Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Večeře, které připravíte během chvilky. Pizza z arabského chleba a další pochoutky

vas 28.  4.  2025
Alespoň na pět dnů jsme pro vás vyřešili problém, co si dát k večeři. Jednoduchá jídla jsou hotová vcukuletu a spolehlivě jimi nakrmíte celou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Pizza z arabského chleba

4 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 

  • 100 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 8 placek arabského chleba
  • 4 lžíce bazalkového pesta
  • 200 g anglické slaniny
  • 4–6 rajčat
  • 100 g sýru feta
  • 2 hrsti rukoly


Postup:

Do rajčatové passaty vmíchejte lžičku sušeného oregana, nadrcený česnek, sůl a pepř. Polovinu placek potřete ochucenou passatou, druhou polovinu pestem. Na placky rozložte plátky slaniny a kolečka rajčat. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a 10–15 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené placky posypte nadrobenou fetou a lístky rukoly.

Tip: Tahle pizza je připravená rychleji než ta mražená. Opečený korpus z arabského chleba krásně křupe.

Klepněte pro větší obrázek

ÚTERÝ: Špagety s pestem ze sušených rajčat

4 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 

  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce piniových semínek
  • 1–2 sušené chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kaparů + k podávání
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu + k podávání
  • olivový olej
  • 400 g špaget
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Postup: 


Sušená rajčata rozmixujte se dvěma lžícemi nálevu, pinovými semínky, špetkou chilli, česnekem a kapary. Pastu promíchejte se strouhaným parmazánem. Konzistenci dolaďte olivovým olejem, osolte a opepřete. Těstoviny uvařte na skus, sceďte a promíchejte s pestem. (Když přidáte lžíci či dvě horké vody z těstovin, pesto lépe přilne.) Rozdělte do talířů a podávejte posypané parmazánem, lístky bazalky, nasekanými kapary a podle chuti špetkou nadrcených sušených chilli papriček.

Klepněte pro větší obrázek

STŘEDA: Mačkané brambory

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny:

  • 1 kg malých přílohových brambor
  • olivový olej
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 vejce
  • 1 hrst baby špenátu
  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • sůl a pepř

Postup: 


Brambory důkladně omyjte a uvařte doměkka. Sceďte je, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každé bouchněte dlaní, aby se rozmáčkla. Brambory potřete olivovým olejem, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut. Slaninu nakrájejte na nudličky a dejte vypéct na pánev dokřupava. Kousky slaniny odložte na papírovou utěrku. Do výpeku na pánvi rozklepněte vejce a usmažte volská oka, osolte je a opepřete. Na talíře rozdělte baby špenát, volská oka a opečené brambory. Brambory zasypte parmazánem, vypečenou slaninou a kousky čerstvého kopru.


Tip: Mačkaným bramborám svědčí kombinace se sýrem, zkuste to s jemnou fetou nebo výraznější bryndzou.

Klepněte pro větší obrázek

ČTVRTEK: Rajčatová polévka s petrželovým pestem

4 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 

  • 1 svazek hladkolisté petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek + k podávání
  • olivový olej
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 větší šalotky
  • 2 konzervy sekaných rajčat
  •  ½ bagety
  • sůl a pepř

Postup: 


Připravte pesto: petrželovou nať, česnek, slunečnicová semínka a 3 lžíce olivového oleje rozmixujte nahrubo, promíchejte s nastrouhaným parmazánem, nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Šalotky oloupejte, pokrájejte nahrubo a zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata, pár minut povařte, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Bagetu natrhejte na kousky a pečte je na zbylém oleji. Polévku rozdělte do misek, přidejte lžíci pesta, krutony a trochu slunečnicových semínek.

Klepněte pro větší obrázek

PÁTEK: Losos s hráškovým pyré

4 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 

  • 350 g mraženého hrášku
  • 1 svazek máty
  • 200 g ricotty
  • olivový olej
  • sůl a červený pepř
  • 500 g filetu lososa
  • čerstvé hráškové výhonky

Postup: 

Hrášek dejte do vroucí vody a nechte přejít varem. Sceďte a nahrubo rozmixujte tyčovým mixérem. Lístky máty nasekejte a spolu s ricottou vmíchejte do hrášku. Konzistenci pyré dolaďte jednou či dvěma lžícemi olivového oleje, chuť dotáhněte solí a hrubě mletým červeným pepřem.  Lososa nakrájejte na porce, potřete ze všech stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte na rozpálenou pánev kůží dolů, po minutě otočte na bok, po další opět otočte. Lososovi stačí z každé strany minuta. Hráškovou kaši rozdělte na talíře, přidejte lososa, hráškové výhonky a pár lístků čerstvé máty.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: časopis F.O.O.D. 
Recepty a food styling DARINA KŘIVÁNKOVÁ,
foto a dekor styling JOHANA STŘÍŽKOVÁ

VIDEO:  Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse?

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Chléb, Pepř, Parmazán, Olivový olej, Rajče, Pesto, Lžíce, Pizza, Darina Křivánková, Pátek, CNC, Sůl, Večeře