Maminka.czChování a vztahy

Okouzlující benjamínci, rození manipulátoři

Martina Machová 5.  6.  2015
Benjamínci, nejmladšími členové rodiny, se podobně jako prvorození a jedináčci vyznačují určitými osobnostními rysy. Víte kterými?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jméno Benjamín (Benjamin) je hebrejského původu. Hebrejské slovo „Ben-já-mín“ – hezky česky „milovaný syn“ – dalo zvuk nejen pěknému jménu, ale také označení pro nejmladší dítě v rodině. Benjamínci jsou dle teorie sourozeneckých konstelací, která tvrdí, že osobnost a charakter značně ovlivňuje pořadí narození v rodině, okouzlující intrikáni, kteří často svádí vinu na druhé a rádi se předvádí.

Bývají společenští, zábavní a extrovertní, navíc skvělí až vychytralí „obchodníci“ – alespoň to tak vidí duchovní otec teorie sourozeneckých konstelací, mezinárodně uznávaný psycholog, rodinný poradce a publicista, Kevin Leman. Dle Lemana však bývají benjamínci kupodivu i poněkud rozpolcení – rodiče na ně už nemívají takové nároky (a po pravdě často ani energii), jako na starší děti. Benjamínci mohou sice „volněji dýchat“ a mnoho věcí jim projde, zvláště jsou-li opačného pohlaví, než předchozí děti v rodině, chtějí-li ale opravdovou pozornost a čas, musí na sebe náležitě upozornit…

Okouzlující šašek i ubožák, který nutně potřebuje pomoc

Nejenže na sebe chtějí upozorňovat, ale ještě k tomu „v tom umí chodit“! Život je naprosto přirozeně učí, jak si druhé získat, jak být okouzlující, roztomilý a zábavný. Jak si zařídit, aby se o ně někdo postaral, pomohl a věnoval jim pozornost. Jednou benjamínek baví všechny okolo, jindy působí velmi křehce až politováníhodně. Svou sofistikovanou bezmocností si všechny lehce omotá kolem prstu. Pokud mu „skočíte na lep“ – ať tak či onak, pěkně vás vyždímá.

Dvě strany téže mince – dvě tváře benjamínků

K benjamínkům prý přirozeně patří i určitá dávka rozpolcenosti, psycholog Leman (mimochodem také benjamínek), to ve své knize Sourozenecké konstelace glosuje následovně:  „My benjamínci můžeme být chvíli okouzlující a roztomilí a hned nato vzdorovití a nepříjemní. Můžeme se změnit z dynama nabitého energií v bezmocné ubožáky. V pondělí můžeme cítit, že nám patří svět, v úterý můžeme být úplně na dně.“

Co je příčinnou této dvojakosti? Možná to, že nejmladší členové rodiny jsou vděčným a častým objektem nejen něžností a náklonnosti, ale také výsměchu a vtipů – kdo se v tom má orientovat!

Já vám ukážu!

„Ve skutečnosti se benjamínci vyznačují spalující touhou udělat něco důležitého, aby si jich druzí všimli. Od chvíle, kdy jsou schopni přemýšlet o světě kolem, si naléhavě uvědomují, že jsou nejmladší, nejmenší, nejslabší a nejhůře vybavení k tomu, aby se vypořádali se životem. Vždyť přece kdo by důvěřoval tomu prckovi, že bude umět prostřít stůl nebo nalít mléko?“ tvrdí Leman.

Touha ukázat světu, že jsem NĚKDO, zavádí nejmladší členy rodiny do nejedné svízelné situace. Touha upozornit a dokázat svou důležitost a jedinečnost se někdy zvrtne do velkých lumpáren, nebo je právě naopak životní hnací silou až do dospělosti. „Nejmladší děti z rodiny najdete často v zaměstnáních, v nichž musíte být na očích a předvádět se,“ tvrdí Leman.

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, oko, Benjamin, Sašek, Manipulátor, Rodinný poradce, Nejmladší dítě, Benjamín, Kevin Leman, Benjamínek, Šašek, Něžnost, Opačné pohlaví