[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava 30 minut
Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Obojí zpěňte na pánvi na lžíci olivového oleje a restujte, dokud slanina nezezlátne a cibule nezměkne. Přidejte špenát a za občasného míchání ho nechte na pánvi zavadnout, je to otázka minuty či dvou. Pánev odstavte z ohně a vmíchejte mascarpone, strouhaný parmazán a směs dochuťte solí a pepřem. Kuřecí prsa podélně nakrojte a rozložte jako knihu. Na spodní část dejte dvě lžíce špenátové směsi, přiklopte a zajistěte provázkem. Prsa opečte zprudka na pánvi na troše olivového oleje, z každé strany asi dvě minuty. Poté dopečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 30 minut + 10 minut zapékání
Brokolici rozeberte na růžičky, kuře nakrájejte na kousky, sýry nastrouhejte. Penne uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Na poslední 4 minuty přidejte brokolici a pak vše slijte. Rozpusťte polovinu másla, vsypte mouku s kajenským pepřem a za stálého míchání povařte 2 minuty. Přilijte mléko a opět za stálého míchání metlou povařte do zhoustnutí, 4 až 5 minut. Vmíchejte penne, brokolici, kuře a polotvrdý sýr, podle potřeby osolte. Troubu předehřejte na 200 °C, zapékací mísu vytřete máslem a rozprostřete v ní těstoviny. V rendlíku rozpusťte zbylé máslo, vmíchejte do něj parmazán a rovnoměrně rozdělte na těstoviny. Zapečte dozlatova, asi 10 minut.
2 porce, příprava: 15 minut + 20 minut pečení
OVOCE
Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní pánev. Do mixéru dejte vejce, mléko, mouku, 2 lžíce cukru, semínka vanilky a krátce promixujte. Rozpálenou pánev vyndejte z trouby, rozpusťte v ní lžíci másla, aby se rozteklo po celé ploše, vlijte těsto a pánev vraťte zpět do trouby. Pracujte rychle, pánev by měla zůstat rozpálená. Palačinka se bude péct 20 minut. Asi po 10 minutách se její okraje začnou zvedat do výšky. Mezitím pokrájejte blumy na měsíčky, hrozny na poloviny. V pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte svitek skořice a ovoce pomalu restujte na mírnějším plameni 8 až 10 minut. Přisypte cukr a nechte 2 až 3 minuty zkaramelizovat. Palačinku vyndejte z trouby a ihned neste na stůl. Dokonale „nafouklá“ vydrží jen chvíli. Zasypte ji cukrem, ozdobte ovocem, naporcujte nožem a rozdělte na talíře.
6 porcí, forma ø 20 cm, Příprava: 30 minut + 30 minut pečení + 10 minut odpočinutí
Brambory oloupejte, máslo nakrájejte na kousky, parmazán nastrouhejte najemno a mozzarellu nahrubo. V misce metličkou našlehejte vejce se žloutkem. Prosciutto nakrájejte na malé kostičky. Troubu předehřejte na 180 °C, formu (průměr 20 cm) vymažte máslem a vysypejte částí strouhanky, zbytek si odložte. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a sceďte. Přilijte horké mléko, přidejte polovinu másla a umíchejte na kaši. Vmíchejte parmazán s vejci. Do formy pomocí stěrky rozetřete polovinu bramborové kaše, rovnoměrně posypejte mozzarellou a prosciuttem, nahoru rozetřete zbytek kaše, koláč poklaďte tenkými plátky zbytku másla a posypejte zbývající strouhankou. Upečte dozlatova, asi 30 minut. Vyjměte z trouby a před krájením koláč nechte alespoň 10 minut odpočinout.
4 porce, příprava: 30 minut
ZÁLIVKA
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Měla by být na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Než se uvaří čočka, oloupejte batáty a pokrájejte je na menší kostičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, promíchejte, osolte, přidejte pár snítek tymiánu a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 10 až 15 minut. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a cibuli pomalu restujte na mírnějším plameni asi 5 až 8 minut. Stonky řapíkatého celeru oloupejte škrabkou a pokrájejte na velmi tenké plátky. Na plátky nakrájejte i okurky. Cibuli, okurky, celer i batáty přidejte k čočce. Ingredience na zálivku dejte do misky a promíchejte metličkou. Čočku dobře osolte, opepřete, zalijte zálivkou, důkladně promíchejte, přidejte nasekanou petrželku a zbylé lístky tymiánu. Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejte trošku oleje a osmažte vejce. Podávejte je s čočkovým salátem.