Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Tradiční české a slovenské recepty, které miluje celá rodina. Dáte si halušky, nebo bramborové šišky?

vas 14.  10.  2024
Tahle jídla milovali naši předci a chutnají skvěle i po 100 letech. Česká a slovenská kuchyně má kořeny v té rakousko uherské, staví na prastaré tradici, pevných základech a výborných chutích. Je prostá a vydatná. Knedlíky, šišky, halušky… Čas od času se jich dokážeme přejíst, protože jsou prostě dokonalé. Jsou naše!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Halušky s brynzou a slaninou

doba přípravy: 35 minut, 4 porce

Suroviny

  • 500 g brambory typu C
  • 330 g mouka hladká a hrubá napůl
  • 100 ml smetana 30 %
  • 250 g bryndza
  • 100 g špek
  • 100 g slanina
  • 1 ks cibule
  • petrželka na ozdobu

Postup

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto, sítem na halušky by nemělo protékat snadno. Těsto protlačte přes síto do vroucí neosolené vody, jídlo bohatě dochutí brynza. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou naběračkou, všechnu vodu nevylévejte.  Smetanu zahřejte v kastrolku a vmíchejte do ní brynzu, případně pár lžic vody, ve které se vařily halušky. Nakonec vmíchejte halušky. Špek i slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujte špek, poté přidejte slaninu a všechno restujte dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, kousek na proužky a v rendlíku ji orestujte do světle hněda. Halušky na talíři posypte slaninou, ozdobte cibulí a nasekanou petrželkou. Kombinace brynza, smetana a slanina je nejoblíbenější. Ale halušky jsou skvělé i se zelím a slaninou.

Klepněte pro větší obrázek

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo můžete vyzkoušet halušky s kysaným zelím podle videa. 

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd