Maminka.czWeb Ulékaře.cz

Ohrožuje císařský řez plodnost?

Ulekare.cz Ulekare.cz 18.  8.  2014
Ohrožuje císařský řez plodnost?
V okamžiku, kdy lékař naordinuje ženě císařký porod, se jich hodně domnívá, že už nikdy nepočnou děti přirozeně. Jak je to ve skutečnosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Britští lékaři si všimli, že se ženy při rozhodování o volbě mezi spontánním porodem a císařským řezem řídí některými mylnými domněnkami. Jedním z rozšířených mýtů je i tvrzení, že „císař“ může mít negativní dopad na budoucí plodnost ženy. Proto byla iniciována rozsáhlá studie zkoumající vliv této operace na ženskou fertilitu.

Vyvrácení obav

Nejnovější britský výzkum je jedinečný svým rozsahem i snahou o nezaujatost – do studie byly brány pouze rodičky bez přidružených komplikací, aby nedocházelo ke zkreslování výsledků.

Zúčastnilo se neuvěřitelných 224 024 žen. Všechny rodily vůbec poprvé a neměly v průběhu těhotenství žádné komplikace. 21,4 % rodiček nakonec podstoupilo císařský řez. Pro naprostou většinu z nich však operace nebyla plánovaná, nýbrž v průběhu porodu bylo nutné řez vykonat či se tak žena sama rozhodla.

Výsledkem studie pak bylo, že císařský řez má jen velice malý, téměř zanedbatelný vliv na budoucí plodnost ženy. Toto zhodnocení je přitom v rozporu se závěry předchozích studií, které přece jen poukazovaly na jistý negativní vliv císařského řezu.

Nic není stoprocentní

Sami autoři uvádějí, že tato studie byla provedena za účelem uklidnění žen, jež porod císařským řezem již v minulosti podstoupit musely. Nicméně tato operace, byť s minimálním vlivem na plodnost, má bohužel i jiné negativní dopady na ženský organismus. Proto vědci apelují, aby zdravotníci podporovali budoucí matky ke spontánním porodům, pokud je to z lékařského hlediska jen trochu možné. Přivést dítě na svět klasickou cestou je přitom možné i u žen, které již v minulosti rodily řezem císařským.

Nebojte se tedy obtíží s otěhotněním, pokud budete muset podstoupit „císaře“. Mále-li však možnost, volte raději spontánní porod, a to s ohledem na jeho přínosy pro vás i pro děťátko.

(Článek byl převzat z webu ulekare.cz)

Témata: Císařský řez, Plodnost, Web Ulékaře.cz, Rozsáhlá studie, Ženský organismus, Plod, Britský výzkum