[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 20 minut
Do rajčatové passaty vmíchejte lžičku sušeného oregana, nadrcený česnek, sůl a pepř. Polovinu placek potřete ochucenou passatou, druhou polovinu pestem. Na placky rozložte plátky slaniny a kolečka rajčat. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a 10–15 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené placky posypte nadrobenou fetou a lístky rukoly.
Tip: Tahle pizza je připravená rychleji než ta mražená. Opečený korpus z arabského chleba krásně křupe.
Sušená rajčata rozmixujte se dvěma lžícemi nálevu, pinovými semínky, špetkou chilli, česnekem a kapary. Pastu promíchejte se strouhaným parmazánem. Konzistenci dolaďte olivovým olejem, osolte a opepřete. Těstoviny uvařte na skus, sceďte a promíchejte s pestem. (Když přidáte lžíci či dvě horké vody z těstovin, pesto lépe přilne.) Rozdělte do talířů a podávejte posypané parmazánem, lístky bazalky, nasekanými kapary a podle chuti špetkou nadrcených sušených chilli papriček.
4 porce, příprava: 30 minut
Brambory důkladně omyjte a uvařte doměkka. Sceďte je, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každé bouchněte dlaní, aby se rozmáčkla. Brambory potřete olivovým olejem, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut. Slaninu nakrájejte na nudličky a dejte vypéct na pánev dokřupava. Kousky slaniny odložte na papírovou utěrku. Do výpeku na pánvi rozklepněte vejce a usmažte volská oka, osolte je a opepřete. Na talíře rozdělte baby špenát, volská oka a opečené brambory. Brambory zasypte parmazánem, vypečenou slaninou a kousky čerstvého kopru.
Tip: Mačkaným bramborám svědčí kombinace se sýrem, zkuste to s jemnou fetou nebo výraznější bryndzou.
Připravte pesto: petrželovou nať, česnek, slunečnicová semínka a 3 lžíce olivového oleje rozmixujte nahrubo, promíchejte s nastrouhaným parmazánem, nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Šalotky oloupejte, pokrájejte nahrubo a zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata, pár minut povařte, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Bagetu natrhejte na kousky a pečte je na zbylém oleji. Polévku rozdělte do misek, přidejte lžíci pesta, krutony a trochu slunečnicových semínek.
Hrášek dejte do vroucí vody a nechte přejít varem. Sceďte a nahrubo rozmixujte tyčovým mixérem. Lístky máty nasekejte a spolu s ricottou vmíchejte do hrášku. Konzistenci pyré dolaďte jednou či dvěma lžícemi olivového oleje, chuť dotáhněte solí a hrubě mletým červeným pepřem. Lososa nakrájejte na porce, potřete ze všech stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte na rozpálenou pánev kůží dolů, po minutě otočte na bok, po další opět otočte. Lososovi stačí z každé strany minuta. Hráškovou kaši rozdělte na talíře, přidejte lososa, hráškové výhonky a pár lístků čerstvé máty.
Zdroj: časopis F.O.O.D. Recepty a food styling DARINA KŘIVÁNKOVÁ, foto a dekor styling JOHANA STŘÍŽKOVÁ