Maminka.czRecepty

Od pondělí do pátku: Výborné recepty z mletého masa. Je libo holandský řízek, sekanou nebo asijské knedlíčky?

vas 31.  3.  2025
Hovězí, vepřové nebo drůbeží – mleté maso je nesmírně vděčná surovina. Připravíte z něj oblíbenou klasiku, ale i exotičtější pokrmy. Dochutit ho můžete na milion způsobů a troufnout si na něj může i úplný začátečník.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONDĚLÍ: Holandský řízek a šťouchané brambory

4 porce, příprava: 50 minut + 20 minut chlazení

Suroviny: 

  • 600 g mletého vepřového masa, asi 30 % tuku (krkovice, bůček)
  • 150 g goudy
  • 2–3 snítky hladkolisté petrželky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka + 2 lžíce na obalení
  • hladká mouka a strouhanka na obalení
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení
  • sůl a pepř

BRAMBORY

  • 1 kg brambor typu B
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 100 g másla
  • 2–3 snítky hladkolisté petrželky
  • sůl

Postup: 

K masu přidejte najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nasekané lístky petrželky. Jedno vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k masu. Osolte ho, opepřete a nejlépe rukama maso důkladně zpracujte tak, aby se dobře spojilo, pak ho dejte na 20 minut do ledničky. Ze směsi vytvarujte 4 velké nebo 8 malých řízků, asi 1 cm vysokých. Obalte je v hladké mouce, druhém vejci rozšlehaném se špetkou soli a 2 lžícemi mléka, nakonec ve strouhance. Strouhanku lehce přitlačte a řízky zvolna smažte v pánvi na rozpáleném oleji (nebo přepuštěném másle) dozlatova. Každou stranu smažte podle velikosti řízku alespoň 3 až 4 minuty. Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka, asi 20 minut. Mezitím cibuli pokrájejte na kostky a orestujte na másle, zhruba 5 minut. Poté přisypte na půlkolečka pokrájený pórek a ještě 2 minuty restujte. Brambory slijte, rozšťouchejte a dobře promíchejte s nasekanou petrželkou, cibulí, pórkem i máslem. Osolte a opepřete.

Klepněte pro větší obrázek

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo můžete vyzkoušet recept podle videa.

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd, řízek, Lžíce, Sůl, Recept, Wellington, Mleté maso, Máslo, Maso, Knedlíček, Vejce, Cibule