[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
1 pizza příprava: 45 minut + 1 hodina kynutí + 10 minut pečení
Těsto
Náplň
Postup: Droždí, cukr a 180 ml teplé vody promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Mouku se solí prosejte, vmíchejte kvásek a rukama vypracujte těsto. Na pomoučněném válu hněťte asi 10 minut, musí být pružné a hladké. Pak je dlaní odtlačujte od sebe a po každém odtlačení otočte o 90°. Těsto vložte do olejem vymazané velké mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho zdvojnásobit objem, minimálně 1 hodinu. Pak těstem několikrát bouchněte o vál – zbaví se přebytečného vzduchu a nakonec jej na pomoučněné ploše ještě jednou prohněťte dohladka. Troubu předehřejte na 230 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na placku. Zakapejte ji olejem a potřete rajčatovým pyré. Osolte a opepřete. Rozdrobte na ni sýr, posypejte ho tymiánem, zatlačte do něj rajčata a zakápněte olivovým olejem. Upečte dozlatova, asi 10 minut. Posypte lístky a podávejte.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 15 minut
Suroviny
Postup: Pánev zastříkněte olejem, pořádně rozehřejte a chléb z obou stran opečte. Avokádo rozpulte, zbavte pecky a lžící vyškrábejte dužninu. Zastříkněte ji olejem a citronovou šťávou. Osolte, přidejte většinu nasekaných lístků bazalky a ponorným mixérem rozmělněte. Podle chuti ještě přidejte citronovou šťávu a sůl. Rajčata nakrájejte na kousky, zlehka je ochuťte kajenským pepřem, osolte a opepřete. Na krajíce namažte avokádo, poklaďte rajčaty, znovu zastříkněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky. Ihned podávejte.
4 porce, příprava: 30 minut
Postup: Rajčata pokrájejte na poloviny, v zapékací míse promíchejte se lžící oleje, osolte, opepřete a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 20 minut. Kukuřici dejte na rozpálenou pánev vytřenou olejem a opékejte ze všech stran, dokud nechytne barvu, bude to trvat 5–8 minut. Podle návodu uvařte těstoviny, trochu scezené vody uchovejte. Mezitím pokrájejte cuketu a česnek na plátky. Petrželovou nať nasekejte. Opečenou kukuřici postavte svisle na prkénko a ostrým nožem odshora dolů několika řezy okrájejte zrna. Ve velké pánvi rozpalte asi lžíci oleje, opečte cukety, přidejte česnek a restujte asi už jen minutu, aby česnek nezhořkl. Osolte, opepřete a přilijte asi naběračku vody z těstovin. Přiveďte k varu a nechte půl minuty zredukovat tekutinu. Vmíchejte scezené těstoviny, kukuřici, rajčata a petržel. Směs dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily, a rozdělte na talíře.
4 porce, příprava: 25 minut
Postup: Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, z druhého nastrouhejte kůru a poté ho pokrájejte na plátky. Kuřecí prsa očistěte, potřete z obou stran olejem, osolte, opepřete a dejte na rozpálenou nepřilnavou pánev. Z každé strany opékejte 2 minuty a přesuňte do pekáče. Citronovou kůru nasypte na prsa a přidejte plátky citronu. K masu do pekáče dejte rajčata, olivy a větvičky tymiánu. Vše zalijte citronovou šťávou, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Přesný čas pečení záleží na tloušťce masa, mělo by být propečené, ale ne vysušené. Podávejte s bagetou nebo bílým chlebem, který namáčejte ve výpeku.
4 porce, příprava: 10 minut
Postup: Všechna rajčata nakrájejte na plátky a rozdělte na talíře. Granátová jablka rozřízněte, postupně vezměte do dlaně každou polovinu řeznou stranou dolů a semínka vyklepejte třeba koncem vařečky. I s pistáciovými oříšky je přimíchejte k rajčatům. Na zálivku promíchejte džus z granátových jablek, vinný ocet a olej. Přelijte rajčata, osolte a opepřete, poklaďte tenkými vločkami parmazánu a ozdobte lístky bazalky. Podávejte s pečivem. Tip: Zelené rajče neznamená nedozrálé! Jde o některou ze speciálních kyselejších odrůd, u nás nejčastěji green zebra.