Od pondělí do pátku: Školní rok je tu. Pět receptů na výborné svačiny z trouby

6
Fotogalerie

Nakrájet, zamíchat a strčit upéct do trouby je kolikrát jednodušší, než namazat chleba. Další jistota je, že dětem budou chutnat a možná se s vámi ani nebudou chtít rozdělit. Každopádně z trouby můžete vytáhnout svačinu pro celou rodinu.

PONDĚLÍ: Jablečné muffiny

9 muffinů, příprava: 10 minut + 10 minut pečení

Suroviny: 

  • 180 g polohrubé mouky
  • 80 g jemně mletých ovesných vloček
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžička skořice
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 180 ml mléka
  • 60 g rozpuštěného másla

Postup: V míse smíchejte všechny suché ingredience. Jedno jablko nastrouhejte i se slupkou, druhé pokrájejte na malé kostičky a přidejte je do směsi. Přilijte rozšlehaná vejce, mléko a vychladlé máslo. Plech na muffiny vyložte košíčky a naplňte je asi do dvou třetin. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10 minut.

jablečné muffiny.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

VIDEO: Margit Slimáková o svačinách na výlety: Které jsou nejvhodnější?

Pokračování 2 / 5

ÚTERÝ: Šátečky se špenátem a uzeným 

asi 8 kusů, příprava: 15 minut + 15 minut pečení

Suroviny: 

  • 100 g baby špenátu
  • 100 g uzeného masa
  • 100 g goudy
  • 250 g ricotty
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 plát listového těsta
  • sůl a pepř

Suroviny: Špenát dejte do cedníku, spařte ho vroucí vodou, prolijte studenou, dobře vyždímejte a nasekejte nadrobno. Uzené pokrájejte na malé kostičky a opečte na pánvi dokřupava. Sýr nastrouhejte nahrubo. Do mísy dejte ricottu, vmíchejte do ní jedno vejce, špenát, sýr a uzené, ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Rozbalte plát těsta a nakrájejte ho na 8 čtverců. Doprostřed každého dejte vrchovatou lžíci náplně, přehněte přes ni rohy těsta a přimáčkněte. Šátečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Tip: Do základu z ricotty či tvarohu můžete vmíchat směs nastrouhaných sýrů, pokrájenou šunku, hrášek nebo vpašovat jinou nadrobno pokrájenou zeleninu.

šátečky.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 3 / 5

STŘEDA: Mini štrůdly 

asi 12 kusů, příprava: 15 minut + 12 minut pečení

Suroviny: 

  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 jablka
  • 1 plát listového těsta
  • 1 vejce na potření

Postup: Ořechy nasekejte nadrobno a v misce smíchejte s cukrem a skořicí. Jablka pokrájejte na osminy a zbavte jádřinců. Plát těsta rozviňte a nařežte asi na 12 trojúhelníků; základna bude o něco širší než kousky jablek, strany pak stejně dlouhé jako kratší strana plátu těsta. Každý kousek těsta posypte ořechovou směsí. Na nejkratší stranu těsta položte jablko a zarolujte ho jako croissant. Jednotlivé kousky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 12 minut.

miništrudl.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 4 / 5

ČTVRTEK: Cuketové muffiny se slaninou a sýrem

asi 9 muffinů, příprava: 15 minut  + 25 minut pečení

Suroviny: 

  • 50 g anglické slaniny
  • 180 g cukety
  • 70 g čedaru
  • 1 jarní cibulka
  • 4 vejce
  • 100 g vařené rýže

Postup: Slaninu pokrájejte na drobné kostičky, dejte na pánev a opečte ji dokřupava. Cuketu a sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka. V míse vidličkou rozšlehejte vejce a vmíchejte do nich všechny ostatní suroviny. Plech na muffiny vyložte vždy dvěma papírovými košíčky a naplňte směsí těsně pod okraj. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.

cuketové muffiny.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Pokračování 5 / 5

PÁTEK: Veganské supersušenky

asi 16 sušenek, příprava: 15 minut + 15 minut pečení

Suroviny: 

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 50 g špaldové mouky
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g dýňových semínek
  • 30 g lněných semínek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička skořice
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 velký banán
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce mandlového mléka

Postup: V míse smíchejte všechny suché suroviny. Do mixéru dejte banán, kokosový olej, agávový sirup, mléko, rozmixujte a nalijte do mísy k suchým ingrediencím. Umíchejte těsto a nechte ho asi 5 minut odpočívat, aby chia semínka nabobtnala. Z těsta vlhkýma rukama tvořte kuličky, skládejte je na plech vyložený pečicím npapírem a stlačte je do tvaru sušenky, během pečení si zachovají tvar. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
Tip: Pokud netrváte na veganské verzi sušenek, použijte máslo, mléko a oslaďte medem.

supersušenky.jpg

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D. 

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů