Maminka.czŠkolák

Odměna za vysvědčení? Poradíme, jaký dárek je nejvhodnější

Klára Kotábová 28.  6.  2012
Odměna za vysvědčení? Poradíme, jaký dárek je nejvhodnější
Určitě chcete svého potomka obdarovat za to, že přinesl domů vysvědčení a zdárně dokončil další třídu. Jenže dáte odměnu jen za samé jedničky, oceníte snahu, nebo nastavíte jiná pravidla? A jak drahý dárek vyberete?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Psychologové se shodují, že konec školního roku je významným mezníkem pro dítě, takže by se neměl přejít mávnutím ruky. Na druhou stranu slibovat školáčkovi, že dostane hodinky s vodotryskem, které jsou mimo vaše finanční možnosti, a nakonec mu pořídit tabulku čokolády, není také úplně košer, takže byste měla mít na paměti několik následujících bodů, které vám pomohou z konce školního roku a posledního zvonění udělat nezapomenutelnou událost – v pozitivním smyslu slova. Nikoli takovou, že ji vaše zlatíčko v úkrytu pokojíčku obrečí…

1. To, jaké vysvědčení bude, by pro vás, jako zodpovědného rodiče nemělo být žádným překvapením, proto nezačínejte v průběhu května vyhrožovat tím, co všechno bude, když nebudou samé jedničky. Pokud totiž vysvědčení nebude, jaké byste chtěla, je to vaše vina, průběžné informace dostáváte od pedagogů od ledna, takže nemůžete začít vyhrožovat měsíc před závěrečnou klasifikační poradou, že nebude oslava a výlet k moři a kdovíco ještě. Hlídejte si vývoj známek u svého dítěte během celého školního roku, vyhnete se zbytečnému stresu v jeho závěru.

2. Pokud zjistíte, že si váš školáček přeje dárek, který je nad vaše finanční možnosti, neberte to nijak tragicky. Děti jsou v tomto věku snadno ovlivnitelné, pokud jim ukáže kamarádka alternativu, přijatelnou pro vaši peněženku, budete mít vyhráno. Nemusíte na to ale spoléhat, vaše zlatíčko je jistě rozumné a dokáže odhadnout, co je a co už není ve vašich finančních možnostech.
Zkusit se to ale musí :-)

3. Den, kdy se rozdává vysvědčení, by ale neměl být jenom o materiálních statcích. Dítko by si ho mělo zapamatovat především jako mezník, kdy končí povinnosti, začínají prázdniny a vy máte čas jen na něj. Po škole se vydejte na rodinný oběd, spolu s kamarády na poslední předprázdninový piknik, než se rozprchnou za dobrodružstvím, vymyslete aktivitu, kterou dáte ratolesti najevo, že jsou pro vás tento den i ona sama nesmírně důležité.

4. Jak vybírat dárky? Premianta třídy jistě můžete odměnit něčím větším, nezapomínejte ale na to, že se cení i snaha, a pokud víte, že si váš školáček od dubna o stupeň vylepšil hodnocení, měla byste mu dát najevo, že o jeho píli víte a že ji patřičně oceňujete.
Dítě potřebuje motivaci i do dalších školních dní, mějte na paměti, že tímto vysvědčením jeho vzdělávací proces nekončí a že budou i další dny, během kterých byste měla na společnou práci, úspěch atd. navázat.

ČTĚTE TAKÉ: Cestovní pas pro děti PŘEHLEDNĚ: Co budete potřebovat a kolik vás bude stát?

5. Přijde-li za vámi potomek, že by chtěl jako dárek za vysvědčení domácího mazlíčka, rozmluvte mu to. Živý tvor je vždycky členem rodiny, nikoli věcným darem, který by mělo vaše dítě dostat za vysvědčení. Navíc mějte na paměti, že útulky jsou po prázdninách vždy plné zvířátek, které děti dostaly za dobré známky, jenže je považovaly za hračku, tudíž je za pár dní odložily.

6. Svět je plný roztomilých trendy drobností, které vám nezruinují peněženku, ale přitom vaše zlatíčko potěší. Stačí, abyste s ním proběhla některé dětské časopisy, pozorně sledovala reklamní blok v dětské pohádce. A budete mít jasno, co přesně potřebuje, aby bylo spokojené. Holčičky touží po Filly konících, barbínách, plyšových zvířátkách, která umějí štěkat, chodit, tancovat a podobně, kluci pak po robotických hračkách, Gormitech…

7. Nebo máte ještě jednu možnost, nechte svého potomka, aby si sám vybral. Stanovte rozpočet a jím ať se řídí při výběru drobnosti, kterou si sám zvolí. Nevstupujte mu ale do výběru hláškami, že to je ta největší hloupost, kterou jste kdy v životě viděla a jestli nechce svou volbu přehodnotit.

8. Možná budete překvapená, ale absolventka prvního ročníku základní školy třeba prohlásí, že hračky jsou pro mimina a že by místo toho raději chtěla nové tričko, boty nebo rtěnku. Nebraňte jí v rozletu, a můžete-li, pořiďte jí věci, které by donedávna považovala za dárky odporné a obloukem je zahodila. I takový je totiž život. Děti v první třídě udělají ohromný skok a vy zjistíte, že místo hravého prcka máte vedle sebe rozumného předdospěláka, který má jiné sny a touhy, než měl ještě před rokem.

P. S.: A za další rok bude zase vše jinak…


Slovo odborníka PhDr. Jany Procházkové, dětské psycholožky

Je podle vašeho názoru vůbec vhodné děti za ukončení školního roku, případně vysvědčení, odměňovat?

Za ukončení školního roku je rozhodně vhodné dítě odměňovat – nemusí to být velké dary, to, že dítko dostane třeba i drobnost, nebo je uspořádána oslava (zajdeme společně například na pohár, do restaurace, kam běžně nechodíme...), je významné. Je to ocenění jeho práce – a práce bez ocenění ztrácí na významu.

Jak se správně dávají dětem dárky? S podmínkou, nebo bezpodmínečně?

Aby byl dárek dárkem, musí být bezpodmínečný – jinak je to manipulace, která není vhodná. Leckdy je vymiňování určitou podmínkou (musíš se zlepšit, až zmizí ta dvojka...) pastí také pro samotného vychovatele, který nemůže splnění podmínky vlastně ani nijak ovlivnit (jak zaručíme dítěti určitou známku, když nejsme jeho učiteli?).

Máte nějakou hranici pro cenu dárků a proč?

Hranici ceny dárků určuje řada faktorů – momentální finanční dostupnost, ale i to, zda je to drahé opravdu vhodné pro dítě. Cena je limitující (za maturitu či státnici opravdu nemohu pořídit auto či byt – ale preferuji spíš to, aby dárek potěšil obdarovaného). Musím tedy vědět – znát, co ho těší.

Má dárek na konci školního roku plnit dětské přání, nebo ho má rodič vybírat (kreativní hračka apod.), bez ohledu na něj?

Dárek má především vždy potěšit (viz výše) obdarovaného, takže zohlednění přání je důležité (těžko ale pořizovat dárek, s nímž bytostně nesouhlasím – třeba z etických důvodů...)

Je vhodné pořádat předprázdninovou párty pro dětské kamarády?

Pořádání předprázdninových párty (ve smyslu setkání s kamarády – ne ve smyslu prezentace rodičů!) je vhodné. Setkávání s kamarády za podpory rodičů je rozhodně pro vývoj dítěte důležité!

Jak často by měly děti dostávat dárky (aby si jich ještě dokázaly vážit)?

Aby si dárků vážily a měly z nich radost, musí také nějakou dobu po příslušné věci nebo akci toužit, těšit se na ni. Takže automatické plnění, dodávání věcí jakmile ratolest projeví přání – je nedobré, snižuje hodnotu věcí a mnohdy nahrazuje (zcela nedostatečně) jiné důležité věci – jako je emoční vztah s dítětem.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Chování a vztahy, Vysvědčení, pořad, Dárek, Cestovní pas, Odměna, Dar, Rodinný oběd, Pořadí, Finanční dostupnost, NEJ, Kreativní hračka, Pozitivní smysl, Jak, Barbína, Dětské přání, Pór, Jaký, Vzdělávací proces, Tipy na dárky na Heureka.cz