PONDĚLÍ: Jablečné muffiny
9 muffinů, příprava: 10 minut + 10 minut pečení
Suroviny:
- 180 g polohrubé mouky
- 80 g jemně mletých ovesných vloček
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžička skořice
- 2 jablka
- 2 vejce
- 180 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
Postup: V míse smíchejte všechny suché ingredience. Jedno jablko nastrouhejte i se slupkou, druhé pokrájejte na malé kostičky a přidejte je do směsi. Přilijte rozšlehaná vejce, mléko a vychladlé máslo. Plech na muffiny vyložte košíčky a naplňte je asi do dvou třetin. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10 minut.

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.
VIDEO: Margit Slimáková o svačinách na výlety: Které jsou nejvhodnější?
Pokračování 2 / 5
ÚTERÝ: Šátečky se špenátem a uzeným
asi 8 kusů, příprava: 15 minut + 15 minut pečení
Suroviny:
- 100 g baby špenátu
- 100 g uzeného masa
- 100 g goudy
- 250 g ricotty
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 1 plát listového těsta
- sůl a pepř
Suroviny: Špenát dejte do cedníku, spařte ho vroucí vodou, prolijte studenou, dobře vyždímejte a nasekejte nadrobno. Uzené pokrájejte na malé kostičky a opečte na pánvi dokřupava. Sýr nastrouhejte nahrubo. Do mísy dejte ricottu, vmíchejte do ní jedno vejce, špenát, sýr a uzené, ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Rozbalte plát těsta a nakrájejte ho na 8 čtverců. Doprostřed každého dejte vrchovatou lžíci náplně, přehněte přes ni rohy těsta a přimáčkněte. Šátečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Tip: Do základu z ricotty či tvarohu můžete vmíchat směs nastrouhaných sýrů, pokrájenou šunku, hrášek nebo vpašovat jinou nadrobno pokrájenou zeleninu.

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.
Pokračování 3 / 5
STŘEDA: Mini štrůdly
asi 12 kusů, příprava: 15 minut + 12 minut pečení
Suroviny:
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 jablka
- 1 plát listového těsta
- 1 vejce na potření
Postup: Ořechy nasekejte nadrobno a v misce smíchejte s cukrem a skořicí. Jablka pokrájejte na osminy a zbavte jádřinců. Plát těsta rozviňte a nařežte asi na 12 trojúhelníků; základna bude o něco širší než kousky jablek, strany pak stejně dlouhé jako kratší strana plátu těsta. Každý kousek těsta posypte ořechovou směsí. Na nejkratší stranu těsta položte jablko a zarolujte ho jako croissant. Jednotlivé kousky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 12 minut.

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.
Pokračování 4 / 5
ČTVRTEK: Cuketové muffiny se slaninou a sýrem
asi 9 muffinů, příprava: 15 minut + 25 minut pečení
Suroviny:
- 50 g anglické slaniny
- 180 g cukety
- 70 g čedaru
- 1 jarní cibulka
- 4 vejce
- 100 g vařené rýže
Postup: Slaninu pokrájejte na drobné kostičky, dejte na pánev a opečte ji dokřupava. Cuketu a sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka. V míse vidličkou rozšlehejte vejce a vmíchejte do nich všechny ostatní suroviny. Plech na muffiny vyložte vždy dvěma papírovými košíčky a naplňte směsí těsně pod okraj. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.
Pokračování 5 / 5
PÁTEK: Veganské supersušenky
asi 16 sušenek, příprava: 15 minut + 15 minut pečení
Suroviny:
- 100 g jemných ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 50 g sušených brusinek
- 50 g dýňových semínek
- 30 g lněných semínek
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžička skořice
- ½ prášku do pečiva
- 1 velký banán
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce agávového sirupu
- 2 lžíce mandlového mléka
Postup: V míse smíchejte všechny suché suroviny. Do mixéru dejte banán, kokosový olej, agávový sirup, mléko, rozmixujte a nalijte do mísy k suchým ingrediencím. Umíchejte těsto a nechte ho asi 5 minut odpočívat, aby chia semínka nabobtnala. Z těsta vlhkýma rukama tvořte kuličky, skládejte je na plech vyložený pečicím npapírem a stlačte je do tvaru sušenky, během pečení si zachovají tvar. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
Tip: Pokud netrváte na veganské verzi sušenek, použijte máslo, mléko a oslaďte medem.

Recept: Darina Křivánková, časopis F.O.O.D.
Darina Křivánková, vas
30. prosince 2024
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.
Chci Premium a Maminka.cz bez reklam
Od 41 Kč měsíčně