Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Syté a voňavé zahřívací večeře, které připravíte do půl hodiny

vas 9.  12.  2024
Pórek, kapusta, kadeřávek, exotické ovoce – všechno je nyní ve své vrcholné sezoně. A žampiony ji mají po celý rok. Nic k vydatné hřejivé večeři nemusíte složitě shánět, všechno uvaříte snadno. Navíc rýži jako přílohu si můžete připravit dopředu, pak ji stačí jen prohřát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: RESTOVANÉ ŽAMPIONY S BRAMBORAMI A KADEŘÁVKEM

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g slaniny
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř

Šťouchané brambory

  • 800 g brambor typu B, C
  • 200 g kadeřávku
  • 2 lžíce másla
  • sůl

Postup: 

Nejprve dejte vařit brambory. Oloupejte je a překrojte na čtvrtiny. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí, asi 20 minut. Ve druhém hrnci mezitím přiveďte k varu osolenou vodu. Kadeřávek rozdělte na jednotlivé listy a na 2 minuty je do ní vložte, pak je prudce zchlaďte v ledové vodě. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, slaninu na drobné kostičky. Větší žampiony rozřízněte napůl a menší nechte v celku. Rozpalte hlubokou pánev s olejem a cibuli nechte zesklovatět. Pak přidejte česnek, slaninu,
žampiony a vše ještě 4 minuty restujte. Do pánve přilijte víno a nechte odpařit alkohol. Ochuťte balzamikem, cukrem, solí, pepřem a ještě 5 minut povařte. Pánev odstavte z plotny a vmíchejte máslo. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte společně s máslem a přidejte na kousky natrhaný kadeřávek.

Klepněte pro větší obrázek

Recept: časopis F.O.O.D.

Nebo si udělejte smažené žampiony podle videa. 

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd, Salsa, Lžíce, Večeře, Cibule, Olivový olej, Česnek, Pepř, Rýže, Sůl, Žampion, Kadeřávek