Maminka.czPorod

Odhalte tajemství výchovy dvojčat

Iva Endrychová 12.  11.  2014
„Gratulujeme, maminko, budete mít dvojčátka,“ zní v českých porodnicích stále častěji. A statistiky hovoří jasně: na padesát porodů připadají jedna dvojčata. Těhotenství s dvojčaty i jejich výchova však mají svá specifika.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gynekologové vždy indikují vícečetné těhotenství jako rizikové a ženy bedlivě sledují. Jejich těhotenství bývá často dosti komplikované a v polovině případů končí předčasným porodem, výjimkou není ani císařský řez. Kromě fyzické zátěže je tu však také ta psychická. Těhotné ženy by sice měly být co nejvíce v psychické pohodě, ale věrným průvodcem maminek čekajících dvojčata je strach, aby byly obě děti v pořádku, protože u dvojčat je výskyt vrozených vývojových vad častější. 

Jednovaječná dvojčata se rodí v 25 procentech z celkového počtu dvojčat. Vznikají oplodněním jediného vajíčka, které se v ranné fázi embryonálního vývoje rozdělilo. Vždy jsou stejného pohlaví, mají stejný dědičný základ, tedy i krevní skupinu, konstituci atd. Dvojvaječná dvojčata se vyskytují v 75 procentech z celkového počtu dvojčat. Vyvíjejí se po oplodnění dvou vajíček. Mohou být stejného, ale i rozdílného pohlaví.

Můžu mít ráda obě děti stejně? 

A porodem obavy nekončí. Novopečená maminka se obává, že nebude obě svoje miminka milovat stejnou měrou. „V zahraničí už na toto téma existují četné výzkumy, které prokazují, že vždycky je jedno dítě oblíbenější než to druhé,“ upozorňuje Klára Vítková Rulíková, která se specifikům výchovy dvojčat dlouhodobě věnuje. Psychologové doporučují podporovat u dvojčat především jejich individualitu.

Maminka paterčat: Sama nemám šanci tolik dětí zvládnout

Německé výzkumy totiž ukazují, že jednovaječná dvojčata si uvědomují sami sebe až později, po delší době se také začnou označovat jménem. Na fotografiích nebo v zrcadle sebe samotné také nerozeznávají, označení „já“ začnou používat až o několik měsíců později než dvojvaječná dvojčata nebo běžní sourozenci. Běžně si to začnou děti uvědomovat mezi druhým a třetím rokem, u dvojčat je to ale později, tento rozdíl se stírá až kolem čtyř let věku. I mezi dvojčaty se může objevit žárlivost. Je jiná než u sourozenců narozených po sobě.

V takovém případě ten starší žárlí na mladšího, protože mu sebral pozornost rodičů, která mu dříve patřila. Staršímu se to dá vysvětlit a nějak kompenzovat (chodí spát později apod.), u dvojčat je to jiné. Tihle dva nikdy neměli pozornost rodičů jen pro sebe, tady se to žárlení projevuje spíše formou upoutání pozornosti rodičů na sebe. A když to nejde po dobrém, půjde to po zlém.

Často tedy zlobí a vyhovuje jim, když je maminka kárá, mají tak totiž její pozornost. Dvojčata strašně touží po spravedlnosti, snažte se také vyvarovat srovnávání dětí. Každé dítě je jiné a každé je na něco nadanější, proto dvojčata vnímají srovnávání jako strašnou nespravedlnost. 

Kolik to bude stát? 

Pro rodiče je výchova dvojčat opravdu velkou výzvou, především první roky jsou velmi náročné. Vše se musí dělat dvakrát: kojení, přebalování, noční vstávání, mazlení… Navíc je třeba si uvědomit, že mít dvojčata zatíží rodinu i ekonomicky. „Málokdo ví, že maminky dvojčat mají jedno porodné, a to ještě jen pokud se dvojčata narodí jako první v rodině, jinak nemají na porodné nárok. Mají také jednu mateřskou a jeden rodičovský příspěvek,“ upozornila Vítková Rulíková.

Maminky dvojčat jsou často trochu vyčleněny i sociálně. „Svět není na rodiče s dvojčaty a vícerčaty přizpůsoben,“ konstatovala Vítková Rulíková. „Všechny aktivity pro děti jsou koncipovány jako pro jednu maminku a jedno dítě,“ vysvětlila dále s tím, že pro maminky dvojčat bez rodinných pomocníků jsou často nedostupné aktivity jako kojenecké plavání, mateřská centra a další. 

Nemáte dvě stejné děti, každé je jiné 

Intuitivně podporuje většina rodičů u svých dětí rozvoj jejich individuální osobnosti, talenty. U dvojčat však existuje nebezpečí, že je chtě nechtě budete „házet do jednoho pytle“. Výchova k individualitě však začíná již oblečením. Ano, je určitě sladké, když jsou dvojčátka stejně oblečená, mají stejné hračky, ale není to vůbec nutné. Na druhou stranu je třeba vědět, že mezi dvojčaty existuje několik stupňů závislosti.

Britská pedagožka Pet Preedy rozděluje dvojčata do tří skupin: dvojčata na sobě extrémně závislá, dvojčata, která jsou na sobě zdravě závislá, a dvojčata, jež se navzájem nenávidí. Nejlepší je samozřejmě zlatá střední cesta, ale zpravidla existují extrémy na obě strany. „Nejčastěji je dvojče A (tedy to, které se narodilo jako první) dominantnější, jednotku dvojčat vede a dvojče B (narozené jako druhé) je na něm závislé a výrazně submisivnější,“ popsala vztahy mezi dvojčaty Vítková Rulíková.

 

Srovnávání vnímají dvojčata jako strašnou nespravedlnost. Každé je přece jiné.

 

I psychologie vychází z toho, že mezi dvojčaty je jedno dominantnější. Jakmile to rodiče zjistí, měli by submisivnější dítě posilovat a podporovat. Dvojčata proto oslovujte zásadně jednotlivě. Nemluvte na ně v množném čísle a už vůbec o nich nemluvte jen jako „o dvojčatech“, to by mohlo vést k narušení jejich vlastní identity. Většina dvojčat si rychle uvědomí svůj výjimečný status a naučí se to velmi brzy využívat. Je tedy důležité, aby se k nim rodiče chovali normálně, tak jako k ostatním dětem.

Často se také stává, že se dvojčata vyvíjejí opožděně. Někdy se dokonce separují a ignorují kontakt s ostatními dětmi, tomu se snažte zabránit. Dvojčata si potřebují hrát i s ostatními dětmi. Ale i přesto, že vaše děti přijdou na svět ve „dvojitém balíčku“, jsou si výrazně bližší než ostatní sourozenci. Tato těsná vazba přetrvává po celou dobu života a ještě těsnější je mezi jednovaječnými dvojčaty.

Především v nejmladším věku děti rády a často využívají „dvojčátkovských“ výhod. „Především rády zkoušejí, jak moc je lidé rozeznají. Ani zkazky o tom, že jedno dítě se specializovalo na matematiku a druhé se nechávalo zkoušet jen z dějepisu, nejsou vůbec nic výjimečného,“ usmívá se Vítková Rulíková, která má sama jedna i doma. 

Oddělit nebo nechat společně? 

Mají dvojčata chodit do stejné třídy, nebo každé do jiné? Tuto otázku si rodiče položí nejpozději se zahájením docházky do školky či do školy. Hodně záleží na vzájemných vztazích mezi dvojčaty. Pokud jsou vůči sobě spíše antagonistická, je asi lepší je oddělit, aby to nenarušovalo chod třídy. Pokud bez sebe naopak neudělají ani krok, nechte je společně.

Ani odborníci se v otázce dělení dvojčat neshodnou. Některé studie prokázaly pozitivní efekty rozdělení dvojčat na jejich vývoj především ve vyšších třídách, u oddělených dvojčat se třeba lépe rozvíjely řečové schopnosti. Naopak u menších dvojčat, především těch jednovaječných, šla po jejich rozdělení školní výkonnost dolů. Pravděpodobně proto, že oddělení jim sebralo jistotu.

Naopak jedna nizozemská studie tvrdí, že rozdělení dvojčat nemá na jejich výkonnost žádný vliv. „Až na extrémní případy rivality mezi dvojčaty, kdy je lepší, aby každé chodilo do jiné třídy, se doporučuje nechat je alespoň po dobu prvního roku společně. Lépe si pak přivyknou na změnu režimu a není to pro ně takový šok,“ doporučuje Vítková Rulíková. 

Jak je rozlišit? 

Spolu s otázkou výchovy k individualitě nastupuje otázka rozlišení dvojčat. S odlišením dvojvaječných nebývá takový problém, ale ta jednovaječná jsou často opravdu k nerozeznání. Někdy je příroda milosrdná a nadělí i jednovaječným dvojčatům nějakou odlišnost (mateřské znaménko na jiných stranách apod.), jindy si maminka odliší dvojčata sama. „Holčičkám jsem třeba nalakovala nehty každé jinou barvou,“ směje se maminka Lucie. Jiné maminky vyzrály alespoň dočasně na podobnost třeba rozdílnými účesy. 

20 tipů, jak si doma poradit s dvojčaty

Individualita dvojčat

Každé z nich je výjimečné a vy byste je v tom měli podporovat. Zkuste občas dvojčata při různých činnostech rozdělit, tak aby každé dítě mělo jednoho rodiče taky jen chvíli pro sebe. Z tohoto důvodu podporujte i rozdílné zájmy. 

Kde mají rodiny dvojčat hledat pomoc? 

Stránky pro dvojčata a všechny, kdo se o tuto problematiku zajímají: www.dvojcata.cz

Centrum pomoci pro rodiny, jimž se narodila vícerčata: www.dvojcata.org

Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty: www.dvojcata.net

Klub dvojčat a vícerčat, o. p. s.: www.dvojcata-asociace. net

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Dvojčata, Vícerčata, Dvojča, Dějepis, mateřské znaménko, Embryonální vývoj, Noční vstávání, Věrný průvodce, Pozitivní efekt, Dědičný základ, Nerozeznání, Tajemství, Znaménko, Stejné pohlaví

Video