[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut
Šťouchané brambory
Nejprve dejte vařit brambory. Oloupejte je a překrojte na čtvrtiny. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí, asi 20 minut. Ve druhém hrnci mezitím přiveďte k varu osolenou vodu. Kadeřávek rozdělte na jednotlivé listy a na 2 minuty je do ní vložte, pak je prudce zchlaďte v ledové vodě. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, slaninu na drobné kostičky. Větší žampiony rozřízněte napůl a menší nechte v celku. Rozpalte hlubokou pánev s olejem a cibuli nechte zesklovatět. Pak přidejte česnek, slaninu, žampiony a vše ještě 4 minuty restujte. Do pánve přilijte víno a nechte odpařit alkohol. Ochuťte balzamikem, cukrem, solí, pepřem a ještě 5 minut povařte. Pánev odstavte z plotny a vmíchejte máslo. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte společně s máslem a přidejte na kousky natrhaný kadeřávek.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 25 minut + 3 hodiny marinování
Salsa
Kuřecí prsa potřete BBQ omáčkou a nechte 3 hodiny marinovat v ledničce. Rýži důkladně propláchněte a uvařte podle návodu. Mango a avokádo rozkrojte podélně napůl, zbavte pecky a oloupejte. Dužninu nakrájejte na kostičky. Cibuli s koriandrem pokrájejte nadrobno, smíchejte s nakrájeným mangem a avokádem. Přidejte olivový olej, limetovou šťávu, ochuťte solí a pepřem. Rozpalte pánev s olivovým olejem a maso z obou stran orestujte, celkem asi 10 minut, 5 minut je nechte odpočinout. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s rýží a salsou.
Tip: Do salsy se hodí také papája, ideálně trochu nedozrálá. Taková se v asijské kuchyni strouhá nebo krájí na tenké nudličky
4 porce, příprava: 20 minut
Do velkého hrnce s vařící osolenou vodou přidejte špagety a uvařte podle návodu na skus, 4 lžíce vody ze špaget uchovejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, očištěné žampiony na menší kousky. Na pánvi zahřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek s žampiony, osolte, opepřete a vše restujte dozlatova, asi 10 minut. Pak vmíchejte špagety, vodu ze špaget a prohřejte, nakonec přidejte nasekanou petrželku. Špagety podávejte s parmazánem.
Pórek a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, nechte na něm rozvonět koření, asi 1 minutu. Přidejte nakrájenou zeleninu s jablkem a vše restujte dozlatova. Přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Polévku odstavte a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Ochuťte javorovým sirupem, solí a pepřem. Polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem a posypanou výhonky fenyklu a nasekanými oříšky.
Růžičkovou kapustu očistěte, menší nechte v kuse, větší rozřízněte napůl. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte česnek i koření a ještě 2 minuty restujte. Pak vmíchejte růžičkovou kapustu a oříšky kešú, zalijte kokosovým mlékem. Ochuťte limetovou šťávou, solí, pepřem a zvolna vařte do změknutí kapusty, mléko by se mělo vyvařit, asi 20 minut. Vmíchejte nasekaný koriandr. Kapustu podávejte s jasmínovou rýží.