Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Rychlé večeře pro lepší náladu

vas 21.  4.  2025
Někdy to může být rychlý salát, jindy voňavé karí, sytá polévka, zapečené těstoviny nebo luxusnější panenka. I z mála surovin se dá vykouzlit jídlo, které vás přesvědčí, že i ten nejhorší den může nakonec dopadnout skvěle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Panenka s batátem a pestem 

4 porce, příprava: 30 minut + 30 minut pečení

Suroviny: 

  • 4 menší batáty
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 80 – 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • asi 700 g vepřové panenky
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1 lžička hrubě drceného pepře
  • sůl a pepř

Postup: 

Batáty důkladně umyjte, každý několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí, asi 30–40 minut, záleží na velikosti hlíz.
Mezitím připravte pesto. Do mixéru dejte rukolu, rozmáčknutý česnek a vlašské ořechy, zalijte olivovým olejem a důkladně rozmixujte. Přelijte do misky, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem. Panenku očistěte od blan, odkrojte „palec“ a špičku. Na prkénku nadrobno nasekejte otrhané jehličky rozmarýnu, přidejte poctivou dávku čerstvě nadrceného pepře a lžíci olivového oleje. Panenku ve směsi obalte.
Rozpalte pánev a panenku zprudka opečte ze všech stran. Poté ji přesuňte do trouby předehřáté na 180°C a maso dopečte ještě asi 8 minut, délka pečení záleží na tloušťce masa, panenka by měla zůstat uvnitř růžová. Hotovou panenku nechte 5 minut odpočinout. Batáty rozkrojte a dužninu načechrejte vidličkou, osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Panenku pokrájejte na plátky, osolte a přidejte k batátům. Na každou porci dejte poctivou dávku rukolového pesta.

Klepněte pro větší obrázek

ÚTERÝ: Salát s rozpečeným kozím sýrem


4 porce, příprava: 15 minut + 20 minut pečení

Suroviny: 

  • 1 listové těsto
  • 400 g kozího sýra s bílou plísní
  • 1 vejce
  • 1 lžíce černého sezamu
  • 4 hrsti polníčku
  • 1 hrst sušených brusinek
  • růžový pepř


ZÁLIVKA

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 4 –5 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup: 

Těsto rozválejte na obdélníkový plát. Sýr pokrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Potom těsto nařežte na čtverce o něco větší než sýrová kolečka a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každého čtverce vykrojte po obvodu rýhu asi půl centimetru od okraje a vyznačenou část potřete rozšlehaným vejcem. Doprostřed posaďte kolečko sýra a porce posypte sezamem. Pečte v troubě na 180 °C, asi 20 minut, okraje zezlátnou a sýr se rozpeče. Mezitím připravte zálivku. Do menší zavařovací sklenice dejte dijonskou hořčici, med, olivový olej, osolte, opepřete a důkladně protřepejte, aby se ingredience spojily. Na talíře rozdělte polníček, přidejte kousky rozpečeného sýra na listovém těstě, vše zakápněte zálivkou, posypejte brusinkami a dochuťte růžovým pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek

STŘEDA: Cibulačka s toasty


4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny:

  • 3 žluté cibule
  • 3 červené cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 bageta
  • olivový olej
  • 150 g nastrouhaného ementálu
  • sůl a pepř

Postup: 

Cibule oloupejte a pokrájejte na půlkolečka. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli pomalu restujte na mírném ohni do změknutí, asi 8–10 minut, cibule nesmí zlátnout, jen postupně měknout. Zalijte vínem, přiveďte k varu a nechte odvařit alkohol. Vlijte vývar, přidejte svázaný tymián a vařte zhruba 15 minut. Bagetu pokrájejte na plátky, naskládejte na plech, zastříkněte olivovým olejem a z obou stran opečte zlehka dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Bohatě zasypte strouhaným sýrem a pečte, dokud se sýr důkladně nerozteče. Z polévky vylovte svazek tymiánu, dochuťte ji solí a pepřem, rozdělte do misek a navrch naskládejte sýrové toasty.

Klepněte pro větší obrázek

ČTVRTEK: Zapečené těstoviny s květákem a kapustou


4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 

  • 300 g těstovin
  • ½ květáku
  • 3 lžíce másla + na vymazání formy
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • 150 g nastrouhanéhočedaru
  • 1 hrst kadeřávku
  • sůl a pepř

Postup: 

Do většího hrnce dejte vařit těstoviny. Květák rozeberte na menší růžičky a na poslední tři minuty přidejte k těstovinám. Sceďte. Připravte bešamel. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem a vývarem a metličkou dobře rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Na velmi mírném plameni nechte asi 8 minut probublávat a průběžně míchejte. Omáčku dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Vmíchejte většinu sýra. Zapékací mísu pečlivě vymažte máslem. Vsypte do ní těstoviny s květákem. Kadeřávek zbavte tuhých stonků, natrhejte na kousky velikosti sousta a přidejte k těstovinám. Zalijte je omáčkou a promíchejte. Navrch nasypte zbylý sýr a dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C, zhruba 8 minut. Sýr by měl zezlátnout.

Klepněte pro větší obrázek

PÁTEK: Rychlé vegetariánské karí


4 porce, příprava: 25 minut

Suroviny: 

  • olivový olej
  • 2 –3 lžičky červené kari pasty
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 3 limetové listy
  • 1 stonek citronové trávy
  • ½ květáku
  • 2 hrsti kadeřávku
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1–2 lžíce rybí omáčky
  • ½ svazku koriandru
  • chilli paprička podle chuti
  • jasmínová rýže k podávání

Postup: 

V kastrolu na lžíci oleje asi minutu restujte kari pastu, aby se důkladně rozvoněla. Přidejte nastrouhaný zázvor, jemně nasekaný česnek a velmi krátce orestujte, česnek se nesmí připálit, jen rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem, vývarem a krátce promíchejte metličkou, aby se pasta v tekutině dobře rozpustila. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, do které několikrát důkladně bouchněte tupou hranou nože. Přiveďte k varu. Květák rozeberte na menší růžičky a přidejte do omáčky. Vařte, aby byl na skus. Kadeřávek zbavte tuhých stonků a natrhejte na kousky velikosti sousta, cizrnu slijte a obojí přidejte do karí. Teď už jen asi minutu prohřejte a dochuťte rybí omáčkou. Vylovte limetové listy a citronovou trávu, rozdělte do misek, přidejte čerstvý koriandr a podle chuti pokrájenou chilli papričku. Podávejte s jasmínovou rýží.
Tip: Do karí můžete přidat i na malé kostky pokrájené batáty, brokolici nebo zelené fazolky.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: časopis F.O.O.D. 
Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ,
foto: ŠÁRKA BABICKÁ, dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ

VIDEO:  Jak vaří Margit Slimáková? Tady jsou 2 její tipy na superrychlá jídla

Zdroj: videoredakce ženských titulů, CNC

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, panenka, vůně, Darina Křivánková, CNC, Pátek, Vývar, Večeře, Karí, Olivový olej, Pepř, Sýr, Margit Slimáková, Těstoviny, Sůl, Lžíce