[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 15 minut + chlazení
K PODÁVÁNÍ
V míse smíchejte chia semínka, kokosové mléko a agávový sirup. Přes sítko do směsi propasírujte maliny a přilijte růžovou vodu. Vše dobře promíchejte a uložte alespoň na hodinu nebo přes noc do ledničky. Vychlazený chia pudink rozdělte do skleniček. Ozdobte malinami, nahrubo nasekanými pistáciemi a sušenými květy růží.
Recept: časopis F.O.O.D.
Nebo můžete vyzkoušet jiný recept podle videa.
4 porce, příprava: 20 minut + 40 minut pečení
K SERVÍROVÁNÍ
Troubu rozehřejte na 190 °C. Hrušky oloupejte, překrojte na poloviny a pomocí lžičky vydlabejte jádřinec. V rendlíku svařte za stálého míchání med, vodu, semínka z vanilkového lusku a citronovou šťávu, asi 5 minut, získáte sirup. Do zapékací misky nebo na plech naskládejte očištěné hrušky a zalijte je medovým sirupem. Vložte do trouby a pečte, dokud nezezlátnou, bude to trvat 40–45 minut. Nasekejte ořechy a nasucho je spolu se semínky opečte na rozpálené pánvi. Upečené hrušky podávejte přelité šťávou z pekáče. Na každou porci přidejte kopeček zakysané smetany a bohatě ji zasypte restovanými oříšky.
24 sušenek, příprava: 40 minut
KAKAOVÝ KRÉM
Do větší mísy dejte ovesné vločky, přesejte k nim špaldovou mouku, přidejte kokosový cukr, kypřicí prášek, mletou skořici a špetku soli. K suché směsi přimíchejte slunečnicová semínka, nahrubo nasekané ořechy a polovinu nasekaných mandlí, vše dobře promíchejte. Máslo dejte do rendlíku a nechte na mírném plameni rozpustit společně s agávovým sirupem. Přilijte k suché směsi a promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem a tvarujte sušenky – nejlépe to jde pomocí kruhové formičky, do níž těsto namačkáte, sušenky pak budou mít pravidelný tvar. Povrch posypte zbytkem nasekaných mandlí a pečte 15 minut v troubě rozpálené na 150 °C. Než se sušenky upečou, připravte krém. Smíchejte všechny ingredience, půjde vám to lépe, když budou mít pokojovou teplotu. Krém uložte do ledničky, sušenky nechte vychladnout na mřížce a podávejte s kakaovým krémem.
4 porce, příprava: 15 minut + namáčení
Kešú oříšky zalijte vodou a nechte namočené přes noc. Vodu z ořechů slijte. Ořechy dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Přidejte všechny zbylé ingredience: kokosovou smetanu, kakao, kokosový olej, javorový sirup, vanilkový extrakt a sůl. Znovu mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Krém rozdělte do skleniček a ozdobte ostružinami, nahrubo nasekanými pistáciemi, kakaovými boby a sušenými morušemi.
1 forma, příprava: 20 minut + 50 minut pečení
NA OZDOBENÍ
Troubu rozehřejte na 170 °C a formu vymažte kokosovým olejem. Ve větší míse vyšlehejte vejce. Přidejte 3 rozmačkané banány, med a kokosový olej. Vidličkou vše promíchejte do hladké kaše. V jiné míse smíchejte suché ingredience a postupně je zapracujte k vejcím a banánům. Vypracujte hladké těsto a nalijte ho do formy. Zbývající banán rozkrojte a položte na těsto řeznou stranou vzhůru. Povrch posypte nasekanými mandlemi. Dejte do trouby a pečte 50 minut.
4 porce, příprava: 15 minut + mražení
Banány nalámejte na kousky, dejte do sáčku a uložte přes noc do mrazáku. Mražené borůvky a banány vložte do výkonného mixéru a postupně umixujte hladký krém. Kokosové ořechy rozbijte na půlky, ty použijete jako misky k servírování. Nandejte do nich zmrzlinu a ozdobte ji čerstvými borůvkami, semínky granátového jablka a nakonec zasypte strouhaným kokosem.
Banánový trik: Na tuhle zmrzlinu nepotřebujete zmrzlinovač. Krásně krémovou konzistenci získáte díky dobrému mixéru a mraženému ovoci. To můžete zvolit podle chuti, do základu ale vždy použijte banán, právě díky němu bude zmrzlina hladká.