[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
3–4 porce, příprava: 20 minut + 30 minut namáčení
Na dochucení
Na dokončení
Vločky a chia semínka dejte do kastrůlku, zalijte vodou a mlékem, přidejte sirup a nechte asi 30 minut nasáknout. Promíchejte, přiveďte k varu a na mírném plameni povařte, dokud kaše nezhoustne, ale stále bude stékat z vařečky. Kaši rozdělte do misek či sklenek, každou porci postupně ochuťte kakaem, rozmačkaným ovocem a vanilkou. Nahoru vždy přidejte poctivou lžíci arašídového másla a sklenky uložte do ledničky. Ráno už jen sklenky ozdobte nasekanými ořechy a mandlemi, kousky čokolády nebo ovocem a vychutnejte si svou porci.
Tip: Tuhle kaši si připravte večer a uložte do lednice. Když ji nandáte do skleniček s víčkem, máte skvělou svačinku pro děti do školy.
Recept: časopis F.O.O.D.
2 porce, příprava: 20 minut
Připravte ztracená vejce. Odřízněte čtverec fólie, střed potřete olejem (jinak se vejce na fólii přilepí), fólii volně položte přes šálek či malou misku, aby se vytvořila prohlubeň, do které rozklepnete vejce. Cípy fólie dejte k sobě, zatočte jako měšec a zauzlujte. Takto připravte všechna vejce. Zabalená vejce dejte do hrnce s vroucí vodou, povařte 4 minuty a vylovte. Před podáváním odstřihněte uzlíky a vejce vybalte z fólie. Utřete česnek, nasekejte kopr. Jogurt promíchejte s česnekem a většinou kopru, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte máslo, nechte ho zpěnit, přidejte papriku a chilli, promíchejte a odstavte. Do misek či na hlubší talíř rozdělte jogurt, přelijte ho ochuceným máslem, přidejte vejce a zasypte zbytkem kopru. Podávejte s čerstvou zeleninou a topinkami.
2 porce, příprava: 15 minut
Ovoce nasypte večer do kastrůlku a nechte přes noc povolit. Ráno k němu přidejte cukr, zapněte plotýnku a nechte 5–10 minut povařit na mírném plameni. Šťáva, kterou ovoce pustí, se zredukuje na hustší sirup. Mezitím na suché pánvi opražte mandlové lupínky dozlatova a přesypte je do misky. Rozkrojte croissanty na poloviny a v ploché misce rozšlehejte vejce se skořicí. Na pánvi rozpusťte máslo. Croissanty postupně namáčejte ve vejcích a smažte z obou stran dozlatova. Půjde to rychle, postačí minuta či dvě z každé strany. Obracečkou pečivo k pánvi vždy trochu přitlačte. Opečené croissanty rozdělte na talíře, přidejte poctivou porci řeckého jogurtu, ovocný rozvar a vše zasypte mandlovými lupínky.
2 porce, příprava: 30 minut
Kapustičky zbavte ovadlých listů a pokrájejte na poloviny. Kadeřávek natrhejte na kousky velikosti sousta, slaninu nakrájejte na nudličky. Kapustičky nasypte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte olejem a sirupem, promíchejte, aby se obalily. Přidejte slaninu, opepřete je, rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte v troubě předehřáté na 190 °C. Asi po 10 minutách přidejte na plech kousky kadeřávku a krajíce chleba lehce potřené máslem. Pečte, dokud okraje chleba nezezlátnou a kadeřávek nezačne hnědnout. Mezitím tvaroh promíchejte se solí a pepřem. Ořechy opečte nasucho na pánvi, promněte v papírové utěrce, aby se zbavily slupek, a nasekejte nahrubo. Opečené chleby potřete ochuceným tvarohem, na něj navršte opečenou zeleninu se slaninou, nasypte ořechy a ještě opepřete.
Krajíce chleba lehce potřete máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, aby okraje zlehka zezlátly. Za pár minut bude hotovo. Mezitím na suché pánvi opečte ořechy, stačí, aby se rozvoněly, poté je nasekejte. Nastrouhejte kůru z citronu a pokrájejte ovoce. Ricottu promíchejte s polovinou citronové kůry, skořicí a lžičkou sirupu. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a pečte ovoce, postačí asi 5 minut. Na závěr přidejte pár kapek sirupu. Opečený chléb bohatě potřete ochucenou ricottou, přidejte karamelizované ovoce, ořechy, zbylou citronovou kůru a na závěr podle chuti zakápněte sirupem.
Recepty: časopis F.O.O.D.
2 porce, příprava: 5 minut
Na suché pánvi opečte kokosové lupínky. Stačí chvilka, než se začnou okraje zbarvovat, poté je hned vysypte z pánve. Jogurt promíchejte s kořením a sirupem. Ochucený jogurt rozdělte do misek, přidejte granolu, pokrájený banán a bobulové ovoce i opečené kokosové lupínky.