[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 20 minut
Brambory oloupejte a pokrájejte na kolečka. Ve velké pánvi rozehřejte 2–3 lžíce oleje, naskládejte brambory, osolte se, opepřete a opečte postupně z obou stran. K opečeným bramborám přidejte okapané fazole a krátce je opečte. Přidejte špenát a nechte ho zavadnout. V misce rozšlehejte vidličkou vejce, osolte je a nalijte do pánve. Pár brambor nadzdvihněte, aby se vejce dostala i pod ně. Frittatu opékejte na mírném plameni, jakmile začnou vejce od krajů lehce tuhnout i nahoře, přemístěte pánev do trouby pod rozpálený gril. Dvířka nechte otevřená a frittatu už jen krátce dopečte, aby vejce na povrchu ztuhla. Hotovou frittatu posypte nastrouhaným parmazánem, rozdělte na porce a podávejte.
Recept: časopis F.O.O.D.
Mražený hrášek nechte povolit, asi minutu ho povařte ve vroucí vodě, sceďte, promíchejte s nasekanými jarními cibulkami, petrželovou natí, citronovou šťávou a 1–2 lžícemi olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Filet lososa rozdělte na porce asi 2 cm široké, potřete je olejem a naskládejte na rozpálenou pánev kůží dolů. Opékejte asi 2 minuty, porce ryby otočte, pečte další dvě minuty a pak asi minutu z každé strany. Hotovou rybu ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Podávejte s hráškem a na dochucení můžete přidat kousky citronu.
Tip: K hrášku i lososu se skvěle hodí růžový pepř, má výraznou chuť, postačí pár kuliček.
4 porce, příprava: 35 minut
Mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, přidejte vejce, sýr a strouhanku, ochuťte solí a pepřem. Směs dobře promíchejte a krátce zpracujte, vlhkýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a skládejte je v pravidelných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Dýni důkladně umyjte, neloupejte, rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na měsíčky. Kousky dýně rozložte na plech mezi masové kuličky, zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Mezitím oloupejte petržel, pokrájejte ji na menší kousky a uvařte ve vodě doměkka. Slijte, dejte do mixéru, přidejte kokosové mléko nebo smetanu, sůl a pepř a dobře rozmixujte. Do petrželového pyré vmíchejte nasekanou nať a podávejte s masovými koulemi a pečenou dýní. Každou porci ještě zasypte nasucho opraženými dýňovými semínky.
4 porce, příprava: 30 minut
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, přidejte nasekaný česnek, římský kmín a nastrouhaný zázvor a restujte asi dvě minuty, aby se koření rozvonělo. Vsypte čočku, přidejte krájená rajčata, zalijte vývarem, promíchejte a vařte asi 20 minut. Hotovou polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidat můžete i nasekanou mátu.
Květák rozeberte na růžičky, větší pokrájejte na půlky či čtvrtiny. Růžičkovou kapustu zbavte ovadlých lístků a pokrájejte na poloviny. Zeleninu promíchejte ve velké míse s olivovým olejem, římským kmínem a sójovou omáčkou. Vyklopte ji na plech vyložený pečicím papírem, přidejte snítky tymiánu a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Batáty oloupejte a vařte v osolené vodě doměkka. Slijte a v přiklopeném hrnci s nimi chvíli důkladně třeste, aby se zbavily přebytečné vody. Promíchejte s máslem, dochuťte solí a vymíchejte hladkou kaši. Podávejte s pečenou zeleninou a posypané nasucho praženými mandlovými lupínky.