[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut + 30 minut pečení
Batáty důkladně umyjte, každý několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí, asi 30–40 minut, záleží na velikosti hlíz. Mezitím připravte pesto. Do mixéru dejte rukolu, rozmáčknutý česnek a vlašské ořechy, zalijte olivovým olejem a důkladně rozmixujte. Přelijte do misky, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem. Panenku očistěte od blan, odkrojte „palec“ a špičku. Na prkénku nadrobno nasekejte otrhané jehličky rozmarýnu, přidejte poctivou dávku čerstvě nadrceného pepře a lžíci olivového oleje. Panenku ve směsi obalte. Rozpalte pánev a panenku zprudka opečte ze všech stran. Poté ji přesuňte do trouby předehřáté na 180°C a maso dopečte ještě asi 8 minut, délka pečení záleží na tloušťce masa, panenka by měla zůstat uvnitř růžová. Hotovou panenku nechte 5 minut odpočinout. Batáty rozkrojte a dužninu načechrejte vidličkou, osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Panenku pokrájejte na plátky, osolte a přidejte k batátům. Na každou porci dejte poctivou dávku rukolového pesta.
4 porce, příprava: 15 minut + 20 minut pečení
ZÁLIVKA
Těsto rozválejte na obdélníkový plát. Sýr pokrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Potom těsto nařežte na čtverce o něco větší než sýrová kolečka a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každého čtverce vykrojte po obvodu rýhu asi půl centimetru od okraje a vyznačenou část potřete rozšlehaným vejcem. Doprostřed posaďte kolečko sýra a porce posypte sezamem. Pečte v troubě na 180 °C, asi 20 minut, okraje zezlátnou a sýr se rozpeče. Mezitím připravte zálivku. Do menší zavařovací sklenice dejte dijonskou hořčici, med, olivový olej, osolte, opepřete a důkladně protřepejte, aby se ingredience spojily. Na talíře rozdělte polníček, přidejte kousky rozpečeného sýra na listovém těstě, vše zakápněte zálivkou, posypejte brusinkami a dochuťte růžovým pepřem.
4 porce, příprava: 30 minut
Cibule oloupejte a pokrájejte na půlkolečka. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli pomalu restujte na mírném ohni do změknutí, asi 8–10 minut, cibule nesmí zlátnout, jen postupně měknout. Zalijte vínem, přiveďte k varu a nechte odvařit alkohol. Vlijte vývar, přidejte svázaný tymián a vařte zhruba 15 minut. Bagetu pokrájejte na plátky, naskládejte na plech, zastříkněte olivovým olejem a z obou stran opečte zlehka dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Bohatě zasypte strouhaným sýrem a pečte, dokud se sýr důkladně nerozteče. Z polévky vylovte svazek tymiánu, dochuťte ji solí a pepřem, rozdělte do misek a navrch naskládejte sýrové toasty.
Do většího hrnce dejte vařit těstoviny. Květák rozeberte na menší růžičky a na poslední tři minuty přidejte k těstovinám. Sceďte. Připravte bešamel. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem a vývarem a metličkou dobře rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Na velmi mírném plameni nechte asi 8 minut probublávat a průběžně míchejte. Omáčku dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Vmíchejte většinu sýra. Zapékací mísu pečlivě vymažte máslem. Vsypte do ní těstoviny s květákem. Kadeřávek zbavte tuhých stonků, natrhejte na kousky velikosti sousta a přidejte k těstovinám. Zalijte je omáčkou a promíchejte. Navrch nasypte zbylý sýr a dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C, zhruba 8 minut. Sýr by měl zezlátnout.
4 porce, příprava: 25 minut
V kastrolu na lžíci oleje asi minutu restujte kari pastu, aby se důkladně rozvoněla. Přidejte nastrouhaný zázvor, jemně nasekaný česnek a velmi krátce orestujte, česnek se nesmí připálit, jen rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem, vývarem a krátce promíchejte metličkou, aby se pasta v tekutině dobře rozpustila. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, do které několikrát důkladně bouchněte tupou hranou nože. Přiveďte k varu. Květák rozeberte na menší růžičky a přidejte do omáčky. Vařte, aby byl na skus. Kadeřávek zbavte tuhých stonků a natrhejte na kousky velikosti sousta, cizrnu slijte a obojí přidejte do karí. Teď už jen asi minutu prohřejte a dochuťte rybí omáčkou. Vylovte limetové listy a citronovou trávu, rozdělte do misek, přidejte čerstvý koriandr a podle chuti pokrájenou chilli papričku. Podávejte s jasmínovou rýží. Tip: Do karí můžete přidat i na malé kostky pokrájené batáty, brokolici nebo zelené fazolky.
Zdroj: časopis F.O.O.D. Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ, foto: ŠÁRKA BABICKÁ, dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ
Zdroj: videoredakce ženských titulů, CNC