Od pondělí do pátku: Rychlé večeře pro teplé letní večery

Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami  Foto: Johana Střížková

Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami  | Foto: Johana Střížková

Mexický těstovinový salát Foto: Johana Střížková

Mexický těstovinový salát | Foto: Johana Střížková

Řecký salát s cizrnou  Foto: Johana Střížková

Řecký salát s cizrnou  | Foto: Johana Střížková

Topinky s ricottou a grilovanou zeleninou Foto: Johana Střížková

Topinky s ricottou a grilovanou zeleninou | Foto: Johana Střížková

Letní bramboračka Foto: Johana Střížková

Letní bramboračka | Foto: Johana Střížková

Mexický těstovinový salát Foto: Johana Střížková
Řecký salát s cizrnou  Foto: Johana Střížková
Topinky s ricottou a grilovanou zeleninou Foto: Johana Střížková
Letní bramboračka Foto: Johana Střížková
5
Fotogalerie

V létě to chce povečeřet lehce. Dopřejte si spoustu zeleniny, která je teď v nejlepší formě – pohrajte si se saláty, uvařte polévku, dejte si zeleninu z grilu. Možností a chutí je takřka nekonečno. A můžete zapojit děti.

Vhodné stravování je během léta takové, které zbytečně nezatíží metabolismus, dodá energii a také potřebné živiny. organismus je totiž teplým počasím zatížen, hlavně, přidá-li se k horku i vysoká vzdušná vlhkost. Následným pocením se ztrácí voda a spolu s ní důležité minerální látky jako sodík, draslík, vápník či hořčík. Ty všechny je tedy důležité doplňovat v jídle a pití. „Sodík dodá sůl, draslík například banány, meruňky, pomeranče, okurky, brambory, oříšky, tuňák nebo pstruh. Vápník doplní například mléčné výrobky. Hořčík najdeme v oříšcích a semenech, luštěninách, listové zelenině nebo mléku. Fosforečnany obsahuje opět mléko, čokoláda či vaječný žloutek,“ uvádí Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro, která lidem sestavuje krabičkovou dietu na míru.

A přestože sacharidům se mnoho lidí pod vlivem módních diet čím dál více vyhýbá, i ty je dobré si v létě ve zvýšené míře dopřát. Nejenže dodají energii pro řadu letních aktivit, ale navíc napomáhají našemu tělu ke zvyšování produkce hormonu serotoninu. Ten je důležitý k noční produkci melatoninu, spánkového hormonu, jehož je vzhledem k většímu množství denního světla během léta v organismu méně. A kromě toho reguluje serotonin i apetit a zlepšuje náladu.

V neposlední řadě je v létě vhodné zvýšit příjem tekutin a dopřát si ochlazující potraviny. Mezi ty typicky patří okurky, melouny, rajčata, papriky, lilek či ananas. Z jídel jsou pak ideální zeleninové polévky, zeleninová rizota a podobné lehké pokrmy. V pitném režimu je dobré sáhnout po minerálních vodách nebo studených čajích, jako je mátový nebo meduňkový.

Nevíte, co vařit? Můžete se inspirovat těmito recepty. 

 

PONDĚLÍ: Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami 

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny

  • 600 g malých brambor typu A, B
  • 1 svazek kopru
  • 1 svazek hladkolisté petrželky
  • 5 jarních cibulek
  • olivový olej
  • 3 plátky toastového chleba
  • 400 g filetů z tresky
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • 1 řecký jogurt
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl a pepř

Postup: Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte tak, aby byly na skus. Mezitím nasekejte kopr a polovinu petrželky nadrobno, dvě jarní cibulky pokrájejte na kolečka. Ještě teplé brambory nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, zalijte asi třemi lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte s bylinkami. Do food processoru dejte toastový chleba, nasekejte ho na drobky a přesypte do širší misky. Do nádoby food processoru dejte na kusy pokrájenou rybu, vejce, 2 jarní cibulky, natrhaný zbytek petrželky, sůl a pepř. Vše umixujte tak, aby se suroviny spojily v kompaktní hmotu. Mokrýma rukama tvarujte karbanátky a obalujte je v nadrceném toastovém chlebu. Karbanátky smažte v oleji z obou stran a odkládejte je na papírovou utěrku. Podávejte je s bylinkovými bramborami a omáčkou umíchanou z jogurtu, citronové šťávy, poslední jarní cibulky, soli a pepře.

pondeli.jpg

Nebo vyzkoušejte jednoduchý recept na masové karbanátky podle videa

Zdroj: Videohub/recepty


ÚTERÝ: Mexický těstovinový salát

4 porce, příprava 20 minut

Suroviny

  • 400 g těstovin
  • 2 hrsti zelených fazolek
  • 1 avokádo
  • 1 červená cibule
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 1 limeta
  • sůl a pepř

Pesto

  • 1 svazek koriandru
  • 2 lžíce piniových semínek
  • 1 stroužek česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup: Připravte pesto. Většinu koriandru a další suroviny na pesto dejte do mixéru a umixujte nahrubo. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Sceďte je, propláchněte studenou vodou a promíchejte s pestem. Fazolky očistěte, pokrájejte na menší kousky a dejte na 3 minuty do kastrolu s vroucí vodou. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě. Avokádo rozpulte, zbavte pecky, dužninu vydloubněte lžící a pokrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na tenké klínky, rajčata na poloviny a vše spolu s kukuřicí vmíchejte do těstovin. Salát ochuťte limetovou šťávou, solí, a pepřem. Nakonec přidejte zbylé lístky koriandru.

mexiko.jpg

STŘEDA: Řecký salát s cizrnou 

4 porce, příprava 15 minut

Suroviny

  • 1 okurka
  • 2 papriky
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 300 g sterilované cizrny
  • 2 hrsti oliv Kalamata
  • 150 g sýra feta
  • snítka čerstvého oregana
  • sůl a pepř

Zálivka

  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 nadrcený stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř

Postup: Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka, papriky očistěte a pokrájejte na menší kousky, cherry rajčata nakrájejte na poloviny, cibuli očistěte a nakrájejte na tenké klínky. Všechnu zeleninu dejte do větší mísy a přidejte slitou a propláchnutou cizrnu. Všechny suroviny
na zálivku dejte do zavařovací sklenice a dobře protřepejte, aby se spojily do hladké emulze. Zalijte zeleninu v míse a vše dobře promíchejte. Přidejte olivy, nadrobenou fetu a lístky čerstvého oregana. Salát dochuťte solí a pepřem.

recko.jpg

ČTVRTEK: Topinky s ricottou a grilovanou zeleninou

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny

  • 2 papriky
  • olivový olej
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 malé cukety
  • 8 krajíců kváskového chleba
  • 1 citron
  • 400 g ricotty
  • 2 lžíce piniových semínek
  • čerstvé oregano
  • sůl a pepř

Postup: Papriky dejte na rozpálený gril nebo do trouby a opečte ze všech stran takřka dočerna. Poté je dejte do igelitového sáčku a nechte asi 5 minut zapařit. Stáhněte z nich slupku, zbavte je semínek, pokrájejte na proužky a v misce zalijte lžící olivového oleje a balzamica. Cukety pokrájejte na tenké plátky a ogrilujte z obou stran. Krajíce chleba lehce potřete olejem a opečte z obou stran. Z citronu ostrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a promíchejte s ricottou, dochuťte solí a pepřem. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi. Topinky namažte citronovou ricottou, přidejte zeleninu, semínka, lístky oregana a zasypte čerstvě namletým pepřem.

lilek.jpg

PÁTEK: Letní bramboračka

4 porce, příprava 20 minut

Suroviny

  • 1 cibule
  • řepkový olej
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 4 střední mrkve
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 300 g brambor typu B
  • 1 snítka libečku
  • 2 hrsti zelených fazolek
  • sůl a pepř

Postup: Všechnu zeleninu očistěte. Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zpěnit v hrnci na dvou lžících oleje. Přidejte řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky a mrkev pokrájenou na kolečka. Restujte asi 5 minut. Vlijte rajčata a vývar, přidejte brambory, polovinu libečku a přiveďte k varu. Přiklopte a vařte, dokud brambory nebudou takřka hotové, poté přidejte pokrájené fazolky a vařte ještě 2–3 minuty. Polévku dochuťte solí, pepřem a jednotlivé porce pak posypte nasekaným zbylým libečkem.

brambor.jpg

Zdroj: F.O.O.D.
Recepty a food styling: DARINA KŘIVÁNKOVÁ,
foto a dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů