[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava 30 minut
Kaše
Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí. Kapustu rozeberte na listy, vykrojte tuhá žebra a listy spařte vroucí vodou. Dobře osušte a nasekejte. Housky pokrájejte na kousky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno. Do větší mísy dejte nasekanou kapustu, vymačkané housky, cibuli, 2 vejce a asi 150 g strouhanky. Směs osolte, opepřete a zpracujte na kompaktní hmotu. Vlhkýma rukama tvarujte karbanátky. Obalujte je v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran. Brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte pokrájené máslo a teplé mléko. Osolte a vymíchejte kaši. Karbanátky podávejte s kaší posypanou nasekanou petrželkou a kyselými okurkami.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava 20 minut
Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Brokolici rozeberte na růžičky, dejte asi na 2 minuty do vroucí vody, slijte a zchlaďte ledovou vodou. Vložte do mixéru a nahrubo rozmixujte. Česnek nasekejte nadrobno a zpěňte ho ve větší pánvi na dvou lžících oleje, restujte asi jen půl minuty a přidejte rozmixovanou brokolici. Přilijte 3 až 4 lžíce vody z těstovin a omáčku tak dvě minuty povařte, aby se tekutina zredukovala. Vmíchejte nasekané ořechy a nastrouhaný parmazán, dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte těstoviny, dobře je promíchejte s omáčkou, aby se obalily, a nandejte na talíře. Každou porci zakápněte trochou oleje, dochuťte růžovým pepřem a posypte zbylým parmazánem.
SALÁT
PESTO
Batáty omyjte a pokrájejte na plátky silné asi 1 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem, osolte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut. Mezitím zelí nasekejte na drobné kousky nebo tenké nudličky. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibule nasekejte najemno. Vše smíchejte, osolte a dobře promačkejte rukou, zelenina zkřehne. Promíchejte s olejem a jogurtem. Suroviny na pesto dejte do mixéru a dobře umixujte, podle potřeby přidejte více oleje. Opečená batátová kolečka podávejte s pestem a salátem.
Rýži dejte vařit podle návodu na obalu. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože, zázvor očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata pokrájejte na větší kusy, chilli papričky také. Připravený česnek, zázvor, rajčata a chilli papričky dejte do mixéru, přidejte cukr a sójovou omáčku. Vše dobře rozmixujte. Omáčku vlijte do větší pánve a asi 5 minut ji restujte na středním plameni, omáčka trochu zhoustne. Do omáčky vsypte uvařenou rýži, dobře promíchejte, přidejte tuňáka a tak 2 lžíce oleje z tuňáka. Krátce prohřejte, sundejte z plotny a zakápněte šťávou z jedné limety. Rýži rozdělte do misek, přidejte nasekanou cibulku a lístky koriandru. Podávejte s kousky limety.
Cibuli nasekejte nadrobno, řapíky celeru pokrájejte na tenké plátky, zelí nakrouhejte na nudličky, česnek nasekejte nadrobno, batáty oloupejte a pokrájejte na malé kostičky. Ve větším hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, zpěňte cibuli, celer a restujte asi 2 minuty. Přidejte zelí a společně restujte na středním plameni zhruba 3 minuty. Přidejte bobkové listy a česnek, plechovku rajčat a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu, do hrnce dejte batáty a povařte, dokud nebudou takřka měkké, asi 10 minut. Fazole slijte, propláchněte vodou a přidejte do polévky. Už jen prohřejte a ochuťte solí a pepřem. Na každou porci dejte poctivou porci nasekaných jarních cibulek a petrželky. Přidejte ještě pár kapek olivového oleje.