[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava 15 minut
Postup: Papriky a cibuli očistěte a spolu s okurkou a rajčaty pokrájejte na větší kusy. Od každého druhu zeleniny si trochu odložte a pokrájejte nadrobno, použijete ho na dokončení. Zeleninu dobře rozmixujte. Přidejte pár bazalkových listů, dochuťte solí a pepřem a opět promixujte. Záleží na vás, jestli chcete polévku jemnější nebo s výraznější texturou. Na jednotlivé porce pak přidejte trochu nadrobno pokrájené zeleniny, pár lístků bazalky, několik kapek olivového oleje a podle chuti sůl a pepř.
Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava 30 minut + marinování
Marináda
Postup: Do menšího rendlíku dejte suroviny na marinádu, přičemž česnek a zázvor očistěte a nakrájejte na kolečka. Vše vařte asi 5 minut, poté přelijte do misky a nechte vychladnout. Lososa zbavte kůže a pokrájejte na kostky velikosti sousta. Tři lžíce marinády dejte stranou do misky, do zbytku vložte pokrájeného lososa a nechte alespoň 30 minut marinovat. Mezitím pomocí škrabky na zeleninu nakrouhejte na tenké plátky okurku i mrkev a promíchejte s odloženou marinádou. Jarní cibulky očistěte. Kousky lososa napíchejte na jehly či špejle a spolu s cibulkami dejte na rozpálenou pánev s malým množstvím oleje. Pečte jen krátce, z každé strany asi minutu, maso musí uvnitř zůstat růžové a šťavnaté. Zbylou marinádu dejte do rendlíku a zredukujte na hustší omáčku. Lososové špízy podávejte s naloženou zeleninou a opečenými cibulkami, přelité zredukovanou marinádou a posypané sezamem a nasekanou chilli papričkou.
4 porce, příprava 30 minut
Postup: Brambory umyjte a uvařte ve slupce tak, aby byly na skus. Fazolky očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a na poslední 2–3 minuty přidejte do hrnce k bramborám. Poté slijte. Než se uvaří brambory, nakrájejte okurku na kolečka, nasekejte kopr a slaninu pokrájejte na kostičky. Slaninu dejte do pánve a vypečte dozlatova. Jakmile pustí všechen tuk a je křupavá, přilijte do pánve vývar a přiveďte k varu. Ještě horké brambory pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, dejte do mísy, dobře osolte, opepřete a zalijte slaninou s vývarem. Horká tekutina by se měla snadno vsáknout do brambor. Nechte krátce vychladnout, pak přimíchejte fazolky, okurku, kopr a lžíci či dvě olivového oleje. Dobře promíchejte.
Postup: Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut odpočinout a poté vymačkejte tekutinu. Cuketu a slaninu dejte do větší mísy, přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vejce a mouku, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a podle potřeby přidejte mouku, její množství závisí na tom, kolik vody je v cuketách. Těsto by mělo být o něco hustší než na lívance. Na pánvi či v lívanečníku rozpalte malé množství oleje, lžící nabírejte těsto a na středním plameni smažte placičky z obou stran. Odkládejte je na papírovou utěrku. Jogurt smíchejte s nasekaným koprem a dvěma lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Podávejte s placičkami.
Koriandrové pesto
Postup: Připravte pesto. Do mixéru dejte všechny suroviny, koriandr použijte i se stonky, a důkladně rozmixujte. Osolte. Konzistenci můžete upravit přidáním trochy oleje. Cukety nakrájejte na kolečka, papriky na kousky, rajčata na poloviny, jarní cibulky na kolečka. Na větší pánvi rozpalte trochu olivového oleje a nejprve začněte restovat cukety, po chvíli přidejte papriky, pak rajčata a až krátce před dokončením cibulky. Zeleninu osolte a rozdělte na talíře. Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a opečte z obou stran na grilovací pánvi lehce potřené olejem. Opečený sýr přidejte k zelenině a vše bohatě zakápněte pestem.