Od pondělí do pátku: Rychlé prázdninové večeře pro celou rodinu

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.

Foto: časopis F.O.O.D.
Foto: časopis F.O.O.D.
Foto: časopis F.O.O.D.
Foto: časopis F.O.O.D.
6
Fotogalerie

Bramborový salát a cuketové placky jsou typická chalupářská jídla. Losos teriyaki či gazpacho vás zase přenesou do cizích krajů, i když jste stále „jen“ na chalupě.

PONDĚLÍ: Gazpacho

4 porce, příprava 15 minut

  • 2 světle zelené špičaté papriky
  • 1 menší bílá cibule
  • ½ salátové okurky
  • 800 g rajčat (můžete použít různé druhy)
  • 1 hrst bazalkových listů
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup: Papriky a cibuli očistěte a spolu s okurkou a rajčaty pokrájejte na větší kusy. Od každého druhu zeleniny si trochu odložte a pokrájejte nadrobno, použijete ho na dokončení. Zeleninu dobře rozmixujte. Přidejte pár bazalkových listů, dochuťte solí a pepřem a opět promixujte. Záleží na vás, jestli chcete polévku jemnější nebo s výraznější texturou. Na jednotlivé porce pak přidejte trochu nadrobno pokrájené zeleniny, pár lístků bazalky, několik kapek olivového oleje a podle chuti sůl a pepř.

gazpacho.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

VIDEO: Dva rychlé recepty na letní stůl podle Margit Slimákové

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ: Lososové špízy Teriyaki

4 porce, příprava 30 minut + marinování 

  • 600 g filetu lososa
  • 1 salátová okurka
  • 4 mrkve
  • 8 jarních cibulek
  • olivový olej
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 chilli paprička (pro děti vynechat)

Marináda

  • 150 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rýžového nebo vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru

Postup: Do menšího rendlíku dejte suroviny na marinádu, přičemž česnek a zázvor očistěte a nakrájejte na kolečka. Vše vařte asi 5 minut, poté přelijte do misky a nechte vychladnout. Lososa zbavte kůže a pokrájejte na kostky velikosti sousta. Tři lžíce marinády dejte stranou do misky, do zbytku vložte pokrájeného lososa a nechte alespoň 30 minut marinovat. Mezitím pomocí škrabky na zeleninu nakrouhejte na tenké plátky okurku i mrkev a promíchejte s odloženou marinádou. Jarní cibulky očistěte. Kousky  lososa napíchejte na jehly či špejle a spolu s cibulkami dejte na rozpálenou pánev s malým množstvím oleje. Pečte jen krátce, z každé strany asi minutu, maso musí uvnitř zůstat růžové a šťavnaté. Zbylou marinádu dejte do rendlíku a zredukujte na hustší omáčku. Lososové špízy podávejte s naloženou zeleninou a opečenými cibulkami, přelité zredukovanou marinádou a posypané sezamem a nasekanou chilli papričkou.

losos.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 3 / 5

STŘEDA: Sedlácký bramborový salát

4 porce, příprava 30 minut

  • 1kg malých nových brambor
  • 300 g zelených fazolek
  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek kopru
  • 200 g anglické slaniny
  • 150 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup: Brambory umyjte a uvařte ve slupce tak, aby byly na skus. Fazolky očistěte,
pokrájejte na kousky velikosti sousta a na poslední 2–3 minuty přidejte do hrnce k bramborám. Poté slijte. Než se uvaří brambory, nakrájejte okurku na kolečka, nasekejte kopr a slaninu pokrájejte na kostičky. Slaninu dejte do pánve a vypečte dozlatova. Jakmile pustí všechen tuk a je křupavá, přilijte do pánve vývar a přiveďte k varu. Ještě horké brambory pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, dejte do mísy, dobře osolte, opepřete a zalijte slaninou s vývarem. Horká tekutina by se měla snadno vsáknout do brambor. Nechte krátce vychladnout, pak přimíchejte fazolky, okurku, kopr a lžíci či dvě olivového oleje. Dobře promíchejte.

sedlák.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK: Cuketové placičky

4 porce, příprava 30 minut

  • 150 g anglické slaniny
  • 750 g cuket
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 2 vejce
  • 5 –8 lžic hladké mouky
  • olej na smažení
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 1 hrst kopru
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup: Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut odpočinout a poté vymačkejte tekutinu. Cuketu a slaninu dejte do větší mísy, přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vejce a mouku, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a podle potřeby přidejte mouku, její množství závisí na tom, kolik vody je v cuketách. Těsto by mělo být o něco hustší než na lívance. Na pánvi či v lívanečníku rozpalte malé množství oleje, lžící nabírejte těsto a na středním plameni smažte placičky z obou stran. Odkládejte je na papírovou utěrku. Jogurt smíchejte s nasekaným koprem a dvěma lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Podávejte s placičkami.

placky.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.

Pokračování 5 / 5

PÁTEK: Restovaná zelenina se sýrem halloumi 

4 porce, příprava 30 minut

  • 2 menší cukety
  • 2 červené papriky
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 2 jarní cibulky
  • 400 g sýra halloumi
  • olivový olej
  • sůl

Koriandrové pesto

  • 1 svazek koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl

Postup: Připravte pesto. Do mixéru dejte všechny suroviny, koriandr použijte i se stonky, a důkladně rozmixujte. Osolte. Konzistenci můžete upravit přidáním trochy oleje. Cukety nakrájejte na kolečka, papriky na kousky, rajčata na poloviny, jarní cibulky na kolečka. Na větší pánvi rozpalte trochu olivového oleje a nejprve začněte restovat cukety, po chvíli přidejte papriky, pak rajčata a až krátce před dokončením cibulky. Zeleninu osolte a rozdělte na talíře. Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a opečte z obou stran na grilovací pánvi lehce potřené olejem. Opečený sýr přidejte k zelenině a vše bohatě zakápněte pestem.

hallpumi.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů