[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 50 minut + 20 minut chlazení
BRAMBORY
K masu přidejte najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nasekané lístky petrželky. Jedno vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k masu. Osolte ho, opepřete a nejlépe rukama maso důkladně zpracujte tak, aby se dobře spojilo, pak ho dejte na 20 minut do ledničky. Ze směsi vytvarujte 4 velké nebo 8 malých řízků, asi 1 cm vysokých. Obalte je v hladké mouce, druhém vejci rozšlehaném se špetkou soli a 2 lžícemi mléka, nakonec ve strouhance. Strouhanku lehce přitlačte a řízky zvolna smažte v pánvi na rozpáleném oleji (nebo přepuštěném másle) dozlatova. Každou stranu smažte podle velikosti řízku alespoň 3 až 4 minuty. Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka, asi 20 minut. Mezitím cibuli pokrájejte na kostky a orestujte na másle, zhruba 5 minut. Poté přisypte na půlkolečka pokrájený pórek a ještě 2 minuty restujte. Brambory slijte, rozšťouchejte a dobře promíchejte s nasekanou petrželkou, cibulí, pórkem i máslem. Osolte a opepřete.
Recept: časopis F.O.O.D.
4–6 porcí, příprava: 1 hodina 40 minut + 30 minut pečení + 15 minut odpočinek masa
KAŠE
Na lžíci oleje orestujte dohněda maso a odložte stranou. V kastrolu rozehřejte zbylý olej a vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky pokrájenou mrkev a řapíkatý celer a zeleninu restujte na mírném plameni doměkka, asi 15 minut. Vmíchejte nasekaný česnek a rajčatové pyré a ještě pár minut restujte. Do kastrolu přidejte maso, přelijte ho vývarem a přidejte worcester, bobkové listy i tymián. Na mírném plameni vařte bez pokličky asi 45 minut. Poté vyndejte bobkové listy, tymiánové větvičky a vmíchejte hrášek. Zatímco se dusí maso, uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Vodu slijte a z brambor nechte odejít horkou páru. Ohřejte mléko a vlijte k bramborám, přidejte máslo, špetku muškátového oříšku, sůl a rozšťouchejte. Troubu rozehřejte na 200 °C. Maso v omáčce rozprostřete do zapékací mísy a navrch rozetřete kaši. Pečte 30 minut. Hotový páj vytáhněte z trouby a nechte před podáváním 15 minut odpočinout.
4–6 porcí, příprava: 35 minut + 15 minut pečení
OMÁČKA
Troubu předehřejte na 190 °C, plech vyložte pečicím papírem. V míse dobře promíchejte maso s ostatními surovinami nasekanými najemno, a také se zázvorem i sójovou omáčkou či solí. Ze směsi utvořte koule velké jako pingpongový míček, vyjde přibližně na 20 kusů, a rozložte je na plech. Pečte dozlatova, asi 15 minut. V kastrolu nebo ve woku rozehřejte olej a orestujte na něm na plátky nakrájenou cibuli. Po 4 minutách přidejte na kusy pokrájenou papriku a nadrobno nasekaný česnek i zázvor, po minutě koření a rajčatové pyré. Nechte koření rozvonět a hned zalijte kokosovým mlékem. Přilijte hrnek kuřecího vývaru nebo vody a povařte 10 minut. Do omáčky vložte masové koule i s výpekem a společně vařte do zhoustnutí omáčky, asi 5 minut, pak ji dochuťte limetovou šťávou a solí, nakonec vmíchejte špenát. Koule v omáčce podávejte s jasmínovou rýží posypané nastrouhanou limetovou kůrou a hrstí koriandru.
6–8 porcí, příprava: 20 minut + 1 hodina pečení + 15 minut odpočinek masa
Troubu předehřejte na 180°C, pekáč vyložte pečicím papírem. Maso osolte, opepřete a dobře promíchejte s kečupem, třemi vejci, najemno nakrájenou cibulí, 1 prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou petrželkou a 100 ml studené vody. Směs vytvarujte do válečku o rozměrech asi 30 x 10 cm a pečte 20 minut, poté nechte maso vychladnout. Žampiony nakrájejte na tenké plátky a na másle je restujte asi 3 minuty. Přihoďte plátky zbylého česneku a restujte ještě 1 minutu, ať se odpaří všechna tekutina. Nechte zchladnout. Špenát prolijte v cedníku vroucí vodou a přebytečnou tekutinu vymačkejte. Těsto rozválejte na obdélník tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso. Rozprostřete na něj špenát a žampiony. K jednomu z delších okrajů položte maso a opatrně přes něj přeložte těsto. Okraje dobře spojte, seřízněte a z přebytečných kousků těsta vytvořte ozdobné proužky. Těsto potřete zbylým rozšlehaným vejcem a pečte 40 minut. Před krájením maso nechte 15 minut odpočinout a podávejte ho se zeleninovým salátem.
4 porce, příprava: 40 minut
PLACKY
KOŘENĚNÉ OŘÍŠKY
Cibuli nakrájejte najemno a 4 minuty restujte v kastrolu na rozehřátém oleji. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, po minutě maso a restujte dalších 8 minut. Stále míchejte a maso odtrhávejte od sebe, ať je sypké. Nyní přidejte koření, až se rozvoní rajčatové pyré, a ještě pár minut opékejte. Osolte a opepřete, do kastrolu přidejte slitou kukuřici a fazole i s nálevem a vše za mírné teploty povařte 15 minut. Připravte placky. Z listů kadeřávku vykrojte tuhé stonky a spolu s ostatními surovinami dohladka rozmixujte. Těsto by mělo být podobně husté jako na palačinky. Na troše rozehřátého oleje postupně usmažte z obou stran tenké placky. Do mixéru dejte všechny suroviny na kořeněné oříšky a nasekejte je nahrubo– stačí mixér několikrát krátce zapnout. Placky naplňte masovou směsí, posypte nastrouhanou fetou a kořeněnými oříšky.
4 porce, příprava: 45 minut + 1 hodina chlazení
TĚSTO
V hluboké pánvi rozehřejte olej a přidejte najemno nakrájené zelí, prolisovaný česnek a zázvor. Restujte asi 6 minut a poté přendejte do mísy. Přidejte maso, nasekané cibulky, vejce, ústřicovou omáčku, sůl a pepř. Zpracujte kompaktní směs a vytvořte z ní asi 16 kuliček. Naskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a odložte do ledničky. Mezitím mouku nasypte do mísy spolu se škrobem a zalijte vroucí vodou. Zamíchejte nejprve vařečkou a poté rukama zpracujte na měkké nelepivé těsto. Pokud těsto stále lepí, podsypte ještě trochou mouky, ale dejte pozor, aby zůstalo vláčné. Z těsta vytvořte váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do fólie a nechte v ledničce asi hodinu odpočinout. Z válečku odkrajujte 3 až 5 mm silné plátky, na ploše lehce poprášené škrobem vyválejte velmi tenká kolečka a okraje potřete vodou. Každé kolečko vezměte do dlaně, doprostřed položte kuličku masa a postupně řasením okrajů vytvořte malé měšce. Pařák vyložte pečicím papírem a vidličkou nebo špejlí do něj propíchněte několik otvorů. Vložte do něj měšce a postavte ho do kastrolu s vroucí vodou (hladina se nesmí dotýkat knedlíčků), napařujte 6 minut. Podávejte posypané nakrájenou cibulkou, sezamem, bylinkami a chilli omáčkou.