[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
6 porcí, 30 minut + namáčení fazolí
Potřebujeme: 400 g bílých sušených fazolí, 4 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce bílého vinného octa, mladé lístky řepy a mladý špenát nebo lichořeřišnice, bílý chléb
Fazole den dopředu namočte do studené vody. Pak ji slijte a fazole propláchněte. Tři stroužky česneku nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm plátky česneku dozlatova. Vyjměte je a do oleje vsypte fazole. Zalijte je vývarem a vařte doměkka. Z uvařených fazolí odeberte sítem asi polovinu. Zbytek rozmixujte.
Dochuťte ji solí, pepřem, utřeným česnekem a octem. Vraťte celé fazole a zahřejte. Odstavte. Polévku ozdobte plátky česneku a lístky řepy a špenátu. Podávejte s opečenými plátky chleba.
6 porcí příprava: 30 minut
Potřebujeme: 6 velkých vepřových kotlet, 3 stroužky česneku, špetka sušeného tymiánu, čerstvě nadrcený pepř, 1 lžíce řepkového oleje, 800 g mladé karotky, sůl, mladé lístky bylinek (máta, řepa, mladý špenát); dresink: 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce medu, 2 lžíce ořechového oleje
Kotlety lehce naklepejte. Potřete je podrceným česnekem, posypte tymiánem a pepřem a potřete olejem. Nechte je chvilku odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím očistěte karotky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do misky a prošlehejte metličkou.
Zahřejte pánev. Namarinované kotlety osolte z obou stran a vložte do pánve. Opékejte je zhruba 4 minuty z každé strany. Pánev odstavte. Ještě horké kotlety přelijte hořčicovým dresinkem.
Na talíř vložte vařené karotky a zelené lístky bylinek. Přidejte kotlety a přelijte je zbylým dresinkem z pánve. Náš tip: Karotky můžete před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem a krátce je zapéct v troubě.
forma o Ø 20 cm, 80 minut
Potřebujeme: 70 g másla, 150 g moučkového cukru, 4 velká vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 150 polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 400 g bílého farmářského jogurtu; dip: 250 g plnotučného farmářského jogurtu, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte v teple úplně změknout. Přidejte prosetý moučkový cukr a žloutky a společně utřete do pěny. Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Obě mouky a sodu prosejte do mísy.
Pak suchou směs vmíchejte do máslové pěny střídavě s jogurtem. Nakonec opatrně zapracujte bílkový sníh. Těsto rozetřete do formy, kterou jste předem vymazali a vysypali polohrubou moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 až 60 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout.
Na dip smíchejte jogurt s cukrem a citronovou kůrou. Vychladlý koláč nakrájejte na díly a podávejte s jogurtovým dipem.
Foto: Nina Novák