V létě to chce povečeřet lehce. Dopřejte si spoustu zeleniny, která je teď v nejlepší formě – pohrajte si se saláty, uvařte polévku, dejte si zeleninu z grilu. Možností a chutí je takřka nekonečno. A můžete zapojit děti.
Vhodné stravování je během léta takové, které zbytečně nezatíží metabolismus, dodá energii a také potřebné živiny. organismus je totiž teplým počasím zatížen, hlavně, přidá-li se k horku i vysoká vzdušná vlhkost. Následným pocením se ztrácí voda a spolu s ní důležité minerální látky jako sodík, draslík, vápník či hořčík. Ty všechny je tedy důležité doplňovat v jídle a pití. „Sodík dodá sůl, draslík například banány, meruňky, pomeranče, okurky, brambory, oříšky, tuňák nebo pstruh. Vápník doplní například mléčné výrobky. Hořčík najdeme v oříšcích a semenech, luštěninách, listové zelenině nebo mléku. Fosforečnany obsahuje opět mléko, čokoláda či vaječný žloutek,“ uvádí Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro, která lidem sestavuje krabičkovou dietu na míru.
A přestože sacharidům se mnoho lidí pod vlivem módních diet čím dál více vyhýbá, i ty je dobré si v létě ve zvýšené míře dopřát. Nejenže dodají energii pro řadu letních aktivit, ale navíc napomáhají našemu tělu ke zvyšování produkce hormonu serotoninu. Ten je důležitý k noční produkci melatoninu, spánkového hormonu, jehož je vzhledem k většímu množství denního světla během léta v organismu méně. A kromě toho reguluje serotonin i apetit a zlepšuje náladu.
V neposlední řadě je v létě vhodné zvýšit příjem tekutin a dopřát si ochlazující potraviny. Mezi ty typicky patří okurky, melouny, rajčata, papriky, lilek či ananas. Z jídel jsou pak ideální zeleninové polévky, zeleninová rizota a podobné lehké pokrmy. V pitném režimu je dobré sáhnout po minerálních vodách nebo studených čajích, jako je mátový nebo meduňkový.
Nevíte, co vařit? Můžete se inspirovat těmito recepty.
PONDĚLÍ: Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami
4 porce, příprava 30 minut
Suroviny
- 600 g malých brambor typu A, B
- 1 svazek kopru
- 1 svazek hladkolisté petrželky
- 5 jarních cibulek
- olivový olej
- 3 plátky toastového chleba
- 400 g filetů z tresky
- 1 vejce
- olej na smažení
- 1 řecký jogurt
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř
Postup: Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte tak, aby byly na skus. Mezitím nasekejte kopr a polovinu petrželky nadrobno, dvě jarní cibulky pokrájejte na kolečka. Ještě teplé brambory nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, zalijte asi třemi lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte s bylinkami. Do food processoru dejte toastový chleba, nasekejte ho na drobky a přesypte do širší misky. Do nádoby food processoru dejte na kusy pokrájenou rybu, vejce, 2 jarní cibulky, natrhaný zbytek petrželky, sůl a pepř. Vše umixujte tak, aby se suroviny spojily v kompaktní hmotu. Mokrýma rukama tvarujte karbanátky a obalujte je v nadrceném toastovém chlebu. Karbanátky smažte v oleji z obou stran a odkládejte je na papírovou utěrku. Podávejte je s bylinkovými bramborami a omáčkou umíchanou z jogurtu, citronové šťávy, poslední jarní cibulky, soli a pepře.

Nebo vyzkoušejte jednoduchý recept na masové karbanátky podle videa
Zdroj: Videohub/recepty
ÚTERÝ: Mexický těstovinový salát
4 porce, příprava 20 minut
Suroviny
- 400 g těstovin
- 2 hrsti zelených fazolek
- 1 avokádo
- 1 červená cibule
- 2 hrsti cherry rajčat
- 150 g sterilované kukuřice
- 1 limeta
- sůl a pepř
Pesto
- 1 svazek koriandru
- 2 lžíce piniových semínek
- 1 stroužek česneku
- 6 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
Postup: Připravte pesto. Většinu koriandru a další suroviny na pesto dejte do mixéru a umixujte nahrubo. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Sceďte je, propláchněte studenou vodou a promíchejte s pestem. Fazolky očistěte, pokrájejte na menší kousky a dejte na 3 minuty do kastrolu s vroucí vodou. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě. Avokádo rozpulte, zbavte pecky, dužninu vydloubněte lžící a pokrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na tenké klínky, rajčata na poloviny a vše spolu s kukuřicí vmíchejte do těstovin. Salát ochuťte limetovou šťávou, solí, a pepřem. Nakonec přidejte zbylé lístky koriandru.

STŘEDA: Řecký salát s cizrnou
4 porce, příprava 15 minut
Suroviny
- 1 okurka
- 2 papriky
- 2 hrsti cherry rajčat
- 1 červená cibule
- 300 g sterilované cizrny
- 2 hrsti oliv Kalamata
- 150 g sýra feta
- snítka čerstvého oregana
- sůl a pepř
Zálivka
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 nadrcený stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř
Postup: Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka, papriky očistěte a pokrájejte na menší kousky, cherry rajčata nakrájejte na poloviny, cibuli očistěte a nakrájejte na tenké klínky. Všechnu zeleninu dejte do větší mísy a přidejte slitou a propláchnutou cizrnu. Všechny suroviny
na zálivku dejte do zavařovací sklenice a dobře protřepejte, aby se spojily do hladké emulze. Zalijte zeleninu v míse a vše dobře promíchejte. Přidejte olivy, nadrobenou fetu a lístky čerstvého oregana. Salát dochuťte solí a pepřem.

Darina Křivánková, vas
10. června 2024
ČTVRTEK: Topinky s ricottou a grilovanou zeleninou
4 porce, příprava 30 minut
Suroviny
- 2 papriky
- olivový olej
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 malé cukety
- 8 krajíců kváskového chleba
- 1 citron
- 400 g ricotty
- 2 lžíce piniových semínek
- čerstvé oregano
- sůl a pepř
Postup: Papriky dejte na rozpálený gril nebo do trouby a opečte ze všech stran takřka dočerna. Poté je dejte do igelitového sáčku a nechte asi 5 minut zapařit. Stáhněte z nich slupku, zbavte je semínek, pokrájejte na proužky a v misce zalijte lžící olivového oleje a balzamica. Cukety pokrájejte na tenké plátky a ogrilujte z obou stran. Krajíce chleba lehce potřete olejem a opečte z obou stran. Z citronu ostrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a promíchejte s ricottou, dochuťte solí a pepřem. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi. Topinky namažte citronovou ricottou, přidejte zeleninu, semínka, lístky oregana a zasypte čerstvě namletým pepřem.

Jana Vašáková, vas
5. května 2025
PÁTEK: Letní bramboračka
4 porce, příprava 20 minut
Suroviny
- 1 cibule
- řepkový olej
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 4 střední mrkve
- 1 plechovka krájených rajčat
- 750 ml zeleninového vývaru
- 300 g brambor typu B
- 1 snítka libečku
- 2 hrsti zelených fazolek
- sůl a pepř
Postup: Všechnu zeleninu očistěte. Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zpěnit v hrnci na dvou lžících oleje. Přidejte řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky a mrkev pokrájenou na kolečka. Restujte asi 5 minut. Vlijte rajčata a vývar, přidejte brambory, polovinu libečku a přiveďte k varu. Přiklopte a vařte, dokud brambory nebudou takřka hotové, poté přidejte pokrájené fazolky a vařte ještě 2–3 minuty. Polévku dochuťte solí, pepřem a jednotlivé porce pak posypte nasekaným zbylým libečkem.

Zdroj: F.O.O.D.
Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ,
foto a dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ
Simona Formánková
5. března 2024