Pak je dlaní odtlačujte od sebe a po každém odtlačení otočte o 90°. Těsto vložte do olejem vymazané velké mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho zdvojnásobit objem, minimálně 1 hodinu. Pak těstem několikrát bouchněte o vál – zbaví se přebytečného vzduchu a nakonec jej na pomoučněné ploše ještě jednou prohněťte dohladka. Troubu předehřejte na 230 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na placku. Zakapejte ji olejem a potřete rajčatovým pyré. Osolte a opepřete. Rozdrobte na ni sýr, posypejte ho tymiánem, zatlačte do něj rajčata a zakápněte olivovým olejem. Upečte dozlatova, asi 10 minut. Posypte lístky a podávejte.

Klepněte pro větší obrázek

 

 

Recept: časopis F.O.O.D. 

VIDEO:  Margit Slimáková: Tipy na rychlé letní večeře

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Recept, Margit Slimáková, Rajče, Sůl, Večeře, Pizza, Talíř, Lžíce, MARGIT, Olej, Pepř, Olivový olej, Časopis