[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava 70 minut + 1 hodina dušení
Suroviny:
Noky
Postup: V širokém kastrolu na másle dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a rajčatový protlak. Protlak orestujte, poté přisypte hladkou mouku a vymíchejte hustou jíšku. Přidejte papriku, opět krátce zarestujte a metličkou zašlehejte studený vývar. Dochuťte solí a pepřem. Na pánvi s olejem dozlatova opečte nasolená kuřecí stehna a vložte je do omáčky. Přihoďte větvičky tymiánu a na mírném plameni duste asi 1 hodinu. Maso vyjměte na prkénko a do omáčky nalijte 200 ml sladké smetany, provařte a vše přes jemný cedník propasírujte. V průběhu dušení si připravte lehounké krupicové noky. V kastrolu přiveďte k varu mléko s máslem a špetkou soli. Hned vsypte krupici a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Poté, co hmota zchladne, do ní postupně zapracujte 2 vejce, 2 žloutky, špetku soli, muškátový oříšek a polohrubou mouku. Na závěr zlehka vmíchejte sníh ze 2 zbylých bílků. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a pomocí haluškového sítka s velkými otvory zavařte noky. Vařte, dokud nevyplavou, asi 1 minutu, a poté je hned slijte a prohoďte s kouskem másla, aby se neslepily. Maso ze stehen oberte, vmíchejte zpět do omáčky a podávejte s noky.
Recept: časopis F.O.O.D.
8 porcí, příprava 40 minut + 50 minut kynutí
Postup: Mouku a cukr nasypte do mísy, přilijte vlažné mléko, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, rozdrobené droždí a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte měkké, lesklé těsto a nechte 40 minut kynout. Z těsta vytvarujte asi 50g bochánky a nechte opět asi 10 minut odležet. V kastrolu rozehřejte olej. Bochánky trochu roztáhněte prsty na vdolek a vhazujte do rozpáleného oleje a smažte po obou stranách dozlatova. Lehce zchladlé vdolky potřete povidly, ozdobte tvarohem a posypte citronovou kůrou a nastrouhaným tvarohem. Místo povidel můžete použít i oblíbený džem.
4 porce, příprava 45 minut
Omáčka
Postup: Oloupanou cibuli, česnek i petrželku pokrájejte na menší kusy a rozmixujte. Vzniklou hmotu promíchejte v misce s masem, osolte a opepřete. Vytvarujte asi 20 pevných koulí. V kastrolu rozehřejte olej a na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Maso přendejte na talíř a do kastrolu nasypte nadrobno pokrájenou cibuli. Orestujte ji dozlatova. Přimíchejte mouku a po minutě i protlak. Nechte asi minutu bublat a pak zalijte studeným vývarem. Přidejte koření i maso. Osolte, opepřete a nechte vařit na mírném ohni, asi 15 minut. Koření z hotové omáčky vyberte. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu a podávejte s omáčkou a masem.
4 porce, příprava 50 minut + 40 minut pečení
150 g kulatozrnné rýže 500 ml mléka 2 špetky soli 60 g másla + na vymazání formy 5 vajec 100 g krupicového cukru 1 lžička skořice asi 10 švestek
Postup: Rýži propláchněte v cedníku, vsypte do litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím v jiném hrnci ohřejte mléko k bodu varu. Rýži slijte a vhoďte do hrnce s mlékem. Osolte, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se nevsákne. Občas promíchejte. Do horké rýžové kaše vmíchejte máslo a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C. Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě části. Žloutky, ½ cukru a skořici našlehejte do husté světlé pěny. Bílky nejprve krátce našlehejte do pěny, poté do nich přidejte zbývající cukr a vyšlehejte pevný sníh. Žloutkovou pěnu vmíchejte do zchladlé rýžové kaše a poté jen zlehka připojte asi dvě třetiny sněhu. Hmotu vlijte do máslem vytřené zapékací mísy, uhlaďte a nahoru rozložte švestky. Nakonec rozprostřete zbylý sníh a pečte přibližně 40 minut. Poté nechte nákyp zchladnout, rozkrájejte a podávejte.
6 porcí, příprava: 35 minut + 45 minut pečení
NA TĚSTO:
NA NÁPLŇ:
Postup: Mouku a sůl prosejte do mísy a přidejte polovinu másla. Konečky prstů zapracovávejte máslo do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidejte zbývající máslo a zapracovávejte ho tak, aby vznikly hrudky velikosti hrášku. Uprostřed suchých surovin udělejte důlek. V malé misce smíchejte prošlehané vejce, citronovou šťávu a vodu, směs po částech lijte do důlku v suchých surovinách a zpracovávejte nožem. Nemusíte spotřebovat všechnu tekutinu. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a lehce zapracovávejte rukama, aby bylo hladké. Utvořte z něho kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do ledničky. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte na mírně pomoučněné ploše na plát silný 5 mm a vložte do koláčové formy o průměru 22 cm. Nechte je přečnívat přes okraj formy. Na těsto položte pečicí papír, jako zátěž použijte fazole nebo rýži a pečte asi 15 minut. Mezitím si připravte náplň. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte máslo, až začne pěnit, přidejte šalotky a hříbky, opékejte 4–5 minut dozlatova. Formu vyjměte z trouby a z těsta odstraňte zátěž i papír. Těsto přečnívající přes okraje formy odřízněte. V misce ušlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete a pak je nalijte do upečeného korpusu. Do směsi rozložte rovnoměrně a opatrně směs s hříbky a formu vraťte do trouby. Pečte 25–30 minut dozlatova. Vaječná směs musí ztuhnout.