Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Variace na tradiční české recepty. Plněné bramborové knedlíky nebo trhaný králík

vas 4.  11.  2024
Naše klasické recepty jsou jednou z mála tradic, k nimž se hlásíme. Tradice mají být živé, proto si foodblogeři a nadšenci do jídla vzali recepty z dob našich babiček a trochu je upravili. Vyzkoušejte "tak trochu jinou českou klasiku".

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

podle Dariny Křivánkové

4 porce, příprava 50 minut

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 4 stroužek česnek
  • 250 g žampiony malé
  • olej
  • 4 hrst baby špenát
  • 750 g vařené brambory ve slupce, varný typ B
  • 2 ks vejce menší
  • 350 g hrubá mouka
  • 150 g anglická slanina
  • 150 g bryndza
  • 150 g zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř mletý

Postup: 

Připravte náplň. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, žampiony očistěte a pokrájejte na čtvrtiny či osminy. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte houby a orestujte je dozlatova. Přidejte česnek a po chvíli špenát, jakmile zavadne, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolte, přidejte vejce a většinu mouky. Začněte ručně zpracovávat těsto a postupně přidávejte zbytek mouky. Možná jí budete potřebovat trochu více, či méně, záleží na tom, jak ji brambory budou vstřebávat. Vypracujte měkké, pružné a kompaktní těsto. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Těsto rozdělte napůl a na pomoučněné ploše vytvarujte do dvou válečků. Odkrajujte kousky, každý rozmáčkněte na placku, doprostřed dejte lžíci náplně, uzavřete jako měšec a vytvarujte knedlíky. Ty vařte v několika dávkách, zhruba 10 až 15 minut podle velikosti. Hlídejte, aby se nepřilepily ke dnu a hotové je nechte okapat. Slaninu pokrájejte na malé kostičky a na pánvi vypečte dokřupava. Brynzu rozmíchejte se zakysanou smetanou. Knedlíky rozdělte na talíře, přelijte smetanovou brynzou a posypte vypečenou slaninou.

„Tohle je kříženec plněných knedlíků a halušek – brynza se smetanou se k bramborovému těstu dokonale hodí."

Klepněte pro větší obrázek

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo si můžete udělat bramborové knedlíky plněné uzeným masem podle videa.

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření, suroviny, vůně, Vaření pro rodinu, oběd, Lukáš Hejlík, Králík, Pepř, Česnek, Smetana, Sůl, Kitchen Story, Bramborový knedlík, Recept, Hrst, Darina Křivánková