[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vejce našleháme v misce. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nakrájené proužky hub. Jakmile ztratí asi polovinu své původní velikosti, přidáme na půlkolečka nakrájený pórek a tofu. Posypeme půlkou nasekané chilli papričky a promícháme. Zalijeme našlehanými vejci a necháme dopéct.
TIP: Podávejte s tmavým celozrnným žitným chlebem. Můžete posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou a ozdobit nakrájeným chilli.
Recept: časopis Dieta
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1 cm. Osolíme, opepříme, lehce zakápneme pomerančovou šťávou, posypeme špetkou chilli a orestujeme na pánvi, na které jsme předtím rozehřáli lžíci olivového oleje. Do mísy dáme okurku nakrájenou na půlkolečka, přidáme na kostičky nakrájené mango a kešu oříšky a promícháme s vychladlým opečeným kuřetem. Ve skleničce smícháme sůl, pepř, pomerančovou šťávu, olivový olej, nasekané chilli a 1 lžíci třtinového cukru. Tímto dresinkem zalijeme salát. Teprve potom přidáme nasekaný koriandr a výhonky z řepy. Můžeme zdobit ještě na kolečka nakrájenou chilli papričkou.
TIP: Do salátu můžete přidat také rýžové nudle.
Uzený tempeh a tofu nakrájíme na kostky, zakápneme sójovou omáčkou, arašídovým olejem a přidáme nastrouhaný zázvor a chilli papričky. Promícháme a necháme marinovat asi 1 hodinu. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na nudličky dlouhé asi 3–4 cm. Papriku zbavíme semeníku a stopky a rovněž nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na proužky. Brokolici omyjeme a nakrájíme na menší kousky (pokud máme baby brokolici, pak necháme asi 5 cm dlouhé kousky). Ve woku rozehřejeme arašídový olej a lehce na něm orestujeme marinovaný tempeh a tofu. Jakmile zezlátnou okraje, přidáme mrkev a lehce orestujeme, poté přidáme papriku, cibuli a brokolici, zalijeme zbytkem marinády a opět orestujeme asi 2–3 minuty. Poté přidáme cizrnu a ještě promícháme. Posypeme piniovými semínky a stáhneme z ohně. Podáváme s uvařenou celozrnnou rýží.
TIP: Pro lepší chuť můžete přidat nasekané čerstvé bylinky, třeba koriandr, zelenou petržel nebo citronovou trávu.
Pomeranče oloupeme a zbavíme bílé dužniny. Nakrájíme na velmi tenká kolečka. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi tenké měsíčky. Fenykl zbavíme okrajových částí, odstraníme nať a bulvu nakrájíme či nakrouháme rovněž na velmi tenké plátky. Avokádo zbavíme slupky i pecky a nakrájíme na kostičky. Granátové jablko rozložíme na semínka. Ve skleničce smícháme sůl, pepř, olej a na velmi tenká kolečka nakrájenou chilli papričku. Zakapeme pomerančovou šťávou. Našleháme vidličkou. Pomeranč, fenykl a jablko rozložíme na talíř, pokapeme chilli zálivkou a posypeme kousky avokáda a zrníčky granátového jablka. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petržel nebo může být i nať z fenyklu. Rybu omyjeme, osolíme, posypeme červeným pepřem a ogrilujeme po obou stranách. Podáváme se salátem.
TIP: Můžete podávat také s tmavými toasty.
Tuňáka nakrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm, dáme do misky, přidáme nasekaný koriandr, nasekané chilli papričky, sůl, pepř, med, sójovou omáčku a chilli olej. Promícháme a necháme odležet alespoň 30 minut v chladnu. Mezitím si připravíme papriku, kterou zbavíme semeníku a stopky a nakrájíme ji na přibližně stejné kousky jako tuňáka a cibuli, kterou oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Poté napichujeme střídavě na špízovou špejli a grilujeme na grilovací pánvi asi 8 minut tak, aby maso zvenku bylo propečené. Asi minutu až dvě před dopečením posypeme sezamem. Podáváme s uvařenou indiánskou rýží.
TIP: Místo tuňáka můžete použít také lososa nebo třeba krůtí maso.