Maminka.czVýživa a stravování

Odhalte slabiny svého jídelníčku a doplňte co vám schází

Hana Soukupová 11.  2.  2013
Odhalte slabiny svého jídelníčku a doplňte co vám schází
Jak se zbavit neustálé únavy, svalových křečí nebo jak rozjasnit povadlou pleť? Někdy stačí jen dotankovat minerály a vitamíny, které ve skládačce vaší stravy chybějí!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vaše lednička praská ve švech, vaše spíž je narvaná do poslední poličky, hned za rohem máte dokonale zásobený supermarket a trhy s čerstvou zeleninou a ovocem míjíte každý den při cestě z práce… Zdálo by se, že když se rozhodnete žít zdravě, tedy také stravovat se tak, aby to vašemu tělu co nejvíc prospělo, neměl by to být vůbec žádný problém. Jenže nedávná britská studie odhalila překvapivý fakt: i ve vyspělých zemích, za výše uvedených, takřka ideálních podmínek, se řada žen potýká s nedostatkem některých důležitých látek. Jak jste na tom vy? Máte opravdu všechno, co potřebujete? Dodáváte svému tělu všechny vitaminy a minerály?
Pojďte s námi rozklíčovat slabiny svého běžného jídelníčku a zjistěte, co bude potřeba změnit, aby vše fungovalo tak, jak má!

Hořčík

Nedostatkem tohoto minerálu trpí zhruba jedna z deseti žen v produktivním věku. Jedním ze základních příznaků jeho absence jsou svalové křeče. Hořčík je totiž klíčovým minerálem pro zdraví svalů a kostí a v neposlední řadě i srdce. Nedostatek hořčíku může být navíc spojený s vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Celozrnné pečivo a cereálie, listová zelenina, brambory, ořechy a plody moře, to jsou osvědčené zdroje hořčíku. Pokud dáte přednost potravinovým doplňkům, nechte si poradit v lékárně, co by pro vás bylo nejvhodnější.

Selen

Chybějící selen může mít na svědomí oslabení imunitního systému, nebo dokonce zvýšen í rizika rakoviny.
Tomuto riziku je vinou jeho nedostatku vystavena celá polovina žen, což převedeno do praxe znamená, že jejich denní příjem této minerální látky a důležitého antioxidantu je pod hranicí 40 mikrogramů.

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Sezobněte několik para ořechů denně. Anebo vsaďte na tuňáka v konzervě. Mezi potravinovými doplňky pak vybírejte preparáty, díky nimž nepřesáhnete denní příjem 350 mikrogramů denně, takže se opět raději poraďte s lékařem či lékárníkem.

Draslík

Přes 20 % žen nepřijímá ve své stravě dostatek draslíku. A přitom je tento minerál nepostradatelný pro fungování veškerých buněk v těle! Jeho nedostatek může přispět ke vzniku vysokého tlaku, bolesti svalů nebo onemocnění srdce.

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Prokládejte svůj jídelníček dostatkem ovoce, zeleniny, ořechů i semínek. S přibývajícím věkem volte raději přírodní zdroje než potravinové doplňky. Odbourání přebytečného draslíku je totiž pro vaše ledviny náročné.

Železo

Více než pětina žen nepřijímá ve stravě dostatečné množství tohoto důležitého minerálu, který je součástí krevního hemoglobinu. Výsledek? Chudokrevnost, únava, bledá pleť a špatná koncentrace. Napumpovat si do těla dost železa je důležité obzvlášť během menstruace a při těhotenství!

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Vaše tělo nejlépe využije železo, které načerpáte z červeného masa. V závěsu za ním jsou další zdroje – kešú oříšky, vejce nebo luštěniny. Jídlo zapíjejte pokud možno ředěným pomerančovým džusem s vitaminem C. Právě céčko totiž přispívá k vstřebávání železa do organismu.

Jod

Jedna z dvanácti žen nepřijímá dostatek jodu. To je minerál, který napomáhá k fungování štítné žlázy. Mezi symptomy jeho nedostatku patří únava a přibírání na váze. Nejzávažnější je jeho decit u těhotných žen, může totiž negativně ovlivnit vývoj mozku plodu. Podle statistiky jeho nedostatkem často trpí dospívající dívky.

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Mléčné výrobky, vejce a rybí maso, to jsou klíčové potraviny s obsahem jodu. Zato s konzumací syrové brokolice nebo zelí to nepřehánějte. Když jsou tyto druhy zeleniny tepelně neupravené, obsahují látky zvané goitrogeny, které omezují činnost štítné žlázy.

Vitamin B2

Praskají vám koutky úst? Podivně vás svědí oči? Pak patříte k více než 10 % žen, jež svému tělu nedodávají dostatek vitaminu B2. Ten je nutný i pro zdraví vaší pleti, svalů, očí a nervů. Navíc přispívá ke vstřebávání dalších živin a vitaminů. Bez dostatečného přísunu tohoto vitaminu může dojít i ke vzniku chudokrevnosti!

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Stačí dvě sklenky mléka denně a dosáhnete doporučené dávky B2! Jsou tu ale i další osvědčené zdroje – třeba vejce, maso, sýry nebo mandle. Anebo sáhněte po cereáliích se zvýšeným obsahem vitaminů.

Vitamin D

Polovina žen nad pětačtyřicet let je s vitaminem D na štíru! Přes 15 % žen má nedostatečný příjem déčka hlavně v zimě a na jaře. Vitamin D totiž v našem těle vzniká hlavně pod slunečními paprsky. Jeho nedostatek může vést ke vzniku osteoporózy, deprese či rakoviny tlustého střeva.

Co vám pomůže doplnit zásoby?
Dvě porce tučné ryby (jako je losos) týdně jsou nejlepší prevencí! V tomto případě jsou dobrou volbou i potravinové doplňky. Těhotné ženy by pak měly přijmout 10 mikrogramů denně.

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Listová zelenina, Rybí maso, Nedostatečný příjem, Sla, Britská studie, Lednička, Céčko, Bledá pleť, Produktivní věk, Pomerančový džus, Celá polovina