Maminka.czDětské pokoje

Odlehčete dětskému pokojíčku: Známe 3 praktické tipy pro vytvoření minimalistického království

Kateřina Chmelařová 13.  11.  2022
Jednoduchý a funkční design, minimum předmětů a pocit, že se vám lépe dýchá. Tak vypadají příjemné interiéry. V pokojíčku svých potomků ale cítíte možná spíš tíhu na prsou. Jak vytvořit minimalistické království pro vaše děti? Inspirujte se praktickými tipy odborníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč? Na podlaze není téměř prostor, stěny lemují stohy knížek, kvůli hromadě hraček nejdou zavírat skříňky… Asi souhlasíte, že jen málokteré předměty dokážou co do počtu narůstat tak raketovou rychlostí jako právě hračky, knížky a nejrůznější potřeby pro děti. A právě tyto věci také nejrychleji ztrácejí svůj původní význam. Dětem se totiž zájmy mění poměrně rychle, takže nemůžeme předpokládat, že stejná hračka je bude zajímat dva roky, natož pak pět let. Stejně jako dětem měníme šatník v závislosti na tom, o kolik vyrostly, měli bychom třídit i věci, které je obklopují. 

DĚTSKÝ POKOJ JE O DĚTECH, NE O HRAČKÁCH 

Pokoj nebo koutek by měl být hlavně místem, kde si mohou děti hrát, válet se, stavět si a tvořit. A k tomu potřebují prostor. Volnou podlahu k rozvinutí role papíru nebo stavbě bunkru z dek a polštářů. Když je ale všude plno věcí a pokoj připomíná spíš skladiště, místa ke hře se jim nedostává. Množství hraček vyvolává chaos a odvádí dětskou pozornost. Hračky z doby před několika lety pak fungují spíš jako připomínka minulosti, než aby lákaly ke hře. A v neposlední řadě mohou dítě brzdit v dalším vývoji. Dalo by se říct, že v přeplněném pokoji vládnou hračky dětem, a ne naopak. Pokud tedy takový stav u vás doma pozorujete, je potřeba dětem pomoct a začít s pravidelným tříděním. 

MÉNĚ VĚCÍ, VÍCE MENTÁLNÍHO KLIDU 

Psychologové se shodují, že příliš mnoho hraček snižuje kreativitu a schopnost dítěte ponořit se plně do hry. Když totiž není takový výběr, dítě se hračkou zabývá déle a zapojuje fantazii. Jeden předmět pak může sloužit více účelům. My rodiče bychom tuto vrozenou schopnost měli podporovat a své děti bychom neměli zahlcovat množstvím dárků a hraček. A snažit se k tomu vést laskavým přístupem i babičky a rodinu.

„Vidím v českých pokojíčcích časté úskalí: věci sem proudí jen jedním směrem. Dovnitř. Kupujeme hračky, děti dostávají dárky, nosí výkresy ze školky nebo kamínky z výletů a procházek. Oproti tomu tok věcí ven bývá malý. Z pokojíku je pak spíš skladiště než místo, kde by děti byly rády a rodičům nevstávaly vlasy hrůzou,“ vystihuje situaci mnoha rodin Marcela Janská, průvodkyně laskavým minimalismem.

 Jak tedy odlehčit pokojíčku i jeho obyvatelům? „Začněte tříděním a zbavením se toho, co už dosloužilo. Nemusíte jít do extrému. Důležitější je, abyste to hned nevzdali a abyste přistupovali k tomu otevřeně. Není dobré třídit hračky s dětmi pod tlakem. Je to postupný proces a do jisté míry se ho učíme spolu s dětmi. Pouštět, nelpět, zkoušet měnit to, co už nefunguje. To jsou dovednosti, které trénujeme."

Co je to minimalismus ?

Minimalismus je postoj, kdy se obklopujeme pouze věcmi, které reálně potřebujeme, používáme nebo které nám přinášejí radost. Což nás vede k zamyšlení, co je pro nás v životě skutečně důležité. A to nejen na úrovni věcí, ale i aktivit, práce nebo vztahů. Minimalismus krásně vystihuje známé rčení „méně znamená více“. 


"Na sobě i kolem sebe vídám, že mnohdy máme s pouštěním větší potíž než naše děti. Ty už by hračku klidně poslaly dál, ale my rodiče? To si ještě nech! Vždyť je to hezké! A byl to dárek od babičky! Když si nejste jisti, doporučuji dát hračku do domácí úschovy. Ať opustí prostor pokojíku, ale může zůstat někde v komoře. Po čase se ukáže, zda bude dětem chybět, nebo ne."

"Dopřejte sobě i dětem tu úlevu a lehkost, když se pokojík pročistí. Opravdu to za to stojí. Chce to jen věnovat třídění pravidelně pár hodin času. A pamatujte při tom na to, že každé dítě je jiné, jedno si schovává každý papírek, druhé na věcech tak nelpí. Klientům a účastníkům svých kurzů říkám, že je lepší netrvat na stoprocentním výsledku. Raději udělejte alespoň něco, než abyste třídění odložili na neurčito. A to je skvělé na minimalismu, že funguje i po kouscích!“ popisuje Marcela Janská své zkušenosti z praxe. 

KAM S HRAČKAMI A VĚCMI PO DĚTECH? 

Vše, co je v pěkném stavu, může sloužit dál. Což je i jedním z poselství minimalismu. Věc již byla vyrobena a je šetrnější pro životní prostředí, aby byla co nejvíce využita. Možností, jak s věcmi naložit, je několik. Můžete je třeba prodat. Za tímto účelem funguje spousta lokálních skupinek na Facebooku, Marketplace nebo nejrůznější inzertní weby. Větší města či rodinné kluby pořádají také bazárky. Další možností, jak dát věcem druhou šanci a zároveň pomoct, jsou dobročinné obchody či nadace, třeba Šatník Praha. Nebo můžete hračky věnovat mamince v tísni či je poslat dál v rodině. 

3 minimalistické tipy pro dětské pokoje: 

  • Místo otevřených polic volte raději zásuvky, boxy nebo skříňky, kde bude vše schované. Je to praktické z hlediska prachu a pohledově bude interiér působit čistým dojmem. 
  • Každé hračce najděte s dětmi místo, kam ji pak budou vždy uklízet. Předměty, které místo nemají, máme totiž tendenci nechat povalovat se kdekoli. 
  • Při zařizování pokoje volte spíše neutrální barvy stěn, koberců a dalších textilií. Pokud děti milují svou seriálovou postavičku, pořiďte jim tričko nebo kšiltovku, ale ne nutně tapetu či závěsy. Vkus dětí se rychle mění. 

Jak třídit hračky? 

MARCELA JANSKÁ, průvodkyně minimalismem zijememinimalismem.cz

Vede konzultace, přednášky, kurzy a šíří povědomí o minimalismu. Zastává laskavý přístup, a sice ten, že nemusíme jít v minimalismu do extrému, abychom zažili jeho pozitiva. Zeptali jsme se jí na tipy, jak přistoupit k třídění hraček, abychom z toho my i děti a vlastně i pokojíček vyšli se ctí.

  • Čím méně budete od třídění hraček očekávat, tím snáz to obvykle proběhne.
  • Nelpěte tolik na představě, jak to má v pokojíčku vypadat. Soustřeďte se na tok. Něco přichází, něco odchází.
  • Nebojte se měnit to, co už nefunguje. Představa, že pokojíček, který jste zařídili dětem při narození, vydrží až do základky, je nereálná.
  • Nevyžadujte po dětech něco, co sami neděláte. Často nás štve zabarikádovaný pokojík, kde se syslí kdeco. Ale není to náhodou tak, že i my se nepotřebného málokdy zbavujeme?
  • Inspiraci na sociálních sítích berte skutečně jen jako inspiraci. To, co vyhovuje jednomu, nemusí být nutně vhodné pro druhého. Minimalismus může mít mnoho podob. 


Nemusíte hračky kupovat. Půjčte si je! 

Díky on-line půjčovně Toysandstories.cz můžete svým dětem dopřát rozmanité hračky, a když je omrzí, snadno je vyměníte za jiné s doručením až domů. Ratolesti se zabaví a vy ušetříte čas, peněženku i planetu. 


 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Domácnost, Hračky pro děti, Váš domov, Bydlení, Dětské pokoje, Obchody, Minimalismus, Facebook, Předmět, Rake, Praha, Praktický tip, Výkres, Pokojíček, Interiér, Tip, Království, Hračky, Vkus, Hračky na Heureka.cz