Maminka.czVaše příběhy

Odlakovač na oči, žehlení mixérem. Tak to dopadá, když jsou mámy unavené

Gabriela Kolinová 7.  3.  2020
Možná se vám to také stalo – nakrájela jste muži večeři na kostičky, slila vývar do cedníku nebo plakala manželovi do telefonu, že nemůžete najít mobil. Pokud to bylo v těhotenství, můžete to svést na benigní těhotenskou encefalopatii, pokud ne, přiznejme si to – jsme prostě unavené a někdy dost zblblé!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už jsme tu psali o těhotenském hloupnutí (benigní těhotenské encefalopatii). Je to prostě stav, kdy zapomínáte, padají vám předměty z rukou a třeba jste i emočně citlivější. Divíte se, že pro to existuje název? My se také divili. Párkrát jsem zaslechla, že těhotným ženám, zvláště ve třetím trimestru, "odumírají mozkové buňky" a že kojící maminky mají "mlíko na mozku", ale pořád jsem si říkala, že jsou to jen takové vtípky.  A světe div se, ona pro to existuje diagnóza!

Nejsem hloupá, jsem těhotná! Víte, co je benigní těhotenská encefalopatie?

Jenže pak jsem si sama vzpomněla na své přešlapy, když jsem byla těhotná. Třeba jak jsem se složitě dostávala do konzervy tuňáka a až potom si všimla, že očko na otevírání je vespodu plechovky (na svou obranu musím říct, že etiketa nebyla nalepená správně – viz. fotografie).

Klepněte pro větší obrázek

A nás napadlo, že se zeptáme i vás, co se vám stávalo v těhotenství, případně na rodičovské dovolené? Zapomínaly jste, ztrácely věci nebo dělaly jiné hlouposti? Doslova jsme zírali, kolik reakcí se sešlo. Samozřejmě se objevily takové historky, kdy jste byla konečně sama bez mladšího dítěte a v supermarketu jste pohupovala vozíkem. Nebo jste komentovala každou věc, kterou jste v obchodě viděla. Já se tuhle přistihla, jak jsem při vystupování z autobusu utrousila: "Hop!", to jen proto, že to často říkám dceři. Ovšem teď jsem ji s sebou neměla. A takové odcházení ze školky v návlecích – to už je klasika. 

5 mateřských návyků, na kterých je vidět, jak člověk zblbne

Holky, nebojte, nejsme v tom samy! "Nedávno jsem byla nakupovat, sama, bez malého a u kasy jsem si uvědomila, že NAHLAS komentuji každou věc, kterou vezmu do ruky a dávám ji na pás, a dokonce jsem to i několikrát opakovala. Že s sebou nemám malého (je mu 10 měsíců) mi došlo, až když byl nákup vyložený celý," svěřila se maminka Lucie. První nákup bez dítěte je vůbec zážitek: "Když jsem šla poprvé sama, slavnostně nakupovat, chodila jsem po regálech a po chvíli jsem začala hledat, ve které uličce jsem zapomněla kočár," říká maminka Ali. A možná si pak, stejně jako některé z nás, zamávala na autobusáka (samozřejmě bez kočárku)!

Klepněte pro větší obrázek

Jedno je ale jisté, za většinu přešlapů nemohlo ani těhotenství nebo kojení,  ale zkrátka únava (což s tím vlastně také souvisí),  třeba jako v případě Pavlíny: "Malé rostly zuby. Řvala nonstop asi dva dny. Ruce jak opice, nevyspalá. Jdu se odlíčit, na oči nevidím. Vezmu tampon, přiložím na oko a místo micelární vody odlakovač." Au! To muselo být hodně nepříjemné. Naopak úsměvný zážitek má právě kvůli nedostatku spánku Kamila: "Jednou jsem žehlila prádlo mixérem bez metliček a vztekala se, že se mi nenahřívá... až po pár minutách mi to došlo!" svěřila se v diskuzi na Facebooku Maminky.cz.

A pokud se divíte, z čeho jsou maminky tak unavené, podívejte se na tohle video:

Speciální prostor by mohly dostat příspěvky na téma Hledám dítě (a to nejen v obchodě)! Když jste nevyspalá, snadno se vám může stát, že zapomenete, kam jen jste to miminko odložila, stejně jako Tereza: "Měla jsem kluka v šátku, uklízela jsem, nesu věci do ložnice a málem by se ve mně krve nedořezal: Jak to, že dítě není v postýlce ????" Jenže to ještě nic není, Jana se svěřila, že chovala dítě v náručí a poslouchala, jestli náhodou nebrečí z vedlejšího pokoje! 

Pokud už jste našla dítě, teď pro změnu nemůžete najít: klíče, mobil, peněženku... Pravidlo jedna zní: Podívejte se do lednice! To byste nevěřila, kolik věcí se tam najde.

Proč jsem tak unavená? Poslední trimestr stojí za to! Jak nabrat sílu?

Několika z vás se stalo, že jste plakaly manželovy do telefonu, že nemůžete najít mobil. On nezklamal, uchlácholil a poradil. Horší je to, když pak spolu telefonují dvě unavené ženy: "Telefonovala jsem s tetou a po chvíli komunikace jsem se jí ptala, jestli netuší, kam jsem dala telefon?  Hledala sem ho asi 10 minut a teta mi stále radila a radila, kde by tak mohl být!" 

A ještě jedna rada na závěr: Občas je také dobré se podívat na sebe do zrcadla, než opustíte byt: "Často si dávám tepláčky na hlavu při přebalování dítěte, abych ho rozesmála a udržela chvíli na zádíčkách... A pak je hledám!," svěřila se další máma. Jen domýšlíme, jak tohle mohlo dopadnout! 

Takže, mámy, vykašlete se jednou na žehlení a uklízení, a když váš drobeček usne, zalehněte hned také! Ono pak hned půjde všechno líp  to vám radí někdo, kdo včera zapomněl klíče u pediatra a zablokoval si mobil, takže ani nemohl zavolat manželovi o náhradní :)

Témata: Těhotenství, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Výchova, Rodina a vy, Šestinedělí, Vaše příběhy, Mateřská, Facebook, Vývar, Vozík, Facebook Maminka, Ali, Mixér, Cedník, Jana, Telefon, Dopad, TAK, Lucie, Teta, Lednice, Žehlení, Mobil, Uklízení