[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut
Suroviny:
Zálivka
Postup: Batáty dobře omyjte a podélně nakrájejte na měsíčky, zelí nakrouhejte na nudličky, vše rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zelí by mělo být v tenké vrstvě, aby se dobře propeklo, ale nepřipálilo. Cizrnu slijte, propláchněte a přidejte na plech. Vše osolte a zakápněte olivovým olejem. Na cizrnu nasypte kari, promíchejte, aby se dobře obalila. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut. Kadeřávek zbavte tuhých stonků a natrhejte na kousky velikosti sousta. Dejte do cedníku a spařte vroucí vodou. Propláchněte studenou, osušte a osolte. Pastu tahini v misce nařeďte trochou vody a umíchejte na kašovitou konzistenci. Přidejte jogurt, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem. Na talíře či do misek rozdělte pečené batáty, zelí i cizrnu a přidejte kadeřávek. Podávejte se zálivkou z tahini s kousky citronu na zakápnutí.
Recept: časopis F.O.O.D.
Omáčka
Postup: Papriky očistěte a pokrájejte na proužky, cibuli nakrájejte na tenké klínky. Zeleninu rozložte do pekáče, zakápněte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C asi na 10 minut. Tresku pokrájejte na porce, potřete olejem, opepřete a nechte chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Poté rybu naskládejte na papriky a vraťte do trouby. Pečte ještě 15 minut. Mezitím smíchejte jogurt s majonézou, nasekejte jarní cibulku a kapary a vše spojte dohromady. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Papriky a tresku rozdělte na talíře, bohatě zasypte nasekanou petrželkou a podávejte s omáčkou, kousky citronu a pečivem.
Postup: Cizrnu slijte, propláchněte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, zasypte paprikou a dobře promíchejte. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut, cizrna by měla být křupavá. Batáty, brambory a mrkev oloupejte a pokrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, pár minut restujte. Přidejte pokrájenou zeleninu, zasypte kurkumou, dobře promíchejte, minutu dvě restujte a zalijte vývarem. Vařte doměkka, asi 15 minut. Hotovou polévku rozmixujte, dochuťte solí, vmíchejte kokosové mléko. Rozdělte do talířů, přidejte opečenou cizrnu, podle chuti sušené chilli, nasekaný koriandr a pár kapek olivového oleje.
Postup: Plátky krkovice potřete olejem, zasypte čerstvě mletým pepřem a lístky tymiánu a nechte při pokojové teplotě odležet alespoň 15 minut. Do mixéru dejte fazole, pokrájená sušená rajčata, papriku a 3 lžíce olivového oleje. Mixujte a postupně přidávejte po lžících vodu, aby vznikla hladká kaše. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata a jarní cibulky pokrájejte nadrobno, osolte, opepřete, promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a lžící limetové šťávy. Krkovici opečte zprudka na rozpálené pánvi, asi 2–3 minuty z každé strany. Hotové maso nechte pár minut odpočinout a pak ho nakrájejte na tenké proužky a osolte. Kukuřičné tortilly potřete fazolovým hummusem, na něj nandejte maso, rajčatovou salsu, přidejte listy petržele, vše zakápněte limetovou šťávou, zabalte a podávejte.
Postup: Bulgur nasypte do mísy, zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody, přiklopte a nechte 15 minut nasáknout tekutinu. Cukety podélně rozkrojte, potřete olivovým olejem a opečte na grilovací pánvi, z každé strany 3–4 minuty. Bulgur v míse načechrejte vidličkou, slijte případný zbytek tekutiny. Přilijte citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, pokrájená rajčata a nasekanou petrželku. Dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Cukety dejte na talíř, osolte je a opepřete, na ně rozdělte bulgur se zeleninou a zasypte nadrobenou fetou.