Maminka.czŠkolák

Odpočívejte efektivně

Klára Kotábová 27.  4.  2010
Doma vás potřebuje rodina, v práci se musíte snažit plnit beze zbytku zadané úkoly a příkazy šéfa. Není toho na vás někdy až moc? Jak si odpočinout a nabrat zpět ztracené síly?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možností máte hned několik. Můžete se sebrat a vytratit se na dovolenou. Pokud nemáte čas ani finanční prostředky, mohla byste se objednat na masáž. Jestliže chcete odpočívat doma, můžete děti i s partnerem poslat na výlet do zoo a sama si užít den naprostého klidu, kdy za vámi nepobíhají hladové krky. Nebudete muset řešit miliony otázek ani pěstní souboje.

Když se tedy za nimi zavřou dveře, jak se naladit, abyste celý den nepromarnila?

* Nehledejte po bytě ani domě resty.

Pokud si máte užít klidu, neměla byste dohánět to, co s rodinou v závěsu nestíháte. Že manžel netuší, kde vezme další košili na zítřejší prezentaci? Nevadí, můžete mu přece ukázat, kde je uložená žehlička, to vás zase tolik nezaměstná... * Komu vadí špína? Že jste naposledy vytírala předevčírem? No a co, na dnes přece žádnou návštěvu neplánujete, takže není potřeba, abyste se činila.

Navíc když vygruntujete celý byt a večer se do něj vrátí expediční výprava, spláčete nad výdělkem. Najednou bude i dokonale uklizený byt vypadat jako svinčík. A pozor, aby vás nedeptal pohled na chaos snažící se opatrně přelézt práh dětského pokoje a uhnízdit se kdekoli, kde je jen trochu volného prostoru, rázně mu přibouchněte dveře před nosem.

* Hurá, den volna znamená, že nemusíte vařit.

Vaši potomci zvyklí na biopotraviny budou nadšeni z párku v rohlíku a vy se nebojte, podobná pochutina jim jednou za čas opravdu bříško neprovrtá. Sobě vařit nemusíte, dopřejte si luxusní toast s kaviárem nebo jinou delikatesu, na kterou se s dětmi nedostane...

A jak využít získaný čas?

*Natáhněte se na pohovku, obložte se časopisy a projděte všechno, co vás zajímá. Nikdo vás nebude rušit, takže je veliká pravděpodobnost, že článek bez přerušení dočtete až do konce.

* Mobil si nenechávejte u ruky. Nechcete přece drahocenné chvíle volna strávit esemeskováním s kamarádkami.

*Na televizi se podívejte jedině v případě, že chcete zhlédnout film, který manžela nebaví a něhož děti pokřikují. Mít ji puštěnou jako kulisu, aby vám ve ztichlém bytě nebylo smutno, je hřích.

*Dáte si čaj? Měla byste. Látky obsažené v čaji vás perfektně „zrelaxují“ a nebudete se díky nim cítit tak napružená jako po šálku kávy. Můžete si vybrat z mnoha chuťových variant právě takovou, která vás nejlíp pohladí po duši. Většina čajových směsí má navíc čisticí a detoxikační účinky, blahodárně působí na trávicí systém a speciálně zelený čaj pomáhá zpomalit stárnutí organismu, zlepšuje zrak a podporuje fungování paměti. Abyste zachovala všechny vlastnosti zeleného čaje, měla byste ho louhovat maximálně tři minuty, nesladit a pít teplý. Bylinkové čaje potřebují času na přípravu o trochu víc, ale dokážou perfektně vyladit do pohody.

*Rozmazlete se kvalitní čokoládou. Nemáte-li ji po ruce, klidně dojezte dětskou velikonoční nadílku, hlavně zapomeňte na výčitky svědomí. Vy sama si přece nic vyčítat nebudete a nikdo jiný není doma...

*Den si užijte přesně podle svého a nezapomeňte rodinu, až se vrátí domů, pořádně přivítat. Budou rádi, že vy jste ráda, a uvidíte, že brzy zase zmizí na velký výlet. A vy si opět užijete.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Uklizený byt, Pochutina, Velký výlet, Veliká pravděpodobnost, Efekt, Zdraví na Heureka.cz

Video