Maminka.czVýživa a stravování

Odlehčené menu na víkend

David Skokan 6.  5.  2016
Víkendové vaření nemusí být vždy jen o knedlících a smetanové omáčce. Vyzkoušejte tuhle báječnou trojici, po které se budete cítít spíš na jarní procházku než na gaučovou siestu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Fazolová polévka s bylinkami

6 porcí, 30 minut + namáčení fazolí

Potřebujeme: 400 g bílých sušených fazolí, 4 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce bílého vinného octa, mladé lístky řepy a mladý špenát nebo lichořeřišnice, bílý chléb

Fazole den dopředu namočte do studené vody. Pak ji slijte a fazole propláchněte. Tři stroužky česneku nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm plátky česneku dozlatova. Vyjměte je a do oleje vsypte fazole. Zalijte je vývarem a vařte doměkka. Z uvařených fazolí odeberte sítem asi polovinu. Zbytek rozmixujte.

Dochuťte ji solí, pepřem, utřeným česnekem a octem. Vraťte celé fazole a zahřejte. Odstavte. Polévku ozdobte plátky česneku a lístky řepy a špenátu. Podávejte s opečenými plátky chleba.

Klepněte pro větší obrázek

Vepřové kotlety s dresinkem

6 porcí příprava: 30 minut

Potřebujeme: 6 velkých vepřových kotlet, 3 stroužky česneku, špetka sušeného tymiánu, čerstvě nadrcený pepř, 1 lžíce řepkového oleje, 800 g mladé karotky, sůl, mladé lístky bylinek (máta, řepa, mladý špenát); dresink: 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce medu, 2 lžíce ořechového oleje

Kotlety lehce naklepejte. Potřete je podrceným česnekem, posypte tymiánem a pepřem a potřete olejem. Nechte je chvilku odpočinout při pokojové teplotě.

Mezitím očistěte karotky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do misky a prošlehejte metličkou.

Zahřejte pánev. Namarinované kotlety osolte z obou stran a vložte do pánve. Opékejte je zhruba 4 minuty z každé strany. Pánev odstavte. Ještě horké kotlety přelijte hořčicovým dresinkem.

Na talíř vložte vařené karotky a zelené lístky bylinek. Přidejte kotlety a přelijte je zbylým dresinkem z pánve.

Náš tip: Karotky můžete před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem a krátce je zapéct v troubě.

Klepněte pro větší obrázek

Třená buchta s jogurtovým dipem

forma o Ø 20 cm, 80 minut

Potřebujeme: 70 g másla, 150 g moučkového cukru, 4 velká vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 150 polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 400 g bílého farmářského jogurtu; dip: 250 g plnotučného farmářského jogurtu, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte v teple úplně změknout. Přidejte prosetý moučkový cukr a žloutky a společně utřete do pěny. Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Obě mouky a sodu prosejte do mísy.

Pak suchou směs vmíchejte do máslové pěny střídavě s jogurtem. Nakonec opatrně zapracujte bílkový sníh. Těsto rozetřete do formy, kterou jste předem vymazali a vysypali polohrubou moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 až 60 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout.

Na dip smíchejte jogurt s cukrem a citronovou kůrou. Vychladlý koláč nakrájejte na díly a podávejte s jogurtovým dipem.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., menu, fazolové lusky, Řepa, Vanilkový cukr, Tuhý sníh, Kotlet, Víkend, Javorový sirup, Buchta, Kachní prsa, Vik, Upečení, Moučkový cukr, Hořčice, Máta, Dresink