[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
F.O.O.D. piknik je naše srdeční záležitost, a v pražském parku Ladronka bylo znát, že i vaše. A vašich dětí. Roste nám nová generace, která bude mít jídlo spojené s radostí a setkáváním. Těší nás, že vám na F.O.O.D. pikniku chutná, a že vás baví, že si užíváte nejen jídlo a kuchařské hvězdy na pódiu, ale také workshopy, soutěže, rozhovory se zajímavými lidmi z české gastronomické scény a byznysu. Že vás zajímají informace o potravinách z nejrůznějších pohledů, i to, jak se můžeme chovat ohleduplněji k přírodě, ke svému tělu i ke svým peněženkám. A že vás i letos potěšil piknikový koš plný dobrot, mezi nimiž si mohl každý najít své, včetně dětí a zastánců rostlinné stravy.
F.O.O.D. piknik 1. září prokázal dvě důležité věci. Přichází stále více rodin s dětmi. A i děti, které jsou jindy netrpělivé a tahaly by po hodině dospělé pryč, neprudí. Není totiž důvod. Na Ladronce mají rok od roku více zábavy, která je zcela pohltí, a jestli moderátor Lukáš Hejlík má pověst radostného energetického perpetua mobile, tak tady se mu rodí konkurence. Jak známe Lukáše, určitě mu to nevadí, sám už pár let intenzivně pracuje na tom, aby vyrůstali noví gastronauti.
Myslí na to ostatně i jiní, zejména rodinná firma Health Academy, u jejíhož vlídného stánku se batolili nejmenší, a mohli ochutnat dobroty vhodné pro jejich věk. Rodiče díky ní dostávají do rukou produkty, které jim při péči o děti šetří čas. Kvalita vysoká a nekompromisní, cena rozumná. U stánku Health Academy se rozmlouvalo nejen o samotné výživě, ale i o tom, proč je důležité pro děti vybírat jídlo přátelské nejen k jejich bříškům, ale i k přírodě a životnímu prostředí. Mohli jste poznat značku prémiové dětské výživy Kendamil a dozvědět se o výhodách jejího mléka, dětských kaší i kapek pro péči o střevní mikrobiom miminek. Další značka na stánku – Ella’s Kitchen ukázala, jak rodiče mohou využít přirozené dětské hravosti k budování správných stravovacích návyků. O zkušenosti, jak děti naučit rozeznávat pravé chutě a naučit je jíst kvalitní potraviny prostřednictvím receptů michelinského kuchaře Christopha Haye, se podělili zástupci vyhlášené francouzské gurmánské značky Good Gout, pozornost vyvolány i příkrmy Põnn firmy Salvest. Jestli chcete vědět víc, zajděte na @healthfactory_cz.
Větší děti dostaly na pikniku příležitost něco se v kuchyni přiučit ve stánku Informačního centra bezpečnosti potravin, Ministerstva zemědělství ČR, na workshopu s Pavlínou Matysovou #zdravespapajou a také ve školičce vaření časopisu Mateřídouška. Na pikniku se vítaly se známými maskoty časopisů Sluníčko a Mateřídouška, a také s gorilákem dodavatele plynu a elektřiny společnosti epet. V jeho chill-zóně jste si i letos mohli dobít baterky - své osobní, i svého mobilního telefonu, a také zjistit, jak na úspory energií, abyste třeba s lehčím srdcem využívali své elektrospotřebiče.
Malé soutěže a dárečky pak pro děti připravilo na pikniku nemálo stánků, v dětské zóně si pak vyhrály, zklidnily se a vyřádily, tak jak to už na F.O.O.D. pikniku bývá. Naprosté nadšení u nich vzbudil stan CykloKubíku, který už z dálky lákal vůní popcornu. Až téměř do konce festivalu děti jezdily po připravené dráze na kolech a odrážedlech, a také na stacionárních kolech s modely aut, simulujících autodráhy. Užívaly si malování na obličej, tetovačky, masky Cyklokubíku, fotily se uvnitř fotokoutku. Svým bezprostředním nadšením nakazily všechny kolem, byla to parádní jízda. A tak to má být.
Zvuk motoru máme rádi, a jestli si děti dopřály šlapací „autodráhu“, pak na dospělé čekala vlastní lahůdka, navíc šetřící životní prostředí: nový model hybridního automobilu MG3 vyvinutý pro městskou, speciálně evropskou dopravu. Kdo má auta rád, jistě dá zapravdu, že interiér vonící novotou chytne za srdce stejně jako fantasticky připravené jídlo. Zvláště, když zjistíte, že parádní vůz je i natolik chytře vymyšlen, že umí skvěle sladit svůj elektro i spalovací motor.
Na pódiu kuchařsky zazářily hvězdy zastupující prémiovou školu vaření Gourmet Academy – Marek Fichtner, Miluška Makó, Vojta Vrtiška, Jana Králiková, Martin Staněk. Také Filip Sajler za Cibule Bistro, David Izák se svou školou S Davidem za Grilem, také zajímavá osobnost Chef Fénix, a zábavná Chili ta Thuy, se kterou jsme se potkali ještě ve stánku Coca-Cola, kde připravovala vietnamský street food a kde se krásně párovalo jídlo s ikonickým nápojem. A když už jsme u oblíbeného sloganu maturantů „Hvězdy září v září“, tak na Ladronce mnohé z hvězd opravdu mají své opáčko, ovšem ze zcela jiného důvodu než studenti: Jsou skvělí kuchaři a víme, že se s nimi rádi znovu vidíte. Takže doufáme, že se s nimi potkáme i příště.
Ostatně stejné je to i s mnoha farmáři, výrobci potravin a věcí, které nakládání s nimi ulehčují, jako jsou chytré kuchyňské vychytávky značky Tuperrware. 120 stánků není zrovna málo, stejně jako chill-zón, které mnozí připravili. Kávička u Costa Coffee, drinky u Becherovky a Kinley, správně vychlazené pivo z Královského pivovaru Krušovice, nápojový režim byl za horké slunečné neděle povinně dobrovolný. Co dobrého k tomu? Na Ladronce jste měli, nač si vzpomenete, mini hot dogy dochucené kečupy a dresinky tradiční značky Heinz, fantasticky naskládané burgery, vychytané hranolky, chléb a koláče, zákusky včetně makronek, dorty a dortíky, zmrzliny, kuchyně nejrůznější provenience včetně italské a asijské.